ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΓΙΑ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΕΣ

TO KOMMA ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΩΝ,

αποκαλύπτει τα γκρίζα κι επικίνδυνα σημεία της νέας συμφωνίας που όλοι αποσιωπούν.

Στο κείμενο των θεσμών για τη νέα συμφωνία, αυτή που θα μπορούσε να υπογραφεί, άλλωστε τα δάνειά μας δεν ήταν ποτέ κόκκινο πανί για καμμία Κυβέρνηση περιλαβμάνονται και κάποιες –εντέχνως μάλλον- ασάφειες που αφορούν τον ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΤΟΜΈΑ. Σύμφωνα μ αυτό προβλέπεται:

  • ΙΤροποποιήσεις στον πτωχευτικό κώδικα που διέπει το νοικοκυριό και τις επιχειρήσεις προκειμένου να καλύπτονται όλοι οι δανειολήπτες. Παράλληλα ένταξη στον πτωχευτικό κώδικα και του εξωδικαστικού συμβιβασμού.
  • ΙΙ Τροποποιήσεις στον πτωχευτικό κώδικα τν νοικοκυριών για την εισαγωγή του μηχανισμού που θα διαχωρίσει αυτούς που στρατηγικά προχωρούν σε στάση πληρωμών απ τους δανειολήπτες με καλή πίση, στην απλοποίηση και ισχυροποίηση των διαδικασιών, την εισαγωφή μέτρων για την αντιμετώπιση του μεγάλου αριθμού εκκρεμών υποθέσεων.
  • ΙΙΙ Τροποποιήσεις για την άμεση βελτίωση του δικαστικού πλαισίου για ζήτήματα πτωχεύσεων νοικοκυριών και επιχειρήσεων
  • IV Νομοθεσία για την καθιέρωση ρυθμισμένου επαγγέλματος των διαχειριστών πτωχεύσεων, που δεν θα είναι περιορισμένο από κάποιο συγκεκριμένο επάγγελμα και θα ακολουθεί την καλή εμπειρία άλλων χωρών.
  • VΜια συνολική στρατηγική για το χρηματοοικονομικό σύστημα: η στρατηγική θα βασιστεί στην έγγραφο στρατηγικής του 2013λαμβάνοντας υπόψη το νέο περιβάλλον και τις συνθήκες του χρηματοοικονομικού συστήματος και με την οπτική της επιστροφής των τραπεζών σε ιδιωτική ιδιοκτησία μέσω της προσέλκυσης διεθνών στρατηγικών επενδυτών και την επίτευξη διατηρήσιμου χρηματοδοτικού μοντέλου μεσοπρόθεσμα.
  • VI Μία ολιστική στρατηγική αντιμετώπισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, που θα προετοιμαστεί με τη βοήθεια στρατηγικού συμβούλου.

ΓΙΑΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΝΤΙΘΕΤΟΙ ΜΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ

  • Το όλο κείμενο, έτσι όπως έρχεται στη δημοσιότητα, εκτός από το γεγονός ότι παρουσιάζει μεγάλη ασάφεια, φαίνεται ότι ΚΑΤΑΡΓΕΙ ΤΟ ΝΟΜΟ ΚΑΤΣΕΛΗ που είναι μέχρι σήμερα το μοναδικό μέτρο προστασίας των υπερχρεωμένων νοικοκυριών.
  • Πουθενά σε όλο το κείμενο δεν υπάρχει αναφορά για την προστασία των καταναλωτών , ανάλογα με τα εισοδηματικά τους κριτήρια. Να υπενθυμίσουμε ότι αυτό που ισχύει σήμερα για όσους προσπαθούν να ρυθμίσουν τα δάνειά τους, είναι ότι θα πληρώνουν το λιγότερο 100 ευρώ ανά δάνειο ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ από τα εισοδήματά τους. Έτσι , εάν κάποιος λαμβάνει μισθό 300 ευρώ το μήνα, θα πρέπει να δίνει , μετά τη ρύθμιση και τη νέα επιβάρυνση-επιμήκυνση του δανείου του 100 ευρώ σε κάθε δάνειο!
  • Δεν γίνεται πουθενά λόγος για «εκκαθάριση οφειλής». Κι όμως ο Σύλλογος Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Β Ελλάδος έχει δώσει κι έχει κερδίσει πολλές μάχες στις οποίες όταν γίνεται «εκκαθάριση της οφειλής του δανειολήπτη, το τελικό ποσό που επιβαρύνει τον δανειολήπτη είναι πολύ μικρότερο από την αρχική του οφειλή».
  • Γίνεται ταυτόχρονα λόγος για εξωδικαστική διαχείριση των δανείων και ταυτόχρονα για ένταξη δανειοληπτών στον πτωχευτικό κώδικα. Τι σημαίνει δηλαδή αυτό; Ότι παρά την ένταξη στον πτωχευτικό κώδικα συνεχίζει να υπάρχει δικαστική εμπλοκή με την τράπεζα;
  • Το ενδεχόμενο των πλειστηριασμών ακινήτων συνεχίζει να παραμένει ανοιχτό , αφού τίποτε σαφές δεν αναγράφεται.
  • Με ποιον ακριβώς τρόπο προστατεύει η Νομοθεσία τους επαγγελματίες που πτωχεύουν; Τι ακριβώς σημαίνει η επίκληση της «καλής εμπειρίας άλλων χωρών»; Μήπως αυτό αφήνει πολλά χειρότερα από αυτά που ισχύουν σενάρια ανοιχτά;
  • Είναι οι ιδιωτικές τράπεζες πλήρως ιδιωτικές; Γιατί εάν κάτι τέτοιο ισχύσει με τη νέα συμφωνία, τότε κανένας δεν έχει δικαίωμα να επέμβει στη διαχείριση των δανείων. Οι τράπεζες πλέον έχουν τους δικούς τους όρους και ο δανειολήπτης θα πρέπει να τους ακολουθήσει απαρέγκλητα ,ακόμη κι αν αυτό σημαίνει ότι οι υποθέσεις θα εκδικάζονται και με το Αγγλικό Δίκαιο, για παράδειγμα, αν μια Τράπεζα έχει έδρα την Αγγλία . Κι αν οι Τράπεζες είναι πλέον εξ ολοκλήρου ιδιωτικές χωρίς στο ΔΣ να έχει συμμετοχή το ελληνικό Κράτος, τότε ποια ακριβώς προστασία μπορεί να προσφερθεί στον υπερχρεωμένο δανειολήπτη; Τότε για ποιον ακριβώς λόγο έγινε η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ; Γιατί τότε το χρέος των ιδιωτικών κατά τα άλλα τραπζεών υπολογίζεται μέσα στο συνολικό χρέος της χώρας μας;