Να φοβούνται οι τράπεζες και όχι οι δανειολήπτες

Τρίζουν τα δόντια και πάλι οι τράπεζες και προσπαθούν να εκφοβίσουν τους δανειολήπτες που δεν πληρώνουν τα δάνειά τους. Αυτούς που τους έχουν κατατάξει συλλήβδην στους στρατηγικούς κακοπληρωτές και τους έχουν εξισώσει με τους γνωστούς μπαταχτσήδες στους οποίους οι ίδιες οι τράπεζες μοίραζαν δάνεια, γνωρίζοντας ότι αυτοί θα κηρύξουν πτώχευση και δεν θα πληρώσουν ποτέ. Εξίσωσαν λοιπόν με αυτούς, όσους δεν μπορούσαν να πληρώσουν και οι τράπεζες, αντί να τους προτείνουν μια ρύθμιση στην οποία να μπορούν να ανταπεξέλθουν τώρα που έγιναν άνεργοι, χαμηλόμισθοι και χαμηλοσυνταξιούχοι, τους πρότειναν λύσεις που απαιτούσαν να πληρώνουν ως και τα 2/3 του εισοδήματός τους. Άσχετα αν αυτό έχει μειωθεί πλέον σε 500 ή 600 ευρώ το μήνα.

Τώρα λοιπόν οι τραπεζίτες απειλούν ότι φέτος θα υπερδιπλασιασθούν οι διαταγές πληρωμών. Ότι η δήθεν «περίοδος χάριτος και ανοχής» των τραπεζών φθάνει στο τέλος της για τους δανειολήπτες, που δεν δείχνουν καμία διάθεση συνεργασίας και, ως εκ τούτου, έχουν χαρακτηρισθεί μη συνεργάσιμοι. Έχει, λένε, τελειώσει ο χρόνος και για την κατηγορία των δανειοληπτών που πραγματικά δεν έχει την οικονομική δυνατότητα πληρωμής της μηνιαίας δόσης του στεγαστικού δανείου του. Χωρίς όμως να λένε ποιοι είναι αυτοί. Και απειλούν ακόμη και με πλειστηριασμό του ακινήτου τους.

Όπως έγινε γνωστό, το 2016 ήταν πολύ «ήσυχο» και «ήρεμο» για τις τράπεζες, καθώς σημείωσαν τις χαμηλότερες επιδόσεις στην έκδοση διαταγών πληρωμών. Από το Πρωτοδικείο της Αθήνας εκδόθηκαν 8.500 τη χρονιά που πέρασε, έναντι 14.000 που είχαν εκδοθεί το 2015. Το 2014 οι διαταγές πληρωμής έφθασε τις 45.000, ενώ το 2013 ήταν 13.000 και το 2012 28.000. Οι απαιτήσεις των πιστωτών που κατατίθενται στο Πρωτοδικείο της Αθήνας πρέπει να ξεπερνούν τις 20.000 ευρώ, ενώ για μικρότερα ποσά αρμόδιο είναι το Ειρηνοδικείο της Αθήνας.

Στελέχη τραπεζών εκτιμούν ότι φέτος θα υπερδιπλασιασθούν οι διαταγές πληρωμών, διότι έκλεισε όπως υποστηρίζουν ο κύκλος των προσπαθειών των τραπεζών με τους δανειολήπτες που δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν στις νέες ρυθμίσεις, που τους προτάθηκαν, και την ίδια στιγμή ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες που προέβλεπε ο Κώδικας Δεοντολογίας της Τράπεζας της Ελλάδος. Τα δάνεια που θα καταγγελθούν άμεσα είναι αυτά που η οφειλή τους ξεπερνά τις 200.000 ευρώ και αναφέρονται σε στεγαστικά δάνεια και τον τελευταίο χρόνο δεν υπήρξε καμία συμφωνία ανάμεσα στους οφειλέτες δανειολήπτες με τις τράπεζες.

Αυτό που συμβαίνει όμως είναι ότι τα ψέματα τελειώνουν για τις τράπεζες και όχι για τους δανειολήπτες. Κι αυτό γιατί νομικοί κύκλοι υποστηρίζουν ότι σε εννιά στις δέκα διαταγές πληρωμών που αφορούν τράπεζες, δεν τηρήθηκε από τους δικαστές η κοινοτική οδηγία 93/13/ΕΟΚ για τις καταχρηστικές ρήτρες στις συμβάσεις με τους καταναλωτές. Γι αυτό και ο Σύλλογος Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών θα αντιδράσει σύμφωνα με τα όσα ορίζει η εθνική και κοινοτική νομοθεσία. Να μην περιμένουν λοιπόν οι τραπεζίτες ότι οι δανειολήπτες θα καταθέσουν τα όπλα τόσο εύκολα. Ιδίως όταν γνωρίζουν πολύ καλά ότι έχουν δίκιο και όταν γνωρίζουν τα νομικά τους δικαιώματα. Οι τράπεζες θα συρθούν στα δικαστήρια με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, ακόμα κι αν υπάρχει ο Εξωδικαστικός Συμβιβασμός και η ποινική τους ασυλία. Δεν έχουν ασυλία από όλους τους νόμους. Υπάρχουν τρόποι αντίστασης και οι δανειολήπτες θα τους χρησιμοποιήσουν.