Η Γερμανία δεν μπορεί να σώσει την «πιο επικίνδυνη τράπεζα», την Deutsche Bank

Αν επιτραπεί να χρεοκοπήσει η DB, θα προκαλέσει μια κρίση πολλές φορές μεγαλύτερη από ό,τι η Lehman Brothers

Η μετοχή της μεγαλύτερης γερμανικής τράπεζας Deutsche Bank βρέθηκε αυτή την εβδομάδα σε νέα χαμηλά, λόγω του φόβου ότι η Γερμανία δεν θα είναι σε θέση να διασώσει την τράπεζα, επισημαίνει ο ιδρυτής της εταιρείας αλγορυθμικών συστημάτων αγοραπωλησιών επενδυτικών προϊόντων, AlgoTrade, Chris Vermeulen.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η DB φαίνεται ότι οδεύει προς πτώχευση, η οποία θα σπείρει τον όλεθρο, χάρη στην έκθεση που έχει η τράπεζα σε παράγωγα.
Πράγματι, η τεράστια υφιστάμενη έκθεση της Deutsche Bank στα παράγωγα ανέρχεται σε 20 φορές το ΑΕΠ της Γερμανίας και 5 φορές το ΑΕΠ της ευρωζώνης.

 

Μέσα στο χάος, ο επικεφαλής της τράπεζας στο τμήμα διαπραγμάτευσης συναλλάγματος και χρέους αναδυόμενων αγορών, Ahmet Arinc, αποχώρησε από την εταιρεία, κάτι το οποίο είναι η πιο πρόσφατη αρνητική είδηση για την τράπεζα.
Οι χρηματιστές οδήγησαν τη μετοχή ακόμη 6% χαμηλότερα μετά από αυτή την είδηση.
Μια άλλη ευρωπαϊκή τράπεζα που μπορεί να χρειαστεί σχέδιο διάσωσης είναι η ιταλική Banca Monte dei Paschi di Siena, η οποία είναι η παλαιότερη τράπεζα του κόσμου.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προειδοποίησε ότι BMPS έχει επικίνδυνα υψηλά επίπεδα επισφαλών απαιτήσεων.
Και ενώ η Ιταλία θέλει ένα σχέδιο διάσωσης για την Monte Paschi, οι Γερμανοί αντιτίθενται σε οποιαδήποτε τέτοια κίνηση.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Wolfgang Schaeuble, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο ότι η Ιταλία προτίθεται να τηρήσει τους κανόνες τις Ε.Ε. για τις τράεπζες, όπως του μεταφέρθηκε από τον Ιταλό ομόλογό του, Pier Carlo Padoan.
Λίγο αργότερα, ο Ιταλός πρωθυπουργός, Matteo Renzi, δήλωσε ότι «οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ιταλικές τράπεζες με τα επισφαλή δάνεια τους είναι πολύ μικρές σε σύγκριση με τα προβλήματα που ορισμένες ευρωπαϊκές τράπεζες αντιμετωπίζουν λόγω των παραγώγων τους», σε μία ευθεία αναφορά στην Deutsche Bank.
«Αν το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων αξίζει ένα, το ζήτημα των παραγώγων σε άλλες τράπεζες αξίζει εκατό», είπε ο Renzi.
Σύμφωνα με αναλυτές της Societe Generale, η Deutsche Bank είναι πιθανό να χάσει τη θέση της στον STOXX 50, το οποίο θα προκαλέσει περαιτέρω πωλήσεις και πίεση για τη μετοχή της.
Σύμφωνα με δήλωση του ΔΝΤ, η DB είναι τώρα η πιο επικίνδυνη τράπεζα στον κόσμο.
Ο «βασιλιάς των ομολόγων», Jeff Gundlach, δήλωσε ότι «τα πράγματα είναι ασταθής και μοιάζουν επικίνδυνα».
Όσον αφορά την ευρωπαϊκή τραπεζική κρίση, ο επικεφαλής της DoubleLine Capital είπε ότι «οι τράπεζες πεθαίνουν και οι πολιτικοί δεν ξέρουν τι να κάνουν.
Κοιτάξτε τις μετοχές της Deutsche Bank να πέφτουν σε μονοψήφια επίπεδα τιμών και οι άνθρωποι θα αρχίσουν να πανικοβάλλονται».
Ο Gundlach δήλωσε στο Reuters ότι «ο χρυσός εξακολουθεί να είναι η καλύτερη επένδυση εν μέσω φόβων για αστάθεια στην Ευρωπαϊκή Ένωση και παρατεταμένη παγκόσμια στασιμότητα, καθώς και λόγω των ανησυχιών για την αποτελεσματικότητα των πολιτικών των κεντρικών τραπεζών».

Συμπέρασμα
Η πεποίθηση της Wall Street ότι η Γερμανία δεν θα επιτρέψει να χρεοκοπήσει η Deutsche Bank σιγά σιγά φθίνει.
Μετά το Brexit, οι εντάσεις είναι υψηλές μεταξύ των υπόλοιπων μελών, όπως φαίνεται από την κόντρα Γερμανίας – Ιταλίας.
Λόγω της αρχικής στάσης της Γερμανίας, είναι πιθανό ότι οποιαδήποτε κίνηση για την διάσωση της DB θα αντιμετωπίσει σημαντική αντίσταση από όλα τα κράτη-μέλη.
Αν επιτραπεί να χρεοκοπήσει, η Deutsche Bank θα προκαλέσει μια κρίση πολλές φορές μεγαλύτερη από ό,τι η Lehman Brothers.
Οι Αμερικανοί πρέπει να δώσουν προσοχή σε αυτή την ευρωπαϊκή οικονομική κρίση γιατί είναι μεταδοτική και θα μπορούσε εύκολα να εξαπλωθεί.