Τα νέα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου θυμίζουν… τουρλού!

Οι παλιές νοικοκυρές όταν έπρεπε να μαγειρέψουν κάτι στα γρήγορα κατέφευγαν συχνά στο τουρλού τουρλού. Όποια υλικά, συνήθως λαχανικά, πατάτες και τα συναφή, υπήρχαν στο σπίτι. Και συνήθως όλοι ήταν ευχαριστημένοι στο μεσημεριανό τραπέζι.

Εκεί πήγε απευθείας το μυαλό μου ακούγοντας τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να διαβάζει με ύφος ιεροτελεστίας (που δεν ήταν!!) τον κατάλογο με τα νέα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου.

Έχουμε και λέμε λοιπόν:

1. Ο εν λόγω ανασχηματισμός ούτε ριζικός ούτε δομικός είναι.

2. Το δήθεν σχεδιαζόμενο Νέο Υπουργείο Κλιματικής Αλλαγής ξέμεινε κάπου στον δρόμο. Σιγά μην βάλει εμπόδια ο Μητσοτάκης αυτούς που τον βοήθησαν να γίνει ό,τι έγινε.

3. Σημαντική αποχώρηση μία: Του μέχρι σήμερα ΥΠΡΟΠΟ Χρυσοχοΐδη. Ακόμη κι ο Χαρδαλιάς βρήκε στέγη στο Υπουργείο Άμυνας. ( Για τους πραγματικούς λόγους της απομάκρυνσης Χρυσοχοΐδη και ειδικά τη στάση του σε συγκεκριμένο θέμα ακούω πολλά στα οποία θα αναφερθώ άλλη στιγμή ίσως). Με την απομάκρυνση Χρυσοχοΐδη και Χαρδαλιά από το ίδιο υπουργείο ο πρωθυπουργός παραδέχεται πάντως ότι σε δυο βασικούς τομείς — της προστασίας του πολίτη και της πολιτικής προστασίας — τα έκανε και ο ίδιος θάλασσα. Λέτε αυτό να σβήνει τόσο εύκολα από το συλλογικό θυμικό;

4. Ο Μητσοτάκης φυσικά ΔΕΝ ΤΟΛΜΗΣΕ να αγγίξει τις κυρίες Κεραμέως και Μενδώνη…Ειδικά η πρώτη πρέπει να ετοιμάζεται για “θερμό χειμώνα”. Βλέπετε οι δεσμεύσεις, οικογενειακές και άλλες, είναι πολλές κι έχουν βαθιές ρίζες.

5. Η επιστροφή Θεοδωρικάκου στην κυβέρνηση και ειδικά στο ΥΠΡΟΠΟ (λίγους μήνες μετά τον μεγαλοπρεπή αποκεφαλισμό του από το ΥΠΕΣ– και μάλιστα με διάφορους υπαινιγμούς και διαρροές στα ΜΜΕ — ) δείχνει ότι ο Μητσοτάκης δεν έχει αξιόλογο πάγκο.

6. Η ανάληψη του ανεξαρτοποιούμενου Υπουργείου Πολιτικής Προστασίας από το ναύαρχο Αποστολάκη είναι μικρή μόνο έκπληξη για τους γνωρίζοντες αφού εξυπηρετεί εξωθεσμικές ισορροπίες. Οι μόνοι που έχουν κάποιοι λόγο να είναι πικαρισμένοι είναι οι Συριζαίοι.

7. Οι πρώην του ΛΑΟΣ αυξάνουν σημαντικά την επιρροή τους στη κυβέρνηση αφού ο τρίτος της τριανδρίας, ο Θανάσης Πλεύρης, αναλαμβάνει το Υπουργείο Υγείας. Κατά τα άλλα η κυβέρνηση ενδιαφέρεται για το πολιτικό…κέντρο!

8. Για μια ακόμη φορά ο Μητσοτάκης γυρνάει την πλάτη του στην η κοινοβουλευτική ομάδα της Ν Δημοκρατίας: Κάποιοι παλιοί και μη βουλευτές που μπαίνουν στην κυβέρνηση ως υφυπουργοί απλά αντικαθιστούν συναδέλφους τους.

9. Αντίθετα: Έχουμε κι άλλη αύξηση του αριθμού των εξωκοινοβουλευτικών υπουργών με το ναύαρχο Αποστολάκη, την καθηγήτρια Γκάγκα και τον αναβαθμισμένο Καραγιάννη.

10. Συμπέρασμα: Σε καμία βδομάδα άντε δέκα μέρες δεν θα μιλάει κανείς για έναν ακόμη ανασχηματισμό της πλάκας. Επαναλαμβάνω: Με τσιρότα δεν θεραπεύονται βαθιές πληγές που έχουν προκαλέσει ο πρωθυπουργός με το επιτελείο του στο σώμα της κοινωνίας.

Α και κάτι τελευταίο: Για τους αθεράπευτους Νεοδημοκράτες θα ήθελα να επισημάνω ότι αυτή η κυβέρνηση δεν έχει ούτε όσον αφορά τη σύνθεση της ούτε τις αντιλήψεις της οποιαδήποτε σχέση με το κόμμα που πολλοί από αυτούς έχουν υπηρετήσει για πολλά χρόνια. Ας σταματήσουν λοιπόν να κλαυθμηρίζουν και να αρχίσουν να σκέφτονται από τώρα που θα ρίξουν τη ψήφο τους στην επόμενο κάλπη. Που — μεταξύ μας — μπορεί να μην είναι και τόσο μακριά.