Χαράλαμπος Περβανάς: Τι νόημα έχει η μερική αναστολή πλειστηριασμών μόνο από τις εταιρίες – servicers; Κανένα

  • Post author:
  • Post category:Άρθρα

Λίγες ώρες μετά την αόριστη εξαγγελία του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη για αναστολή των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας από τις τράπεζες, οι εταιρίες μέλη της Ένωσης Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις (servicers) αποφάσισαν την αναστολή πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας των ευάλωτων δανειοληπτών. Με δεδομένο, όμως, ότι κόκκινα δάνεια έχουν στην κατοχή τους και οι συστημικές τράπεζες, οι οποίες μάλιστα το τελευταίο διάστημα επανακτούν τιτλοποιημένα δάνεια από τις Εταιρίες Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις (servicers), η παραπάνω απόφαση δεν αρκεί για να καλύψει την εξαγγελία του πρωθυπουργού. Τι νόημα έχει η μερική αναστολή πλειστηριασμών μόνο από τις εταιρίες – servicers; Κανένα.

Η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός για ακόμα μία φορά επέδειξαν δειλία και απροθυμία να νομοθετήσουν γενική αναστολή πλειστηριασμών ώστε να αποδείξουν έμπρακτα ότι αντιλαμβάνονται τις κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες που διαμορφώνονται από τις συνέπειες τις πανδημίας για τις οποίες καμία ευθύνη δε φέρει ο Έλληνας πολίτης.

Την ώρα που το πανελλήνιο άκουγε τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, σε χιλιάδες δανειολήπτες είχε ήδη οριστεί ημερομηνία πλειστηριασμού για τις επόμενες εβδομάδες χωρίς να υφίσταται νομοθετικό πλαίσιο αναστολής τους. Κούφια λόγια δηλαδή. Επίσης, εντύπωση προκαλεί και η σιωπή σύσσωμης της αντιπολίτευσης και ιδίως του Σύριζα και του Αλέξη Τσίπρα για το θέμα αυτό. Η κοροϊδία των πολιτών και η αναλγησία για λήψη άμεσων μέτρων δε βαραίνει μόνο την κυβέρνηση αλλά και όλα τα κόμματα της βουλής.