Στρατηγικός επενδυτής με 21% στην Παγκρήτια ο Μιχ Σάλλας … Τι σχέση έχει με το δάνειο στον Κήρυκα

Στρατηγικός επενδυτής, στην Παγκρήτια Συνεταιριστική με 21% ο Μιχάλης ο Σάλλας! Πόσο είπαμε ήταν το δάνειο της Πειραιώς στον Κήρυκα, που πέρασε στα χέρια της … Παγκρήτιας Τράπεζας;;;

Πρώην αφεντικό της Τράπεζας Πειραιώς, ο Σάλλας και στενός φίλος και συνεργάτης του Τάκη Θεοδωρικάκου, αλλά και οικογενειακός φίλος με την Ντόρα Μπακογιάννη ( κουμπαριά ), ήταν πρόεδρος στην τράπεζα όταν δόθηκε το περίφημο δάνειο στον Κήρυκα Χανίων της οικογένειας Μητσοτάκη.

Με επιτυχία και εντός του προβλεπόμενου χρονοδιαγράμματος ολοκληρώθηκε ο απαιτούμενος έλεγχος στοιχείων της Παγκρήτιας Τράπεζας (due diligenceAQR) βάσει του Συμφώνου Αμοιβαίας Κατανόησης και Εμπιστευτικότητας (MOU) που είχε υπογραφεί στις 29/11/2016 με τον κ. Μιχάλη Σάλλα, στο πλαίσιο του ενδιαφέροντός του να συμμετάσχει στο κεφάλαιο της Τράπεζας ως Στρατηγικός Επενδυτής. Κατόπιν τούτου η εταιρεία LYKTOS PARTICIPATIONS A.E. αποφάσισε τη συμμετοχή της στην Αύξηση Κεφαλαίου της Παγκρήτιας, καταθέτοντας ήδη το ποσό της συμμετοχής της στον ειδικό λογαριασμό Αύξησης Κεφαλαίου της Τράπεζας, που της επιτρέπει να αποκτήσει ποσοστό 21,50% του συνεταιριστικού της κεφαλαίου. (ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Έγραφε το tvxs.gr για την περίεργη “σύμπτωση” της τριγωνικής σύνδεσης Πειραιώς ( Μιχ Σάλλα ) – Παγκρήτιας Τράπεζας και Κήρυκα Χανίων ( οικογένεια Μητσοτάκη )…

Το τμήμα του πορίσματος που αφορά τα δάνεια της εφημερίδας «Κήρυκας Χανίων» έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον για τους περίπου 80.000 μετόχους της Παγκρήτιας Συνεταιριστικής Τράπεζας, οι οποίοι διαβάζουν με έκπληξη τις τελευταίες ημέρες για όσα συνέβαιναν πριν από δέκα χρόνια και συνεχίζουν να συμβαίνουν, με τις «επιλήψιμες συμπεριφορές στελεχών της ΠΑΓΚΡΗΤΙΑΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ που σχετίζονται με τα δάνεια της εταιρείας ΚΗΡΥΞ Α.Ε.», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στη σχετική έκθεσή της, που απέστειλε στην επιτροπή της Βουλής, η Τράπεζα της Ελλάδος.

Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από το πόρισμα της εξεταστικής, η Παγκρήτια Τράπεζα έχει εγκρίνει δύο δάνεια για την εταιρεία «Κήρυξ Α.Ε.», συνολικού ύψους 2.150.000 ευρώ, με σκοπό την ανέγερση κτιρίου στην οδό Χιωτάκη 22, στο κέντρο της πόλης των Χανίων, όπου στεγάζονταν παλαιότερα και τα γραφεία της εφημερίδας.

Τον Φεβρουάριο του 2007, όταν εγκρίνεται το πρώτο δάνειο (1,3 εκατ.), έχει ήδη κλείσει η εφημερίδα (από τον Ιούνιο του 2006) και η εταιρεία, χωρίς να έχει προκύψει ότι στο μεταξύ έχει αλλάξει τους καταστατικούς της σκοπούς, αναπτύσσει μόνο… οικοδομική δραστηριότητα δανειοδοτούμενη για την ανέγερση τετραώροφης οικοδομής στο συγκεκριμένο οικόπεδο.

