Νέες θέσεις εργασίας ή νέος «εμφύλιος»;

Παρότι, η σύσταση και λειτουργία εισπρακτικών εταιρειών στην Ελλάδα, προσκρούει πρωτίστως στην απαγόρευση του άρθρου 40 ν. 3026/1954. Λόγω της εντεύθεν παρανομίας του σκοπού της, η εταιρεία παράσχει από ακυρότητα. Εξάλλου, η δράση της συνιστά τουλάχιστον κατάχρηση της οικονομικής ελευθερίας, ώστε να καθίσταται δυνατή η αξίωση εναντίον της για παράλειψη. Η ανάθεση σε εισπρακτική εταιρεία υποθέσεων τράπεζας συνιστά παραβίαση του τραπεζικού απορρήτου διωκόμενη ποινικά.

Παρόλα αυτά, οι εταιρείες ενημέρωσης οφειλετών για ληξιπρόθεσμες απαιτήσεις (γνωστές και ως εισπρακτικές εταιρείες), λειτουργούν εδώ και πολλά χρόνια και είναι εγγεγραμμένες στις λίστες του αρμόδιου υπουργείου.

Μέλη του Ελληνικού Συνδέσμου Εταιρειών Ενημέρωσης και Διαπραγμάτευσης Απαιτήσεων (ΕΣΕΔΑ), είναι οι παρακάτω εταιρείες: STATUS Α.Ε., ΜΕΛΛΟΝ Α.Ε. ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΟΦΕΙΛΕΤΩΝ, ΕΟΣ ΜΑΤΡΙΞ Α.Ε. ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΟΦΕΙΛΕΤΩΝ, ΚΥΚΛΟΣ Α.Ε. ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΟΦΕΙΛΕΤΩΝ ΓΙΑ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ, FIRSTCALL S.A., CON TRUST Α.Ε. ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΑΠΑΙΤΗΣΕΩΝ, CVM Α.Ε. Διαχείριση Πελατειακής Αξίας, PALADINO A.E., E-VALUE MEΠΕ. Αυτές απασχολούν συνολικά σχεδόν 3.000 εργαζόμενους…

Για τη διαχείριση δανείων στην ελληνική αγορά έχουν ήδη αδειοδοτηθεί 17 εταιρείες (CEPAL, FPS, ΘΕΑ ΑΡΤΕΜΙΣ, Pillarstone, UCI, Resolute Asset Management, Independent Portfolio Management, B2Kapital, QQuant, DV01 Asset Management, Special Financial Solutions, Hoist, LPN CAPITAL, MELFIN, APS, Cerved Credit Management και EOS Matrix Greece) και έως το τέλος του χρόνου προβλέπεται ότι θα προστεθούν άλλες τρεις.

Έτσι, θα ανέλθουν συνολικά σε 20, όπως ανέφερε ο πρόεδρος της νεοσυσταθείσας Ένωσης Ανωνύμων Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις (ΑΕΔΑΔΠ) και επικεφαλής της FPS Τάσος Πανούσης.

Οι εταιρείες διαχείρισης δανείων απασχολούν σήμερα περίπου 2.000 άτομα, αλλά ο αριθμός των εργαζομένων αναμένεται να «υπερδιπλασιαστεί» τα επόμενα χρόνια, με την πλειονότητα των στελεχών να προέρχεται από τον τραπεζικό τομέα.

Παράλληλα, με την ανάπτυξη αυτής της δραστηριότητας, έχει αναπτυχθεί επιπρόσθετα και ένας κλάδος επικουρικών υπηρεσιών (συμβούλων, νομικών υπηρεσιών, εισπρακτικών εταιρειών, λογιστών, ειδικών στα φορολογικά θέματα, εκτιμητών ακινήτων, μηχανικών κ.λπ) που υποστηρίζουν τις εργασίες των διαχειριστών, γεγονός που σημαίνει ότι γενικά η αγορά διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων θα απορροφήσει σημαντικό αριθμό εργαζομένων.

Την ίδια στιγμή άγνωστος παραμένει ο αριθμός των ατόμων που εργάζονται στις δικηγορικές εταιρείες οι οποίες ασχολούνται με «κόκκινα» δάνεια. Οι εργαζόμενοι εκεί είναι πολλοί και τηλεφωνούν καθημερινά σε δεκάδες δανειολήπτες, κάτι που ρητά απαγορεύει ο νόμος.

Μελλοντικά, λοιπόν, οι απασχολούμενοι στα «κόκκινα» δάνεια δεν αποκλείεται να φτάσουν και τις 20.000. Αυτό όμως σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι μειώνεται η ανεργία.

Το γεγονός ότι στρέφουν μεθοδικά τον ένα πολίτη ενάντια στον άλλον, μόνο ανησυχία μπορεί να προκαλέσει και σίγουρα δεν πρέπει η κοινωνία να φθάσει σε αυτό το σημείο, καθώς οι συνέπειες θα είναι τραγικές…

danioliptes.gr – kelda.gr