Ο ζυγός των δανειστών και των τραπεζών

Η οικονομική υποδούλωση της χώρας μας , άρχισε από τότε που προσαπαθήσαμε να κάνουμε τα πρώτα μας ΒΗΜΑΤΑ ΩΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΚΡΑΤΟΣ.

Ο χρεωμένος άνθρωπος είναι πάντα σκλάβος έλεγαν οι αρχαίοι μας πρόγονοι και γι αυτό ο Νομοθέτης Σόλωνας , ένας από τους 7 σοφούς του Αρχαίου Κόσμου, χάρισε στους φτωχούς όλα τα δάνεια που είχαν. Βλέπετε ήταν γνωστό από την αρχαιότητα πως η ανάπτυξη έρχεται μόνο από ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ.

Ας κάνουμε λοιπόν ένα μικρό ταξίδι στο χρόνο για να έχουμε  και μια σφαιρική εικόνα των φιλέλληνων και φιλεύσπλαχνων δανειστών της Ευρώπης.  

Το πρώτο δάνειο των 800.000 λιρών το χορήγησε η αγγλική τράπεζα Richard με ετήσιο επιτόκιο 59% και υποθήκη τα εθνικά κτήματα. Δεν είναι τυπογραφικό λάθος το 59% , είναι πραγματικότητα

Το δε πραγματικό ποσό που έφτασε στα ταμεία της κυβέρνησης ήταν 472.000 λίρες επειδή αφαιρέθηκαν οι πρώτοι τόκοι, οι μεσιτείες και οι προμήθειες κάθε είδους και τα οδοιπορικά αυτών που πήγαν για να υπογράψουν (σας θυμίζουν τίποτε αυτά που συνέβησαν τότε;)

Το δεύτερο δάνειο των 2.000.000 λιρών με ετήσιο επιτόκιο 55% και με υποθήκη τα εθνικά κτήματα πάλι, είχε και αυτό ιδιαίτερους (;) όρους.

Το επιτόκιο του πρώτου χρόνου προεισπράχθηκε, πληρώθηκαν οι Άγγλοι μεσίτες και χρηματιστές και αγοράστηκαν υποχρεωτικά από τους δανειστές δύο παλαιά πλοία σε πολύ υψηλές τιμές…. Ετσι έφτασαν στην Ελλάδα μόνο 80.000 λίρες. Το συνολικό χρέος έφτασε τις 2.800.000 λίρες με 59% και 55% επιτόκιο, η Ελλάδα εισέπραξε 550.000 λίρες περίπου και ο Τρικούπης 60 χρόνια περίπου μετά αναφώνησε “δυστυχώς επτωχεύσαμεν”. Είχε να πληρώνει ακόμη τα “΄δάνεια της Αγγλίας”.

Αρχές του 1825 χρεώθηκε η κυβέρνηση κι ένα ακόμη δάνειο 2.000.000 λιρών από Άγγλους με 55% ετήσιο τόκο, κι αυτόν προκαταβολικά εισπραγμένο για ένα χρόνο με νέα υποθήκη. Απ αυτά, μόνο 80.000 λίρες καθαρά έφτασε να πάρει η κυβέρνηση στα χέρια της, κι αυτές με χίλια βάσανα και ένα δύο πλοία. Τα υπόλοιπα φαγώθηκαν από τους εγγλέζους μεσίτες και χρηματιστές , προτού καν φτάσουν στην Ελλάδα.

 

Από τότε λοιπόν από το 1824 μέχρι σήμερα δανειζόμαστε και πτωχεύουμε ως Κράτος, χωρίς ποτέ ν αποτινάσσουμε από πάνω μας τον ζυγό των Τραπεζών…