Το εθνικό μας αφοδευτήριο

  • Post author:
  • Post category:Άρθρα

Αγαπημένε μου πιτσιρίκο, φίλες και φίλοι του blog, καλησπέρα.
Αν αναρωτιέστε πως μια σελίδα στο Facebook με περισσότερους από 80.000 ακολούθους -όπως του αγαπημένου μας μπλόγκερ- δεν μαζεύει πλέον τα “likes” και δεν έχει τις προβολές που είχε στο πρόσφατο παρελθόν, ο λόγος είναι σίγουρα αυτός που μόλις σκεφτήκατε.

Το περίεργο, όμως, είναι πως κανείς από τους γράφοντες και ομιλούντες του blog -ακόμη και ο ίδιος ο πιτσιρίκος- δεν αρνήθηκε το οτιδήποτε σχετικά με τον ιό,τα εμβόλια, την μεταδοτικότητα και οποιοδήποτε άλλο -“fake news” -κυκλοφορεί στο διαδίκτυο.

Το αντίθετο, μάλιστα.

Άρα, τι μπορεί να συμβαίνει με τους κατά τα αλλά αξιόπιστους και αξιοκρατικούς αλγόριθμους της πασίγνωστης ηλεκτρονικής πλατφόρμας;

Δεν αρέσουν τα όσα γράφονται και λέγονται στους «αλγόριθμους»;

Ακόμη και αν μιλάμε για την ομορφιά του καλοκαιρινού φεγγαριού;

Πώς μπορεί να συμβαίνει αυτό;

Μία από τις πρώτες εισπρακτικές εταιρίες που δημιουργήθηκαν στην Ελλάδα τα χρόνια των μνημονίων, η “Teleperformance”, είναι αυτή που έχει αναλάβει την λογοκρισία στο Facebook με το πρόσχημα των «αλγορίθμων που λειτουργούν κάπου στην άπω Ανατολή», εμποδίζοντας αναρτήσεις στην πλατφόρμα.

Η Teleperformance ανέλαβε την διαχείριση του περιεχομένου του FB στον ελληνικό κυβερνοχώρο λίγο πριν τις εκλογές του 2019.

Τότε, μια ομάδα υπαξιωματικών του στρατού εμφανίστηκε ως fact checkers (ελεγκτές) με τον τίτλο «ellinikahoaxes», έχοντας ουσιαστική οργανική σχέση με νεοφιλελεύθερα e-έντυπα όπως το AthensVoice.

Αυτές οι διορισμένες ομάδες παρουσίαζαν το περιεχόμενο διάφορων ανεξάρτητων sites ως “fake news” ή «ακατάλληλα», δικαιολογώντας με αυτό τον τρόπο τον αποκλεισμό των αναρτήσεων από το FB.

Ενώ λίγο αργότερα αυτό επεκτάθηκε και σε προσωπικά ιστολόγια.

Οποίος έγραφε ή έλεγε το οτιδήποτε αρνητικό για το κυβερνητικό αφήγημα, αυτομάτως βαφτιζόταν «ακατάλληλο περιεχόμενο», κάνοντας με αυτό τον τρόπο το FB να βάζει φρένο στις αναρτήσεις.

Σελίδες όπως το Info-War του Άρη Χατζηστεφάνου ή του JoDi-graphics έπεσαν θύματα λογοκρισίας και αποκλεισμού από την πλατφόρμα.

Οι διαμαρτυρίες προς το FB οδηγούσαν πάντα σε αδιέξοδο, αφού εκείνο έριχνε την ευθύνη στα ellinika hoaxes, παραπέμποντας εκεί τους διαμαρτυρόμενους.

Φυσικά, πρέπει να είσαι εντελώς ηλίθιος για να πιστέψεις πως ένας κολοσσός σαν το FB θα άφηνε την διαχείριση των αναρτήσεων σε μια απαξιωμένη ομάδα σαν τα ellinika hoaxes.

Στο ερώτημα λοιπόν ποιος είναι ο «λογοκριτής», η απάντηση είναι η εταιρία Teleperformance που από το ιερό έργο της πιεστικής είσπραξης στα χρόνια τον μνημονίων για λογαριασμό των τραπεζιτών πέρασε στην «ιερά εξέταση» την εποχή του COVID-19.

Στα κτίρια της εταιρίας -Πειραιώς 39-43 (αν θέλεις βάλτο πιτσιρίκο)- έχουν εγκατασταθεί τα γραφεία της «ομάδας Facebook» η οποία περιλαμβάνει άτομα από όλη την Ευρώπη.

Κανένας εργαζόμενος δεν μπορεί να μπει στα γραφεία έχοντας το κινητό του τηλέφωνο, ενώ υπογράφει σύμφωνο εμπιστευτικότητας με πολύ ισχυρές ρήτρες.

Στο ξεκίνημα της πανδημίας, η εταιρία ανέλαβε -εν κρυπτώ- να λειτουργεί ως τηλεφωνικό κέντρο του ΕΟΔΥ για την ενημέρωση του κοινού το γνωστό 1135.

Από τα μέχρι τώρα στοιχεία, φέρεται να υπάρχει ισχυρή σχέση των στελεχών της με το περιβάλλον στελεχών του κυβερνώντος κόμματος και του πρωθυπουργού.

Μετά από τις χιλιάδες καταγγελίες, το Facebook αποφάσισε, στον ρόλο του ελεγκτή των fake news να συμμετέχει και το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων (AFP), ελέγχοντας τις αναρτήσεις σε Ελλάδα και Κύπρο.

