Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΡΟΣ ΠΩΛΗΣΗ ΚΑΙ ΕΞΟΔΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ

Στο επίσημο κείμενο συμφωνίας η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει στην ανάπτυξη ενός προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων και τα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία θα μεταφερθούν σε ένα ανεξάρτητο Ταμείο που θα τα μετατρέψει σε χρήμα μέσω ιδιωτικοποιήσεων και άλλων μέσων.

Το φερόμενο ως Ταμείο εκποίησης της Ελλάδας στο οποίο περιλαμβάνονται : βραχονησίδες, νησιά, αγροτική γη, σπίτια, στρατόπεδα και εκκλησιαστική περιουσία.

Και σύμφωνα με δήλωση της κας  Αγκελα Μέρκελ στο ταμείο θα ανήκει και περιουσία των τραπεζών, χωρίς να έχει ξεκαθαριστεί πως θα γίνει αυτό, αλλά και ποια περιουσία θα περάσει, αν για παράδειγμα θα είναι θυγατρικές στο εσωτερικό.

Ως γνωστόν όμως στην τράπεζα Πειραιώς, έχει περάσει και το χαρτοφυλάκιο της Αγροτικής Τράπεζας που περιλαμβάνει την γη των αγροτών! Δηλαδή στα χέρια των δανειστών θα πέσει άμεσα η ελληνική ύπαιθρος.

Εάν συνυπολογίσουμε και τα πολύ σκληρά φορολογικά μέτρα που θα επιβληθούν στους αγρότες, αυτοί δεν θα μπορούν να ξεπληρώσουν τα δάνεια τους και έτσι θα χάσουν απλώς την γη τους. Είναι γνωστό το ενδιαφέρον των Γερμανών για την ελληνική ύπαιθρο αφού θέλουν να δημιουργήσουν τεράστια φωτοβολταϊκά πάρκα, στην Ελλάδα λόγω ηλιοφάνειας.

Το νέο αυτό Ταμείο αυτό θα ιδρυθεί στην Ελλάδα και θα το διαχειρίζονται Ελληνικές Αρχές υπό την εποπτεία των αρμόδιων Ευρωπαϊκών Θεσμών, χωρίς να έχει ξεκαθαρίσει ποιοι είναι αυτοί οι θεσμοί. Όπως φαίνεται το νέο ταμείο είναι η εγγύηση για την αποπληρωμή του νέου δανείου που θα λάβει η χώρα από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM).

Η ρευστοποίηση των περιουσιακών στοιχείων θα είναι μια πηγή ώστε να καταβληθούν οι προγραμματισμένες αποπληρωμές του νέου δανείου του ESM και για να δημιουργηθούν κατά τη διάρκεια ισχύος του νέου δανείου συνολικά 50 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 25 δισ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή της κεφαλαιοποίησης των τραπεζών και άλλων περιουσιακών στοιχείων και το 50% από κάθε ευρώ που απομένει (δηλαδή 50% από τα 25 δισ. ευρώ) θα χρησιμοποιηθεί για τη μείωση του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ και το υπόλοιπο 50% θα χρησιμοποιηθεί για επενδύσεις.

Και ενώ το 62% των πολιτών ψήφισαν ΟΧΙ  και αυτό σήμαινε έναν έντιμο συμβιβασμό, απλά δεν υπήρξε.

Τώρα τόσο ο Economist όσο και η S&P σημειώνουν ότι η χώρα απλά πήρε παράταση για έξοδο από την ευρωζώνη.

Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poors το βασικό σενάριο παραμένει πως η Ελλάδα θα εγκαταλείψει την Ευρωζώνη απλά τώρα παρατάθηκε χρονικά το αναπόφευκτο.

O Economist αναφέρει ότι περί το 2019 την στιγμή δηλαδή που η Ελλάδα θα έχει ξεπουλήσει στους δανειστές ότι πολυτιμότερο διαθέτει όπως τον ορυκτό πλούτο, την ακίνητη περιουσία του Δημοσίου, τις τράπεζες, την ιδιωτική ακίνητη περιουσία, την αγροτική γη, τις ΔΕΚΟ, τα νησιά και τις βραχονησίδες και ότι άλλο διαθέτει αξία.

Το χρέος θα επιδεινωθεί λόγω των πολύ σκληρών μέτρων τα οποία δεν θα επιτρέψουν ποτέ στην ελληνική οικονομία να ανακάμψει, δύσκολο για την Ελλάδα να αποκαταστήσει την ανταγωνιστικότητά της και να αναπτυχθεί όσο παραμένει εντός της ζώνης του ευρώ. Συνεπώς δεν θα υπάρχει καμία άλλη λύση πέραν αυτής του Grexit.

Το ελληνικό κοινοβούλιο είναι πιθανό να ψηφίσει τα μέτρα δεδομένης της πίεσης που αντιμετωπίζει η χώρα αλλά η πρακτική εφαρμογή τους θα είναι δύσκολο να παρακολουθηθεί και να αξιολογηθεί. Δεν μπορεί κανείς να εγγυηθεί ότι σε έξι μήνες η χώρα δεν θα γυρίσει πάλι στην ίδια θέση.

Περιμένουμε ότι η Ελλάδα θα αφήσει την ζώνη του ευρώ μεσοπρόθεσμα (προβλέπουμε πριν το 2019″.