Χαράλαμπος Περβανάς: Οι πολυδιαφημιζόμενες εξαγγελίες του πρωθυπουργού από την Θεσσαλονίκη αποδείχτηκαν τελικά «άνθρακας»

  • Post author:
  • Post category:Άρθρα

Οι πολυδιαφημιζόμενες εξαγγελίες του πρωθυπουργού από την Θεσσαλονίκη αποδείχτηκαν τελικά «άνθρακας». Οι υποσχόμενες οικονομικές «ανάσες» είναι κατώτερες των περιστάσεων, έμμεσες και σε βάθος χρόνου αντί για άμεσες, γενναίες και στοχευμένες παρεμβάσεις που έχει ανάγκη η κοινωνία και η αγορά. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο νέο νομοθετικό τερατούργημα που αποκαλείται Νέος Πτωχευτικός Κώδικας «Κώδικας Διευθέτησης Οφειλών και Παροχή Δεύτερης Ευκαιρίας». Το χαρακτήρισε ως μία πραγματική δεύτερη ευκαιρία για τα ευάλωτα νοικοκυριά. Είναι όμως έτσι; ….Όχι φυσικά. Ας δούμε κάποια σημεία..

Καταρχάς ο φορέας που διαχειρίζεται τα ακίνητα που θα υποχρεώνεται να μεταβιβάζει σε αυτόν ο πτωχευμένος δανειολήπτης θα είναι ιδιωτικός και όχι δημόσιος όπως έλεγαν αρχικά.

Επίσης, τα κριτήρια ένταξης στην διαδικασία στενεύουν και περιορίζουν σημαντικά τον αριθμό των δικαιούχων. Δηλαδή, για τους περισσότερους η πόρτα των πλειστηριασμών μένει ορθάνοικτη. Για όσους ενταχθούν θα μεταβιβάζεται η κυριότητα της κύριας κατοικίας τους στον ιδιωτικό φορέα που θα δημιουργηθεί για αυτό το σκοπό, παραμένοντας μέσα στην κατοικία τους, πληρώνοντας όμως ενοίκιο κάθε μήνα για δώδεκα συναπτά έτη.

Μετά το πέρας της δωδεκαετίας και την κανονική αποπληρωμή του ενοικίου και μόνο τότε, θα μπορεί ο «πτωχός» να αιτηθεί την αγορά της κατοικίας του και την επανάκτηση της κυριότητας του ακινήτου, καταβάλλοντας την εμπορικής της αξία. Ό,τι δηλαδή έχει πληρώσει μέχρι τότε ο δανειολήπτης (δόσεις δανείων, ενοίκιο για 12 έτη) δεν συνυπολογίζονται και πάνε δωράκι στις τράπεζες. Στο τέλος, δηλαδή, θα κληθεί ο δύσμοιρος οφειλέτης να πληρώσει διπλά και τριπλά την αξία της κατοικίας του για να αποκτήσει την κυριότητάς της.

Πως είπατε; Δεύτερη ευκαιρία;