Ωστόσο, όπως δήλωσε η κ. Sophie Eyears, υπεύθυνη ανάπτυξης στρατηγικών συνεργατών του Facebook, το AFP θα αποτελεί συνεργάτη των ellinika hoaxes, «εμποδίζοντας» την διάσωση παραπληροφόρησης στην πλατφόρμα.

Πέρα από την τρύπα στο νερό η διαδικτυακή πλατφόρμα παραδέχτηκε ουσιαστικά την συνεργασία της με τους διορισμένους ηλεκτρονικούς χωροφύλακες της ελληνικής κυβέρνησης.

Ενδιαφέρον επίσης έχει η απάντηση της διευθύντριας του AFP κ. Chantal Valery -στην Ελλάδα- όταν ρωτήθηκε για την συνεργασία με τα “ellinika hoaxes”. 

Μεταξύ άλλων είπε:

«Συνεργαζόμαστε με το Facebook, όμως δεν συνεργαζόμαστε μεταξύ μας …εμείς θα διαλέγουμε ό,τι θέλουμε, και εκείνοι θα διαλέγουν ό,τι θέλουν.
Δεν δουλεύουμε μαζί καθόλου, είμαστε εντελώς ανεξάρτητοι.
Όμως, επειδή είμαστε διεθνές πρακτορείο, εμείς επικεντρωνόμαστε κυρίως στις διεθνείς ειδήσεις».

Μετά τις ανακοινώσεις το ΑΠΕ (Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων) έσπευσε να προεξοφλήσει την “ένωση δυνάμεων” μεταξύ Facebook, AFP και “ellinika hoaxes” κάτι που φυσικά είναι ψέμα.

Αναφέρει στην ανακοίνωσή του:

«Το Facebook συνεργάζεται ήδη με το AFP σε 18 χώρες στην Ευρώπη, ενώ από τον Μάιο του 2019 έχει ενώσει τις δυνάμεις του με τα Ellinika Hoaxes, συνεργάτη του Facebook στην αντιμετώπιση της εξάπλωσης της παραπληροφόρησης στην ελληνική γλώσσα».

Κλείνοντας να πω -σε όσους δεν έχουν αντιληφθεί ακόμα τι συμβαίνει- πως ότι είναι για τον εφοπλιστή Λασκαρίδη ο πρωθυπουργός της χώρας, είναι για τους κυβερνώντες τα social media.

Εκεί εναποθέτουν τα διαδικτυακά σκατά τους, γιατί στο σαλόνι σας -έτσι κι αλλιώς-ο βόθρος τους είναι συνδεδεμένος με τις τηλεοράσεις σας.

Την αγάπη μου από Ιωάννινα.

Τ.Τ.Π.

Υ.Γ.1 Το κείμενο είναι αφιερωμένο σε όσους αφελείς ψάχνουν δημοκρατία στα social media, γράφοντας υστερικά σχόλια και ανεβάζοντας επαναστατικά post.
Το μόνο που πετυχαίνουν είναι να κάνουν πλουσιότερο τον κάθε Zuckerberg.
Υ.Γ.2 Κατανοώ πιτσιρίκο την περίπτωση μη δημοσιοποίησης του κειμένου για ευνόητους λόγους. Σε ευχαριστώ.

(Αγαπητέ φίλε, έχω γράψει πολλές φορές πως σιχαίνομαι το Facebook, και το χρησιμοποιώ μόνο σαν εργαλείο για την δουλειά μου. Θα πρέπει να υπάρξουν άλλα social media, που τον έλεγχο θα τον έχουν οι χρήστες τους και όχι οι εταιρείες. Εδώ και μήνες, έχω γράψει πως αναζητώ άλλα social media, και ζήτησα από τους αναγνώστες να μου συστήσουν κάποια. Σας ευχαριστώ που γράψατε αυτό το κείμενο. Εγώ δεν έγραψα κάτι για αυτό το θέμα όλους αυτούς τους μήνες, γιατί δεν μπορώ τα “ηρωικά” ποστ τύπου “με φίμωσε το Facebook”. Το Facebook είναι μια εταιρεία και κάνει ό,τι γουστάρει, ενώ μπλόκαρε ακόμα και τον Ντόναλντ Τραμπ, όταν ήταν πρόεδρος των ΗΠΑ. Εγώ είμαι μπλόγκερ, δεν είμαι χρήστης του Facebook. Η δουλειά μου είναι στο μπλογκ μου, όχι στο Facebook. Το θέμα μου είναι πως το Facebook έχει κόψει πια εντελώς το reach της σελίδας μου στο Facebook, οπότε πρέπει κάθε μέρα να απαντάω σε δεκάδες ανθρώπους που απορούν γιατί δεν εμφανίζεται η σελίδα μου στις ενημερώσεις τους, λες και ευθύνομαι εγώ για αυτό. Αυτό απαιτεί χρόνο, και αυτό είναι το πρόβλημά μου. Κατά τ’ άλλα, χέστηκα για το Facebook. Χώρια που το Facebook είναι για γέρους. Για θείτσες και για θείτσους. Μου αρέσουν πολύ όλοι αυτοί που παίρνουν το Facebook στα σοβαρά. Δεν είμαι σίγουρος πως τη ζημιά στη σελίδα μου στο Facebook την έχει κάνει η κυβέρνηση. Μπορεί να την έχουν κάνει και οι αριστερούληδες. Τέλος πάντων, τα βαριέμαι όλα αυτά, αλλά θα μου βρει τη λύση ένας αγαπημένος φίλος. Πάντως, να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Πηγή: pitsirikos.net