Πράσινο φως από την ΤτΕ σε έξι funds – αρπακτικά

Στο χορό της αρπαγής και της κατασπάραξης των σπιτιών και της περιουσίας των Ελλήνων δανειοληπτών μπαίνουν έξι εταιρείες- αρπακτικά με την άδεια και τις ευλογίες της κυβέρνησης και της Τράπεζας της Ελλάδος. Έτσι, ενώ ήδη ξεκίνησαν – εν μέσω ισχυρών αντιδράσεων της κοινωνίας – οι πλειστηριασμοί ακόμη και πρώτης κατοικίας ανέργων για χρέη μόλις 500 ευρώ από το Δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία, τώρα στο χορό προστίθενται και τα αδηφάγα distress funds.

Σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν ήδη το φως της δημοσιότητας, η διαδικασία αδειοδότησης των έξι εταιρειών εισέρχεται στην τελική ευθεία, ώστε να αναλάβουν σύντομα τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι άδειες στις έξι εταιρείες-αρπακτικά αναμένεται να δοθούν από την Τράπεζα της Ελλάδος σε περίπου δύο εβδομάδες. Πρόκειται για εταιρείες που είτε θα λειτουργήσουν τις πλατφόρμες διαχείρισης αυτόνομα, είτε σε συνεργασία με τις ελληνικές τράπεζες, όπως για παράδειγμα η Aktua Hellas, μέτοχοι της οποίας είναι η ισπανική Aktua και ο όμιλος της Alpha Bank ΑΛΦΑ -0,64%. Η Aktua είναι μια εταιρεία που έπαιξε σημαντικό ρόλο στο ξεσπίτωμα εκατοντάδων δανειοληπτών με τη συνδρομή φυσικά του κράτους υπό την μορφή των ΜΑΤ. Κάτι που ήδη ξεκινήσαμε να βλέπουμε και στη χώρα μας.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, η αδειοδότηση των εταιρειών αποτελεί το «κλειδί» που θα συμβάλει στη λειτουργία της δευτερογενούς αγοράς διαχείρισης των κόκκινων δανείων, στο πλαίσιο της συμφωνίας κυβέρνησης-δανειστών. Ο έλεγχος της οικονομικής κατάστασης και της δυνατότητας των υποψηφίων εταιρειών που έχουν καταθέσει αίτημα για άδεια έχει, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, ολοκληρωθεί από τις αρμόδιες διευθύνσεις της Τράπεζας της Ελλάδος και ενήμεροι για το πλάνο αδειοδότησης είναι και οι θεσμοί, κυρίως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Οι εξελίξεις θα είναι ότι από την αδειοδότηση έως τη λειτουργία των εταιρειών θα περάσουν έξι μήνες περίπου γιατί μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2017 θα μεταφερθούν στις εξειδικευμένες πλατφόρμες τα πρώτα πακέτα μη εξυπηρετούμενων δανείων. Με βάση τον σχεδιασμό αλλά και τους στόχους μείωσης των κόκκινων δανείων των τραπεζών, θα μεταβιβαστούν προς διαχείριση μη εξυπηρετούμενα δάνεια τόσο από το χαρτοφυλάκιο «λιανικής» όσο και από αυτό της χονδρικής. Κυρίαρχη θέση στη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων μεγάλων επιχειρήσεων θα έχει η πλατφόρμα του KKR, στην οποία τα πρώτα πακέτα δανείων θα μεταφερθούν αρχές του 2017. Στα κόκκινα στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια οι ενέργειες που θα γίνουν διαφέρουν ανά τράπεζα, τουλάχιστον και το τι θα γίνει θα προκύψει στους επόμενους πέντε μήνες.

Όσον αφορά στα καταναλωτικά δάνεια, θα γίνει ανάθεση της διαχείρισης, κινήσεις, όπως είναι η πώληση του «νεκρού» κομματιού χορηγήσεων της καταναλωτικής πίστης και οι πλειστηριασμοί. Οι πλειστηριασμοί, οι οποίοι ήδη ξεκίνησαν, αποσκοπούν, σύμφωνα με τους τραπεζίτες, στην τιμωρία των «στρατηγικά κακοπληρωτών» που βρίσκονται σε όλες τις κατηγορίες χορηγήσεων και έχουν δημιουργήσει κόκκινα δάνεια 20-25 δισ. ευρώ.

Αυτά όλα στα λόγια. Αυτό που αναμένεται να γίνει στη πραγματικότητα είναι ότι τα distress funds δεν θα περιοριστούν μόνο σ’αυτά. Γιατί δεν ήρθαν στην Ελλάδα για να πάρουν μόνο ένα πολύ μικρό κομμάτι της πίτας των σπιτιών των Ελλήνων δανειοληπτών. Θέλουν τα σπίτια, τις επιχειρήσεις – μικρομεσαίες και μεγάλες – θέλουν να βάλουν το χέρι τους σε οτιδήποτε μπορούν για να το πουλήσουν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και να βγάλουν το μεγαλύτερο δυνατό κέρδος στο μικρότερο δυνατό χρονικό διάστημα.