Φοβούνται οι πολιτικοί τους ενημερωμένους πολίτες

Αυτό που φοβούνται περισσότερο από κάθε τι άλλο όλες οι κυβερνήσεις είναι να γνωρίζουν οι πολίτες τα δικαιώματά τους. Φυσικά, οι εκάστοτε κυβερνήσεις όχι μόνο δεν ενημερώνουν τους πολίτες για τα δικαιώματά τους, αλλά φροντίζουν να είναι και με πολλά εμπόδια η ενημέρωσή τους.

Ευτυχώς, που το διαδίκτυο αποτελεί την πηγή όλων, σχεδόν, των πληροφοριών και έτσι ο πολίτης μπορεί να ενημερώνεται. Βέβαια, θα πρέπει να είναι υποψιασμένος για να ψάξει τα δικαιώματά του και οι περισσότεροι, η συντριπτική πλειοψηφία, δεν είναι.

Ο Σύλλογος Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Β. Ελλάδας από την πρώτη μέρα της σύστασής του προσπαθεί να σπάσει αυτήν την απομόνωση και να ενημερώνει τους καταναλωτές για όλες τις δυνατότητες που τους δίνει ο νόμος και ταυτόχρονα παροτρύνει και καθοδηγεί τους πολίτες να διεκδικούν τα δικαιώματά τους απέναντι σε ένα κράτος που τους βλέπει μόνο ως φορολογούμενους.

Ένα από τα σημαντικότερα όπλα που έχει στα χέρια του ο κάθε πολίτης αυτής της χώρας είναι η αγωγή κακοδικίας. Όταν, λοιπόν, βγαίνει μια απόφαση ενός δικαστή που αδικεί τον πολίτη και έχει εκδοθεί χωρίς να λαμβάνει υπόψιν τις διατάξεις του νόμου, τότε ο θιγόμενος έχει δικαίωμα να καταθέσει αγωγή κακοδικίας.

Μέχρι σήμερα έχουν κατατεθεί 380 αγωγές κακοδικίας, αλλά μόλις δύο δικαστές έχουν καταδικαστεί. Αυτό, φυσικά, δείχνει ότι “κόρακας κοράκου μάτι δεν βγάζει” και είναι ενδεικτικό του πως λειτουργεί η δικαιοσύνη. Σε καμιά περίπτωση αυτό δεν πρέπει να αποθαρρύνει τον οποιονδήποτε να διεκδικεί το δίκαιό του.

Κάπως έτσι σκέφτονται και οι υπεύθυνοι της επιθεώρησης Athens Review of Books που κατέθεσαν αγωγή κακοδικίας και τα μέλη της ηγεσίας του Αρείου Πάγου θα δικαστούν στις 9 Οκτωβρίου 2018 στο Ειδικό Δικαστήριο κακοδικίας.

Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της Ελληνικής Δικαιοσύνης που θα δικαστεί Πρόεδρος του Αρείου Πάγου, δύο Αντιπρόεδροι, τρεις Αρεοπαγίτες, ένας Πρόεδρος Εφετών και μια Εφέτης. Η υπόθεση αυτή, δεν έχει υπάρξει στην ιστορία του ελληνικού κράτους ανάλογο προηγούμενο, ανεξαρτήτου αποτελέσματος δείχνει ότι ουδείς είναι υπεράνω του νόμου και ότι και οι κρίνοντες κρίνονται.

Φυσικά, πρωτοπόρος στην καταγγελία δικαστών είναι ο Σύλλογος Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Β. Ελλάδος, ο οποίος έχει ήδη καταγγείλει στο πειθαρχικό όργανο του Αρείου Πάγου, δικαστές οι οποίοι έβγαλαν αποφάσεις χωρίς να λάβουν υπόψιν τους όλα τα δεδομένα και τα στοιχεία.

Οι υποθέσεις αυτές είναι εν εξελίξει και σύντομα θα έχουμε την απόφαση του πειθαρχικού οργάνου. Τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες ο Σύλλογος με γνώμονα πάντοτε το συμφέρον και την προστασία των πολιτών ετοιμάζει νέες αναφορές κατά δικαστών που παρανομούν και αδικούν τους δανειολήπτες.

danioliptes.gr