ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – 10 Ιανουαρίου 2017

Ο Σύλλογος Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βόρειας Ελλάδας απαντά στις δηλώσεις του υπουργού
Οικονομίας, Δημήτρη Παπαδημητρίου, ο οποίος μιλώντας για το νομοσχέδιο που αφορά τον εξωδικαστικό συμβιβασμό
(αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή μέσα στον Ιανουάριο), εμφανίστηκε σκληρός απέναντι στους στρατηγικούς
κακοπληρωτές.

Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο θα προβλέπει «κούρεμα» δανείων χωρίς όριο, διαγραφή οφειλών προς το Δημόσιο πλην ΦΠΑ και ασφαλιστικών εισφορών και,σύμφωνα με τον υπουργό, στον νέο θεσμό θα μπορούν να υπαχθούν όλες οι υπερχρεωμένες, κατά τη δημοσίευση του νόμου, επιχειρήσεις, χωρίς να αποκλείονται οι ατομικές και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, αρκεί να είναι βιώσιμες και ότι δεν θα υπάρχει όριο ως προς το ύψος των διαγραφών και των ρυθμίσεων χρεών σε δόσεις. Θα εξαιρούνται ο ΦΠΑ, οι παρακρατούμενοι φόροι και οι ασφαλιστικές εισφορές εργαζομένων.

Επίσης ο κ. Παπαδημητρίου στέλνει και μήνυμα προς τους λεγόμενους στρατηγικούς κακοπληρωτές ότι το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο δεν θα μετατραπεί σε συγχωροχάρτι από επιχειρήσεις-μνημεία κακοδιαχείρισης.

Με αφορμή τα παραπάνω ο πρόεδρος του Συλλόγου Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βόρειας Ελλάδας Χαράλαμπος Περβανάς επισημαίνει τα εξής:

«Αυτό που δε λέει ο υπουργός είναι ότι το νέο θεσμικό πλαίσιο δίνει στη πραγματικότητα συγχωροχάρτι στα κόμματα. Γιατί τα κόμματα είναι οι στρατηγικοί κακοπληρωτές, επειδή πήραν υπέρογκα δάνεια, χωρίς εμπράγματες εγγυήσεις, αλλά με αέρα.

Και όλο αυτό το διάστημα ψάχνουν να βρουν τρόπους να πετύχουν το ακαταδίωκτο. Και με τον εξωδικαστικό συμβιβασμό το πετυχαίνουν γιατί οι τράπεζες δεν θα μπορούν να δεσμεύσουν τα περιουσιακά στοιχεία των κομμάτων. Τα οποία κόμματα, ενώ έχουν λεφτά, δεν πληρώνουν τα δάνειά τους προς τις τράπεζες, με αποτέλεσμα τη νύφη να την πληρώνουν οι Έλληνες φορολογούμενοι και οι δανειολήπτες.

Είναι γνωστή άλλωστε η οικτρή οικονομική κατάσταση της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ. Τα πάλαι ποτέ κραταιά κόμματα έχουν τραπεζικά δάνεια που υπερβαίνουν τα 260 εκατομμύρια ευρώ (εκτιμάται ότι χρωστούν από 130 εκατ. ευρώ), τα οποία είναι αδύνατον πλέον να αποπληρώσουν μετά την εκλογική τους καθίζηση και τη συνακόλουθη μείωση της κρατικής επιχορήγησης που λαμβάνουν.

Πρόκειται για δάνεια που έχουν υπογράψει τραπεζικά στελέχη της Αγροτικής της Εθνικής, της Marfin, της Πειραιώς, της Αττικής και της Eurobank, καθώς όλες οι τράπεζες φέρονται αναμεμειγμένες στην επισφαλή δανειοδότηση γαλάζιων και
πρασίνων.

Δάνεια που δόθηκαν με εγγύηση τις κρατικές επιχορηγήσεις των δύο κομμάτων ως το 2017. Το 2013, Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ επρόκειτο να λάβουν βάσει των ποσοστών τους της 17ης Ιουνίου 2012: 15,5 εκατ. ευρώ η πρώτη (από 17 εκατ. ευρώ) και μόλις 7,5 εκατ. ευρώ το ΠΑΣΟΚ (από 21,75 που ελάμβανε ετησίως μετά τις εκλογές του 2009!).

Σύμφωνα με στοιχεία που είχε δώσει στη δημοσιότητα το 2012 ο τότε υπουργός Εργασίας, Τάσος Γιαννίτσης, από το 2002 ως το 2012, η Ν.Δ. έχει λάβει από κρατικές επιχορηγήσεις 271 εκατ. ευρώ και το ΠΑΣΟΚ 254 εκατ. ευρώ! Και προφανώς ούτε αυτά τους έφτασαν, για να χρωστούν 260 εκατ. ευρώ. Χωρίς σε αυτάτα ποσά να συμπεριλαμβάνονται τα δάνεια που έχουν πάρει οι βουλευτές, καθώς κανείς δεν τα δηλώνει στο πόθεν έσχες, παρά το ότι ο νόμος το προβλέπει ρητά και κατηγορηματικά».