H επιβολή ΦΠΑ 23% σε σχολεία – φροντιστήρια.

Τελικά η επιβολή ΦΠΑ 23% στα σχολεία και φροντιστήρια όπως και σε άλλους κλάδους έγινε με την επιλογή μαύρο κόκκινο δηλαδή όπως καταλάβατε, παίγνιον της ρουλέτας, ως συνήθως !
Τα μεγάλα μυαλά δεν χρειάζεται να σκεφθούν πολύ, έχουν άλλα μέσα βοηθητικά όπως ζάρια, κορώνα γράμματα, ρουλέτα κ.λπ. αλλά οι μεγάλοι μισθοί τρέχουν σε περίοδο λιτότητας και ανέχειας της πλειοψηφίας των πολιτών.
Τα… μαλλιά τους τραβάνε στελέχη του υπουργείου Οικονομικών και αναρωτιούνται ποιος είχε τη φαεινή ιδέα αφενός να προτείνει την επιβολή ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση και αφετέρου να ανεβάσει τόσο πολύ τον πήχη των προσδοκώμενων εσόδων, καθιστώντας σχεδόν απαγορευτική την άρση του μέτρου.
Κάτι αντίστοιχο της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης τα προηγούμενα χρόνια, αλλά μάθημα δεν τους έγινε.
Πέρα από το προφανές πολιτικό κόστος και το αλαλούμ, η κριτική εστιάζεται στο ότι κανείς απ’ όσους σκέφτηκαν, πρότειναν και συμφώνησαν το μέτρο δεν συνυπολόγισαν τη «χασούρα» του Δημοσίου από τους συμψηφισμούς εισροών-εκροών ΦΠΑ, που θα μπορούν να κάνουν εφεξής σχολεία και φροντιστήρια.
Έως σήμερα, ένα φροντιστήριο ή ένα σχολείο δεν έχει τη δυνατότητα να εκπέσει ο ΦΠΑ που καταβάλλει για την αγορά αναλώσιμων ή για επισκευές στις εγκαταστάσεις του. Από εδώ και πέρα, αν τελικά ισχύσει το μέτρο, ο ΦΠΑ 23% στα δίδακτρα θα μπορεί να συμψηφίζεται με το ΦΠΑ των αναλώσιμων, των επισκευών κ.λπ. και ο μεγάλος κίνδυνος -όπως επισημαίνουν στελέχη του οικονομικού επιτελείου με μακρά εμπειρία- είναι να πλημμυρίσει η αγορά από πλαστά και εικονικά τιμολόγια (π.χ. για επισκευές-μαϊμού), με τα οποία κάποιοι… πονηροί όχι μόνο δεν θα επιβαρυνθούν από το μέτρο του ΦΠΑ αλλά θα έχουν και κέρδος, ζημιώνοντας το Δημόσιο.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, που συνοδεύουν τη διάταξη για τον ΦΠΑ στα ιδιωτικά σχολεία, το δημοσιονομικό όφελος σε ετήσια βάση είναι περίπου 260 εκατ. ευρώ, ενώ πάνω από 50-60 εκατ. ευρώ έχει υπολογιστεί το… κέρδος για τον Προϋπολογισμό από την επιβολή ΦΠΑ στα φροντιστήρια.
«Ποιος τα υπολόγισε αυτά;», αναρωτιούνται με οργή τα ίδια στελέχη, επισημαίνοντας ότι, εκτός από τη χασούρα λόγω συμψηφισμών ΦΠΑ, έχει ήδη… ανθίσει το φαινόμενο των εικονικών αποδείξεων ή ακόμα και των «μαύρων» υπηρεσιών εκπαίδευσης, που μετατρέπουν σε μπούμερανγκ το επίμαχο μέτρο.

Στη… δοκιμασμένη λύση της παράτασης κατέφυγε τελικά το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να αποφύγει την «κόμπλα» με την επιβολή ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση λόγω λήξης χρόνου.
Επειδή, λοιπόν, η ΠΝΠ αποδείχθηκε πιο δύσκολη υπόθεση απ’ ότι φαινόταν – έχει άλλωστε δημοσιονομικό κόστος – η ΓΓΔΕ ανακοίνωσε ότι για λόγους χρηστής διοίκησης, η δήλωση μεταβολών των επιχειρήσεων που παρέχουν εκπαιδευτικές υπηρεσίες, οι οποίες από 19 Αυγούστου 2015 υπάγονται σε ΦΠΑ (σύμφωνα με το ν. 4336/2015), δύναται να υποβληθεί μέχρι τις 8 Σεπτεμβρίου 2015 χωρίς πρόστιμο.
Αυτό που… ψιθυρίζουν τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών είναι ότι η έκδοση της ΠΝΠ είναι τυπική υπόθεση και πως αποτελεί ειλημμένη απόφαση το «πάγωμα» της εφαρμογής της πολυσυζητημένης διάταξης για ένα 2μηνο. Ωστόσο, δεν υπάρχει απάντηση για το εάν υπάρχει θέμα με τους… έξω, καθώς ως γνωστόν ότι γράφει το Μνημόνιο δεν ξεγράφει χωρίς ισοδύναμα.
Μπορεί, λοιπόν, η Κομισιόν να συντάχθηκε με όσους υποστηρίζουν πως βάσει Κοινοτικής Οδηγίας η ιδιωτική εκπαίδευση απαλλάσσεται από το ΦΠΑ, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει πως το μέτρο θα ανακληθεί χωρίς να υπάρξει διόρθωση στο… πινακάκι με τη δημοσιονομική απόδοση.
Σημειωτέον ότι η ανάκληση της διάταξης για το ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση- σχολεία και φροντιστήρια- έχει ετήσιο κόστος που ξεπερνά τα 350 εκατ. ευρώ.
Κατά τα άλλα – και μέχρι να υπογραφεί η επίμαχη ΠΝΠ – η Κ. Σαββαΐδου ενημερώνει σχολεία και φροντιστήρια ότι οι λοιπές υποχρεώσεις των εν λόγω προσώπων ισχύουν κανονικά όπως αυτές περιγράφονται στην υποπαράγραφο Δ.2 του άρθρου 1 του ν. 4336/2015, ήτοι:
α) Τυχόν συμπληρωματικά φορολογικά στοιχεία για την επίρριψη του ΦΠΑ επί αρχικών φορολογικών στοιχείων που εκδόθηκαν από τις 20 Ιουλίου έως και τις 20 Αυγούστου 2015 θα πρέπει να εκδοθούν το αργότερο έως το τέλος Σεπτεμβρίου 2015,
β) Ο οφειλόμενος φόρος με βάση τα συμπληρωματικά φορολογικά στοιχεία θα καταβληθεί με τη δήλωση ΦΠΑ της περιόδου, εντός της οποίας εκδόθηκαν αυτά (για παράδειγμα για συμπληρωματικά φορολογικά στοιχεία που θα εκδοθούν τον Σεπτέμβριο, ο φόρος θα καταβληθεί με τη δήλωση ΦΠΑ που υποβάλλεται έως και το τέλος Οκτωβρίου 2015.