ΔΤ: Κατάργηση της εισφοράς 0,6% στα επιχειρηματικά δάνεια ζητά το ΒΕΘ

Χθες, Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2021, το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης έστειλε επιστολή στους Υπουργούς Οικονομίας και Ανάπτυξης ζητώντας την κατάργηση της “έκτακτης εισφοράς” που επιβάλλει εδώ και 45 χρόνια στους δανειολήπτες ο νόμος 128 του 1975.

Για το ίδιο θέμα ο Σύλλογος μας είχε στείλει επιστολή στον Πρόεδρο της Βουλής και στους Έλληνες Βουλευτές (5/7/2021), μαζί με το Κόμμα Ελλήνων Δανειοληπτών (Κ.ΕΛ.ΔΑ.) και το Ενιαίο Παλλαϊκο Μέτωπο (Ε.ΠΑ.Μ.), ζητώντας εξηγήσεις για την επιβάρυνση των δανειοληπτών που, όπως αναφέρει το ΒΕΘ στη χθεσινή επιστολή του, “λειτουργεί ως έμμεσος φόρος, εισπράττεται από τις τράπεζες, αποδίδεται μέσω της Τράπεζας της Ελλάδος στο ελληνικό δημόσιο και αποτελεί έσοδο του κρατικού προϋπολογισμού”.

Υπενθυμίζουμε ότι ο Σύλλογος μας είχε θέσει σειρά κρίσιμων ερωτημάτων, για τα οποία φυσικά ακόμη περιμένουμε τις απαντήσεις:

  • Γιατί αποκρύπτονται από τη δημοσιότητα τα στοιχεία για το ταμείο του νόμου 128/75;
  • Σε τι ύψος φτάνουν σήμερα τα αποθεματικά του;
  • Ποιος το διαχειρίζεται;
  • Πώς βοηθά -με συγκεκριμένα ποσά και μεθόδους αρωγής- τους Έλληνες πολίτες;
  • Σε ότι αφορά τους παλιννοστούντες συμπολίτες μας, με τι τρόπο συνέβαλλαν τα 100 εκατομμ. ευρώ (σύμφωνα με τον πρώην υπουργό κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο) στη διευκόλυνση των δανείων τους;
  • Αν υπάρχουν παρόμοια ταμεία για την προστασία των παλιννοστούντων συμπολιτών μας, για ποιο λόγο εκβιάζονται σήμερα από τις τράπεζες και κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους;

Συγχαίρουμε το ΒΕΘ και ευχόμαστε η φωνή του να ενισχύσει αποφασιστικά τη φωνή των Ελλήνων πολιτών που απαιτούν να κλείσουν οι αμέτρητες “μαύρες τρύπες”, που εδώ και δεκαετίες απομυζούν -προς όφελος κάποιων γνωστών άγνωστων- κάθε προσπάθεια των Ελλήνων πολιτών.

Κόμμα Ελλήνων Δανειοληπτών – Κ.ΕΛ.ΔΑ