Aνησυχία επικρατεί στα επιτελεία των τραπεζών

Συναγερμός έχει σημάνει στις ελληνικές τράπεζες, καθώς τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου καταγράφουν αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων εξαιτίας της αδυναμίας, κυρίως των νοικοκυριών, να αντεπεξέλθουν στην αποπληρωμή της μηνιαίας δόσης.
Ο Σύλλογος Δανειοληπτών Β. Ελλάδος και Προστασίας Καταναλωτή μαζί με το Κόμμα Δανειοληπτών Ελλάδος φωνάζουν εδώ και μήνες για το πόσο πρόχειρα αντιμετωπίζουν τα κόκκινα δάνεια οι τράπεζες.

Ρυθμίσεις σύμφωνα με τις δικά τους κριτήρια εκτός αγοράς ή δυνατότητα αποπληρωμής από τους δανειολήπτες σύμφωνα με δαπάνες διαβίωσης και εκκαθαρισμένες οφειλές !

Πηγές αναφέρουν ότι η τάση που καταγράφεται στις αποπληρωμές του Σεπτεμβρίου είναι ιδιαίτερα ανησυχητική. Κι αυτό διότι τον πρώτο μήνα οικονομικής δυσπραγίας, λόγω των αυξημένων φορολογικών και άλλων υποχρεώσεων, ο αντίκτυπος στον τραπεζικό δανεισμό των φυσικών προσώπων ήταν άμεσος. Το 2016 θα κλείσει με νέα «κόκκινα» δάνεια 3 δισ. ευρώ, τα οποία προέρχονται από τα ήδη ρυθμισμένα στεγαστικά και καταναλωτικά.

«Εάν δεν υπάρξει αναστροφή της οικονομίας από τις αρχές του 2017, τότε το πρόβλημα των “κόκκινων” δανείων θα φουντώσει έτι περαιτέρω και θα δυσκολέψει το εγχείρημα της αντιμετώπισής του».

Ο Σεπτέμβριος απέδειξε ότι δημιουργούνται νέα «κόκκινα» δάνεια. Μάλιστα, αυτά προέρχονται από τη δεξαμενή των ήδη ρυθμισμένων δανείων «τα ρυθμισμένα δάνεια που χτυπούν κόκκινο είναι στεγαστικά και καταναλωτικά, γεγονός που αποδίδεται στην οικονομική δυσπραγία στην οποία βρίσκονται τα νοικοκυριά εξαιτίας των αυξημένων φόρων». Ενδεικτικό της ασφυκτικής κατάστασης είναι το γεγονός ότι από το 2010 έως σήμερα το 80% των ρυθμίσεων που έχουν κάνει οι τράπεζες έχει… τιναχθεί στον αέρα, δηλαδή τα δάνεια έγιναν «κόκκινα» και οι τράπεζες σε συνεργασία με τον δανειολήπτη τα ξαναρύθμιζαν για 12 μήνες, μόνο και μόνο για να «πρασινίσουν» και να ωραιοποιηθούν οι ισολογισμοί.

Οι ρυθμίσεις «του ποδαριού» έχουν προκαλέσει αυτή τη κατάσταση χρειάζονται ρυθμίσεις μεσοπρόθεσμες, να σταθεροποιούν το δάνειο και να λαμβάνεται υπόψη η τωρινή αλλά και η μελλοντική οικονομική κατάσταση του δανειολήπτη.

Επίθεση

 

Οι τράπεζες προχωρούν στη επίθεση , η πρώτη επιθετική πράξη από την πλευρά των τραπεζών βρίσκεται σε εξέλιξη, καθώς έχουν ήδη δοθεί οι σχετικές εντολές για την έναρξη των πλειστηριασμών. Η ειδοποίηση και μόνο για επικείμενο πλειστηριασμό λειτουργεί ως μέσο εκφοβισμού των κατά συνείδηση κακοπληρωτών -που έχουν και δεν πληρώνουν- και ήδη 4 στους 10 προσήλθαν στις τράπεζες με στόχο τον διακανονισμό.

Τραπεζικές πηγές αναφέρουν πως πρόκειται για ενθαρρυντικό στοιχείο, ωστόσο επισημαίνουν ότι οι τράπεζες φέρουν ευθύνη διότι άφησαν τους κατά συνείδηση κακοπληρωτές να μην πληρώνουν, χωρίς να λαμβάνουν αυστηρά μέτρα και ποινές. Εφεξής, όμως, τα περιθώρια στενεύουν λόγω της συμμετοχής στελεχών

του SSM (του εποπτικού μηχανισμού της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας) στα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών. «Αφήσαμε το πρόβλημα να χρονίσει και τώρα κρινόμαστε γι’ αυτό», τονίζουν. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι κατά συνείδηση κακοπληρωτές χρωστούν στις τράπεζες 20-25 δισ. ευρώ «κόκκινα» δάνεια και εντοπίζονται σε όλες τις κατηγορίες: στεγαστικά, καταναλωτικά και επιχειρηματικά. Με βάση τα πλάνα των τραπεζών, έως το τέλος του 2016 αναμένεται να ξεκινήσουν 5.000 πλειστηριασμοί.