ΤΕΛΟΣ ΕΛΛΑΣ

Η ψήφιση του προϋπολογισμού ήταν το χτύπημα κάτω από τη μέση για τον ελληνικό λαό αφού έχει να κάνει με μέτρα ύψους 5.7 δισεκατομμυρίων ευρώ. Κι’ όμως η συζήτηση εντός της βουλής επεκτάθηκε κυρίως στο να γίνει αντιπολίτευση μεταξύ των κομμάτων και να αποδοθούν ευθύνες για την σημερινή κατάσταση της χώρας. Αυτό που πρόκειται να έρθει σύμφωνα με την πλέον υπερψηφισμένο προϋπολογισμό είναι πάνω από κάθε λογική και αντοχή των Ελλήνων πολιτών..
Πιο αναλυτικά η βάση του ξεκινάει από το πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ για το 2016, (από 0,2% που βρίσκεται φέτος), αλλά και στο χειρότερο για την Ελλάδα που είναι το χρέος και θα αυξηθεί στο 187,8% του ΑΕΠ από 180,2% φέτος και άρα θα φτάσει στα 327,6 δισ. ευρώ.
Μεγάλα είναι όμως και τα ερωτήματα και τα κενά που προκύπτουν εφόσον η κυβέρνηση πρέπει να ψάξει να βρει τα 645 δις. που λείπουν για την ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων στο ασφαλιστικό. Μια μεγάλη υπόθεση που θα προβληματίσει την κυβέρνηση είναι οι εργοδοτικές εισφορές που σκέφτεται να αυξήσει ο Α. Τσίπρας προκειμένου να μην ”αποδεκατίσει ” οριστικά τους συνταξιούχους και τα ασφαλιστικά ταμεία ενώ παραμένει ασαφές το πώς θα γεμίσουν τα ταμεία του κράτους αφού τα μέτρα είναι ανακριβή και δεν υπάρχει λεπτομερής αναφορά στο πως θα εφαρμοστούν.
Έρευνα ΣΟΚ αποκαλύπτει, ότι οι περισσότερο «ευκατάστατες» πόλεις της Ελλάδας όπως η Κρήτη και η Πελοπόννησος είναι νούμερο ένα ως προς τις οφειλές τους για την αποπληρωμή των «κόκκινων δανείων», την ώρα που πόλεις με χαμηλότερο κατά μέσο όρο εισόδημα όπως τα νησιά του Βορείου Αιγαίου και η Ήπειρος φαίνεται να είναι περισσότερο συνεπείς στις υποχρεώσεις τους.

Τα ποσοστά είναι πραγματικά τρομακτικά, αν αναλογιστεί κανείς ότι σύμφωνα με την έρευνα αποκαλύπτεται ότι σχεδόν τα μισά από τα δάνεια σε Κρήτη, Νησιά Ιωνίου και Δωδεκάνησα είναι μη εξυπηρετούμενα παρά το γεγονός ότι η μεγάλη τουριστική κίνηση που γνωρίζουν τα νησιά αυτά κάθε χρόνο, αποφέρει στις περιοχές αυτές αρκετά έσοδα.

Σύμφωνα με τους αναλυτές πηγή του προβλήματος είναι η μείωση των εισοδημάτων λόγω κρίσης, ο μεγάλος αριθμός δανείων που χορηγήθηκαν σε σεισμόπληκτους, αλλά και τα υπερβολικά ελαστικά κριτήρια που υπήρχαν τα προηγούμενα χρόνια στη χορήγηση δανείων.

Αναλυτικότερα τα «κόκκινα δάνεια» ανά περιοχή της Ελλάδας:

Πελοπόννησος 46%
Κρήτη 45%
Αν. Μακεδονία 45%
Δωδεκάνησα 44%
Ιόνια νησιά 43%
Στερεά Ελλάδα 43%
Θεσσαλία 42%
Δυτ. Μακεδονία 34%
Ήπειρος 33%
Βόρειο Αιγαίο 32%