Ξαναέρχονται διακοποδάνεια και εορτοδάνεια

Λίγα χρόνια πριν όλοι θυμόμαστε τα καθημερινά τηλεφωνήματα που δεχόμασταν από τις τράπεζες για να μας ενημερώσουν ότι μια πιστωτική κάρτα ή ένα δάνειο που ποτέ δεν ζητήσαμε έχει εγκριθεί στο όνομά μας.

Οι τράπεζες έδιναν αυτά τα δάνεια και τις κάρτες χωρίς εγγυήσεις στους ανυποψίαστους πολίτες, που πολλοί από αυτούς τα δέχονταν.

Τα χρόνια πέρασαν ξέσπασε η κρίση, ήρθε η χρεοκοπία και ακολούθησαν τα μνημόνια, με αποτέλεσμα πολλά από αυτά τα δάνεια και τις κάρτες να ταλαιπωρούν μέχρι σήμερα πολλούς δανειολήπτες, αν και κάποια από αυτά έχουν ήδη πληρωθεί μέσω των ανακεφαλαιοποιήσεων…

Μέσα στην κρίση το παραμύθι άλλαξε και πλέον αντί για τις τράπεζες, οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας ήταν αυτές που καλούσαν και εξακολουθούν να καλούν, ακόμα και ακατάλληλες ώρες τους καταναλωτές για να τους πουλήσουν πακέτα ομιλίας, ίντερνετ και τηλεόρασης.

Βέβαια, οι συνθήκες έχουν αλλάξει και δεν είναι λίγες οι φορές που η εταιρεία προσαρμόζεται στις απαιτήσεις του πελάτη και αλλάζει τις προσφορές της. Φυσικά, στο τέλος αυτή είναι πάλι κερδισμένη με τον καταναλωτή να πληρώνει σχεδόν πάντα παραπάνω…

Το τελευταίο διάστημα στον χορό έχουν μπει και οι πάροχοι ενέργειας, ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου, που πολλές φορές συνδυάζουν τις προσφορές τους με τηλεφωνία αλλά και ασφάλειες υγείας.

Όπως γίνεται αντιληπτό, δεν θα μπορούσαν να μείνουν έξω από το παιχνίδι οι αδηφάγες τράπεζες, οι οποίες ετοιμάζονται να ξαναβγούν δυναμικά στο πεδίο του δανεισμού, μετά τα δεκάδες δισεκατομμύρια του φτωχού λαού που έλαβαν ως δώρο από τις μνημονιακές κυβερνήσεις.

Έτσι, λοιπόν, οι τράπεζες επεξεργάζονται σχέδια για να αρχίσουν να παγιδεύουν ξανά τον κόσμο με τα αλήστου μνήμης διακοποδάνεια και εορτοδάνεια, τα οποία θα ονομάσουν κάπως αλλιώς και θα προσφέρουν στον κόσμο με μόνη διαφορά ότι τώρα θα ζητούν εγγυήσεις και εξασφαλίσεις, θα βάζουν δηλαδή στο μάτι το σπιτάκι του φτωχού.

Μένει να φανεί αν ο μέσος πολίτης έβαλε μυαλό στα χρόνια της κρίσης ή θα πέσει για άλλη μια φορά θύμα των αρπακτικών των τραπεζών…

danioliptes.gr – kelda.gr