Μόνο που τους όρους του δανεισμού αυτού θα τους ζήλευαν πολλές υγιείς επιχειρήσεις της Κρήτης και όχι μόνο.

Στην έκθεση ειδικής έρευνας της Τραπέζης της Ελλάδος, με ημερομηνία 29/11/2016, τονίζεται πως τότε δεν ελήφθη υπόψη ότι η εταιρεία «Κήρυξ Α.Ε.» κατά τον χρόνο λήψης του δανείου είχε σημαντικά οικονομικά προβλήματα, συσσωρευμένες ζημιές και οφειλή από άλλο δάνειο στην Τράπεζα Πειραιώς (βλ. παρακάτω), δεδομένα που, σύμφωνα με την έκθεση, την κατέτασσαν στη βαθμίδα CCC («υψηλού ρίσκου»).

Κυρίως, όμως, η τότε διοίκηση της Παγκρήτιας Τράπεζας συμφώνησε σκανδαλωδώς στην εκταμίευση του ποσού του δανείου για την ανέγερση της τετραώροφης οικοδομής χωρίς να καταστεί υποχρεωτική η προηγούμενη προσκόμιση τιμολογίων δαπανών.

Έτσι, μέχρι τον Ιανουάριο του 2008 είχε εκταμιευθεί ποσό 1.144.000 € (σχεδόν το σύνολο του πρώτου δανείου), ενώ το έργο είχε προχωρήσει μόλις κατά το 30%.

Παρ’ όλα αυτά, αντί να ζητηθούν από την τράπεζα εγγυήσεις για την αποπεράτωση του κτιρίου, τρεις μήνες αργότερα εγκρίνεται από την ίδια τράπεζα και δεύτερο δάνειο 850.000 € γι’ αυτόν τον σκοπό.

Τελικά, για το συγκεκριμένο κτίριο δίνονται στην «Κήρυξ Α.Ε.» συνολικά δάνεια περίπου 2 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ η εταιρεία έχει εμφανίσει τιμολόγια δαπανών μόνο για τα 950.000 ευρώ.

Για τη διαφορά που προκύπτει, η ίδια η Τράπεζα της Ελλάδος στην έκθεση ειδικής έρευνας κάνει λόγο για ποσό 554.000 € που αναλήφθηκε σε μετρητά χωρίς να καταστεί δυνατή η διερεύνηση της χρήσης του.

Η περιβόητη τριγωνική σχέση ΜΜΕ, τραπεζών και πολιτικών φαίνεται πως εκείνη την περίοδο αποκτά σάρκα και οστά μέσω μιας άλλης εταιρείας, της «Αναπτυξιακή Κρήτης Α.Ε.», η οποία αποτελεί σύμπραξη των τεσσάρων επιμελητηρίων του νησιού, του Πανεπιστημίου Κρήτης και των δύο συνεταιριστικών τραπεζών της μεγαλονήσου.

Σημαντική παράμετρος, που τονίζεται και στο πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής, είναι πως στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου και προέδρου της «Κήρυξ Α.Ε.» εκείνη την εποχή είναι το ίδιο πρόσωπο, ο Ευάγγελος Σπανουδάκης (έμπιστος συνεργάτης της οικογένειας Μητσοτάκη), ο οποίος διέθετε και την ιδιότητα του προέδρου της εταιρείας «Αναπτυξιακή Κρήτης Α.Ε από τα τέλη του 2006 έως τον Μάρτιο του 2011.

Στην ίδια εταιρεία μετείχε (συμπτωματικά;) και η Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα.

Με λίγα λόγια, στο συγκεκριμένο σχήμα φαίνεται να συναντώνται και να συνεδριάζουν από εκείνη την περίοδο ο δανειστής και ο δανειζόμενος, υπό την υψηλή εποπτεία μιας βαριάς πολιτικής οικογένειας της Κρήτης.