ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ

Ανασχηματισμός  με φόντο την υπογραφή της νέας συμφωνίας και – «Ξεκαθάρισμα» με την Αριστερή Πλατφόρμα

Ως βαρύνουσα πολιτικής σημασίας με  πολιτικό πρόσημα χαρακτηρίζεται η απομάκρυνση των Παναγιώτη Λαφαζάνη, Δημήτρη Στρατούλη και Κωνσταντίνου Ήσυχου από την κυβέρνηση οι οποίοι αντιπροσωπεύουν τις απόψεις της Αριστερής Πλατφόρμας.

Δηλαδή η « αριστερά « ξεκαθαρίζει την αριστερά. Άρα ο  στόχος του ανασχηματισμού ήταν η απομάκρυνση από την κυβέρνηση των Λαφαζάνη, Στρατούλη, Ήσυχου και η αντικατάσταση της παραιτηθείσας, για τους γνωστούς πολιτικούς λόγους, Βαλαβάνη.

Όσο κι αν η απομάκρυνση των «τριών» ήταν περίπου αναμενόμενη, μετά και την διαφοροποίησή τους στις ψηφοφορίες στη Βουλή για το νέο μνημόνιο, το οποίο και καταψήφισαν, δεν παύει η απομάκρυνσή τους να έχει βαρύνουσα πολιτική σημασία με αυτονόητο πολιτικό πρόσημο.

Συνεργάτες του κ. Λαφαζάνη υπογράμμιζαν ότι για τον ίδιο η διατήρηση θέσεων και αξιωμάτων δεν μπορεί να έχει ως αντάλλαγμα εκπτώσεις σε όσα ο ίδιος θεωρεί ζητήματα αρχών για την Αριστερά και θεμελιώδη συμφέροντα για το παρόν και το μέλλον της Ελλάδας. Οι ίδιοι συνεργάτες του τόνιζαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και μαζί του η κυβέρνηση, δεν πρέπει να παιδευθούν σε έναν ολισθηρό «μονόδρομο» που προδιαγράφει η απαράδεκτη συμφωνία με τους «θεσμούς» αλλά να βρουν τη δύναμη να καταστήσουν προσωρινές τις πολιτικές αναδιπλώσεις και να αποτρέψουν πολιτικές επιλογές και δεσμεύσεις, οι οποίες θα οδηγήσουν σε αναίρεση και ακύρωση τις ριζοσπαστικές προγραμματικές εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης.

Λίγες μόλις ημέρες πριν την έλευση της τρόικας στην Αθήνα, ο Αλ. Τσίπρας απομάκρυνε όλα τα στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας, ανέθεσε το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης στον Π. Σκουρλέτη και ανακοίνωσε ένα σχήμα, που είναι φανερό ότι δεν έχει ορίζοντα πέραν του φθινοπώρου, οπότε και πρέπει να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση του νέου προγράμματος και να ξεκινήσει μία επόμενη φάση διαπραγμάτευσης, με υψηλές απαιτήσεις και χωρίς τις εντάσεις του προηγούμενου διαστήματος.

Η τοποθέτηση του διδύμου Γ. Κατρούγκαλου – Π. Χαϊκάλη στο υπουργείο Εργασίας ήταν αυτή που προκάλεσε τα περισσότερα σχόλια – ως υφυπουργός ο γνωστός ηθοποιός θα είναι αρμόδιος για θέματα κοινωνικών ασφαλίσεων, ένα πεδίο που απαιτεί γνώση του αντικειμένου σε βάθος και τεχνοκρατική επάρκεια.

Παρά ταύτα, η εκτίμηση που κυριαρχεί είναι πως πρόθεση του κ. Τσίπρα είναι να φθάσει χωρίς δραματικά απρόοπτα έως την πρώτη αξιολόγηση και εν συνεχεία να προχωρήσει σε άλλες κινήσεις, ενδεχομένως σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας, αφότου θα έχει ξεκαθαρίσει και το εσωκομματικό πεδίο στον ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως φαίνεται έχουμε για πρώτη φορά κυβέρνηση η οποία έχασε τη δεδηλωμένη και στηρίζεται στις ψήφους της αντιπολίτευσης προκειμένου να ψηφιστούν όλα τα μνημονιακά νομοσχέδια που επιβάλουν οι «ΘΕΣΜΟΙ».  Αυτό και αν είναι « κολοτούμπα « κε Τσίπρα.