Τέλος το δολάριο!

Μία νέα Ευρασιατική συμμαχία ετοιμάζεται από Ρωσία-Κίνα-Ιράν, σύμφωνα με τον Αμερικανό-Γερμανό ερευνητή ιστορικό και στρατηγικό σύμβουλος F. William Engdahl, ο οποίος θεωρεί πως η νέα προσέγγιση έχει δημιουργήσει έντονες αντιδράσεις για τη νέα Παγκόσμια Τάξη στην Ευρασία.

Ο Engdahl θεωρεί πως οι σημαντικές αυτές αλλαγές στην παγκόσμια πολιτική σκακιέρα προέρχονται από λιγότερο θορυβώδη γεγονότα, αφού κάπως έτσι είναι η κατάσταση στο Ιράν ύστερα από την επίσκεψη του Προέδρου της Κίνας, Xi Jinping. Οι μεταξύ τους συνομιλίες φανερώνουν πως το Ιράν θα είναι το «τρίτο ζωτικό πόδι», το οποίο αναμένεται να πλαισιώσει το Χρυσό Τρίγωνο της Ευρασίας.

Συγκεκριμένα, στις 23 Ιανουαρίου, ο Πρόεδρος της Κίνας και ο Ιρανός ομόλογός του υπέγραψαν 17 συμφωνίες για οικονομική και τεχνολογική συνεργασία.

Σύμφωνα με τον Engdahl, η συμμαχία θα δώσει τη δυνατότητα στην Τεχεράνη να «διαλύσει» την χρόνια απομόνωση και επιτρέψει την οικονομική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του voicenews.gr, η άρση των οικονομικών κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στο Ιράν, θα δώσει πολλές εμπορικές ευκαιρίες σε χώρες όπως το Πακιστάν, το Αφγανιστάν, την Κίνα και φυσικά τη Ρωσία. Αυτή η συμφωνία αναμένεται να δημιουργήσει στενότερους οικονομικούς δεσμούς μεταξύ των χωρών αυτών και να πλήξει το δολάριο.

Θέλοντας να αναφερθεί στο καθεστώς SCO, ο Engdahl υποστηρίζει πως η χώρα θα ενταχθεί κι επίσημα ως μέλος του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης, η οποία θα λάβει χώρα το επόμενο καλοκαίρι.

«Βλέπουμε την εμφάνιση ενός πραγματικά Ευρασιατικού Χρυσού Τριγώνου με την Κίνα, τη Ρωσία και το Ιράν να αποτελούν τα τρία βασικά κλειδιά. Με αυτό το τρίγωνο να αποτελεί την σοβαρή εναλλακτική οικονομική λύση στο δολάριο που βρίσκεται υπό κατάρρευση»