ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: Παράτυπη μείωση της προθεσμίας στις αιτήσεις ρύθμισης οφειλών, καταγγέλλει ο Σύλλογος Δανειοληπτών Β. Ελλάδας 28 Ιουλίου 2020

Ο Σύλλογος Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Β. Ελλάδος, απευθυνόμενος προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρα και τον Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων κ. Άδωνι Γεωργιάδη, ζητά την επίσημη τοποθέτηση των Υπουργείων για παράτυπες “διευκρινίσεις”, που δίνει η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους στις αιτήσεις που κάνουν οι δανειολήπτες στο πλαίσιο του νόμου 4605/2019 ώστε να προστατευθεί η κύρια κατοικία τους από την αναγκαστική ρευστοποίηση.

Σύμφωνα με αυτές τις “διευκρινίσεις”, οι αιτήσεις πρέπει να “οριστικοποιηθούν”, και όχι απλώς να “υποβληθούν” μέχρι τις 31/7/2020. Όμως ο νόμος αναφέρει ρητά πως “κάθε φυσικό πρόσωπο μπορεί ως την 31η Ιουλίου 2020 να υποβάλλει αίτηση για ρύθμιση των οφειλών του”.

Η παραπάνω απαίτηση της “οριστικοποίησης” της αίτησης μέχρι την παραπάνω ημερομηνία, δεν προκύπτει από τις σχετικές διατάξεις και μειώνει ανεπίτρεπτα την προθεσμία που δίνει ο νόμος στους πολίτες.
Καθώς μάλιστα η “οριστικοποίηση” γίνεται από από τους ίδιους τους πιστωτές ή υπηρεσίες όπως πχ. το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, που παρέχουν τα απαραίτητα στοιχεία για την οριστικοποίηση της αίτησης μετά από αδιευκρίνιστο χρονικό διάστημα (σε κάποιες περιπτώσεις και μετά από 15 ημέρες), δημιουργείται σημαντικό θέμα ανασφάλειας των πολιτών, όπως και θέμα δικαίου.

Ο Σύλλογος Δανειοληπτών ζητά την επίσημη απάντηση των σχετικών Υπουργείων για τα παραπάνω και επιφυλάσσεται για όλα τα απαραίτητα ώστε να προστατευτούν οι πολίτες από τις παρατυπίες που γίνονται σε βάρος τους.
Η ερώτηση έχει μεταβιβαστεί σε όλους τους υπεύθυνους και με τη μεσολάβηση βουλευτών και πολιτευτών της Βόρειας Ελλάδας, όπως ο κ. Ιωάννης Σαρίδης, θα κατατεθεί στην Ελληνική Βουλή.