Πώς εκβιάζουν οι Τραπεζίτες

Το έχουμε πει, το έχουμε γράψει το έχουμε τονίσει.

Κουμάντο στη ζωή μας κάνουν οι τράπεζες. Γι αυτό αν θέλει κανείς να ζήσει σε ηρεμία, πρέπει να γνωρίζει τα πάντα γύρω από αυτές.
Στον ανελέητο πόλεμο για να στρέψουν την κοινή γνώμη ακριβώς εκεί που θέλουν , έχουν στραφεί αυτοί που είναι υπεύθυνοι για την ΚΡΙΣΗ: Οι τράπεζες.
Αναφέρουν λοιπον πληροφορίες των οικονομικών ρεπόρτερς πως την Τετάρτη 1 Ιουλίου οι ελληνικές τράπεζες θα έρθουν αντιμέτωπες με έναν θανάσιμο κίνδυνο: Να μην έχουν καθόλου ρευστότητα και ΕΠΙΠΛΕΟΝ Ο ELA ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΑΡΕΙ ΠΙΣΩ ΤΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΕΧΕΙ ΔΙΑΘΕΣΕΙ.
Σε μια τέτοια περίπτωση Η ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΕΘΕΙ ΥΠΟ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΗ. Μπορεί η ΕΚΤ να προκαλέσει την εκκαθάριση των μη βιώσιμων τραπεζών κάτι που έγινε στην Κύπρο το 2013 και σηματοδότησε bail in
Αντιμέτωπες με ένα θανάσιμο κίνδυνο είναι πιθανό να βρεθούν από την Τετάρτη 1η Ιουλίου οι ελληνικές τράπεζες, στην περίπτωση που δεν υπάρχει πρόγραμμα σε ισχύ και συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης και των εταίρων.

Όπως εξηγούν τραπεζικά στελέχη σε μια τέτοια περίπτωση η Διοίκηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας μπορεί όχι μόνο να κλείσει εντελώς την παροχή ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες αλλά και να απαιτήσει να πάρει πίσω τα κεφάλαια που έχει διαθέσει μέσω του ELA.

Προς το παρόν οι κατ

Άλλωστε ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι έχει κατ’ επανάληψη δηλώσει ότι το ευρωσύστημα διασφαλίζει τη ρευστότητα και τη σταθερότητα των ελληνικών τραπεζών όσο αυτές είναι βιώσιμες, διαθέτουν εγγυήσεις και η χώρα βρίσκεται σε πρόγραμμα.

Χωρίς πρόγραμμα, η ΕΚΤ μπορεί να ζητήσει πίσω τα κεφάλαια που έχει χορηγήσει, ύψους σχεδόν 90 δισ. ευρώ, αίτημα στο οποίο οι ελληνικές τράπεζες προφανέστατα και δεν μπορούν να ανταποκριθούν. Όπως επίσης μπορεί να προχωρήσει σε αύξηση του κουρέματος των εγγυήσεων που κατέθεταν οι ελληνικές τράπεζες έναντι ρευστότητας, στερώντας τους και το τελευταίο «όπλο» που είχαν στην διάθεσή τους.

Σε μια τέτοια περίπτωση, εξηγούν οι ίδιες πηγές, η βιωσιμότητα των τραπεζών μπορεί να τεθεί σε αμφισβήτηση και η ΕΚΤ να προκαλέσει την εκκαθάριση των μη βιώσιμων τραπεζών, ακριβώς όπως έγινε στην Κύπρο τον Μάρτιο του 2013. Η εκκαθάριση σε αυτή την περίπτωση θα γίνει με bail in και θα περιλάβει καιτις καταθέσεις.

«Το πρόβλημα δεν είναι θεωρητικό αλλά υπαρκτό» τονίζει με νόημα υψηλόβαθμο τραπεζικό στέλεχος στο Reporter και εξηγεί ότι «μπορεί οι καταθέσεις να είναι εγγυημένες μέχρι το ποσό των 100.000 ευρώ, ωστόσο η εγγύηση αυτή παρέχεται από το ελληνικό Δημόσιο το οποίο στην παρούσα φάση είναι προφανές ότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί ούτε σε στοιχειώδης υποχρεώσεις». Και επιπλέον, προσθέτει ο ίδιος, τα διαθέσιμα του Ταμείου Εγγυήσεως Καταθέσεων δεν ξεπερνούν τα 3 δισ. ευρώ θέτοντας εν αμφιβόλο την δυνατότητα του δημοσίου να εγγυηθεί του συνόλου των καταθέσεων.

Πηγή: www.reporter.gr