Η τομή στον χρόνο του ελληνικού #MeToo και οι κυβερνητικές παρεμβάσεις για τα φαινόμενα βίας και κακοποίησης

Σε υψηλούς τόνους, που σε καμία περίπτωση, ωστόσο, δεν επιβεβαίωσαν εκτιμήσεις, γραφόμενα και σενάρια για “μάχη χαρακωμάτων” και “τοξικό κλίμα”, ολοκληρώθηκε η χθεσινή συζήτηση στη Βουλή. Μία συζήτηση για τα μείζονα. Το πρώτο: Η αντιμετώπιση των φαινομένων βίας και κακοποίησης, τη στιγμή που το ελληνικό #MeToo λειτουργεί σα μία τομή στο χρόνο. Το δεύτερο: Η ποιότητα της Δημοκρατίας και του δημοσίου λόγου, που στροβιλίστηκε στη δίνη αθλιοτήτων και φαινομένων εκχυδαϊσμού, καταμεσής των σοβαρών αποκαλύψεων για την υπόθεση του τέως καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου.

Σε αυτά τα δύο μέτωπα κινήθηκαν οι παρεμβάσεις του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, από το βήμα της Ολομέλειας. Συγκεκριμένες προτάσεις. Επαναφορά της πολιτικής αντιπαράθεσης στο θεσμικό της πλαίσιο. Κάλεσμα στα κόμματα της αντιπολίτευσης για συναίνεση, προκειμένου να τεθούν ισχυρά αναχώματα σε πράξεις βίας και κακοποίησης. Σε πολλά ζητήματα της ατζέντας, η σύγκρουση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης μπορεί να είναι και να θεωρείται αναμενόμενη. Όμως, σε ζητήματα, όπως τα εγκλήματα της σεξουαλικής κακοποίησης, δε μπαίνουν ταμπέλες “δεξιός”, “κεντρώος”, “αριστερός”. Για να απελευθερωθεί η φωνή του καθένα και της καθεμιάς που μπορεί να έχει πέσει θύμα κακοποίησης ή εξουσιαστικής βίας, η πορεία, τα μηνύματα και οι πράξεις των κομμάτων πρέπει να έχουν “κοινό DNA”. Να απαντούν στις προκλήσεις και τα “θέλω” των καιρών. Προς αυτήν την κατεύθυνση έδειξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Μαζί με ένα φάσμα πρωτοβουλιών, που θα θωρακίσουν το μέγιστο. Ότι ουδείς, στην Ελλάδα του 2021, θα ζει μέσα στο φόβο και τη σιωπή.

Η χθεσινή συζήτηση στη Βουλή μπορεί να μετατραπεί σε μία ευκαιρία. Να μείνει στη…λήθη το κλίμα της τοξικότητας και το βλέμμα να εστιάσει στην ουσία της πολιτικής. Και η ουσία αυτή κρύβεται στις προτάσεις της κυβέρνησης, όπως αυτές ανακοινώθηκαν από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Τι περιλαμβάνουν;

-Αυστηροποιούνται οι ποινές για τα αδικήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας.

-Για τους ανήλικους θα υπάρχουν νέα ηλικιακά όρια για την παραγραφή των εγκλημάτων.

-Θα υπάρχει κατά προτεραιότητα εκδίκαση συγκεκριμένων υποθέσεων.

-Εγκαινιάζεται μία κεντρική διαδικτυακή πύλη. Το metoo.gov.gr, όπου θα συγκεντρώνονται όλες οι πληροφορίες και όλες οι πολιτικές γύρω από αυτό το θέμα. Παράλληλα, θα μπορούν να υποβάλλονται και καταγγελίες σε πραγματικό χρόνο.

 

Πηγή: capital.gr, Δημήτρης Γκάτσιος