Η ΕΚΤ, το υπερταμείο και η ενισχυμένη εποπτεία

Με τον πλέον επίσημο τρόπο αποκαλύφθηκε η επίδραση των αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην οικονομική πολιτική των Κρατών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ειπώθηκε λοιπόν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ότι η ΕΚΤ είναι ο μόνος θεσμός στην Ε.Ε. που ασκεί εξουσίες χωρίς τον έλεγχο κοινοβουλίων και κυβερνήσεων.

Η παραδοχή αυτή γεννά αυτομάτως πολλά ερωτήματα όπως ποιος ελέγχει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κατά τη λήψη των αποφάσεών της και ποια συμφέροντα εξυπηρετεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μέσα από τις αποφάσεις που λαμβάνει;

Το μόνο σίγουρο είναι ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι μια οιονεί μη εκλεγμένη ευρωπαϊκή κυβέρνηση, αφού κατέχει πληθώρα εκτελεστικών αρμοδιοτήτων πάνω στον τραπεζικό τομέα και κατ’ επέκταση στα ίδια τα κράτη-μέλη.

Η ΕΚΤ έχει τη δυνατότητα όχι μόνο να προτείνει, αλλά και να επιβάλλει μέτρα λιτότητας και μνημόνια, που στην ουσία δεν βοηθούν τα κράτη να ξεπεράσουν την κρίση στο τραπεζικό τους σύστημα.

Αντίθετα συμβάλλουν στην περαιτέρω φτωχοποίηση των λαών.

Η ΕΚΤ έχει μόνο μία αποστολή: να προασπίζει τα συμφέροντα των τραπεζών και κανενός άλλου.

Όταν, λοιπόν, από τη φύση της δεν την ενδιαφέρει ο άνθρωπος και νοιάζεται μόνο για την ευημερία και την κερδοφορία των τραπεζών, πως μπορούμε να προσδοκούμε θετικά αποτελέσματα;

Η ΕΚΤ και φυσικά οι εγχώριες τράπεζες έχουν παρεκκλίνει από το στόχο τους που δεν είναι άλλος από την εξυπηρέτηση αφενός των αναγκών της κοινωνίας και αφετέρου του αναπτυξιακού χαρακτήρα της οικονομίας.

Η Ελλάδα και οι Έλληνες δεν είναι δυνατόν να εμπιστεύονται θεσμούς όπως η ΕΚΤ ή το Υπερταμείο, το οποίο τελικά θεσπίστηκε για να ξεπουληθεί η εθνική περιουσία και να πλουτίσουν τα μέλη του.

Οι μισθοί που λαμβάνουν τα στελέχη του υπερταμείου είναι άκρως προκλητικοί, καθώς αμείβονται με μισθούς που φτάνουν τα 34.000 ευρώ το μήνα, τη στιγμή που διάφοροι πολίτες προσπαθούν να τα φέρουν βόλτα με 200 και 300 ευρώ…

Αλήθεια τι κάνουν τα στελέχη του υπερταμείου που πρέπει να λαμβάνουν τόσο υψηλές αποδοχές;

Ποιο είναι το ακριβές αντικείμενό τους; Ούτε σε αυτό έχουμε λάβει απάντηση μέχρι στιγμής…

Την ίδια στιγμή, λοιπόν, που ΕΚΤ και υπερταμείο σφίγγουν ακόμη περισσότερο το ζωνάρι των πολιτών, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αποκαλύπτει ότι θα είναι δύσκολο για την Ελλάδα να αντλεί κεφάλαια από τις αγορές.

Αυτό σημαίνει ότι δεν αποκλείεται να υπάρξει νέο μνημόνιο, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η χώρα.

Δυστυχώς, ο υπουργός Οικονομικών και η υπόλοιπη κυβέρνηση δεν εργάζονται στην κατεύθυνση της ανάπτυξης προκειμένου να αρχίζουμε να παράγουμε και να βγάζουμε τα δικά μας χρήματα.

Ο Τσακαλώτος συμπλήρωσε πως εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, η Ελλάδα δεν θα μπορεί να έχει καθόλου πρόσβαση στις αγορές με ότι αυτό συνεπάγεται. Τ

έλος, ο υπουργός παραδέχθηκε ότι θα υπάρχει ενισχυμένη εποπτεία μετά το τέλος του προγράμματος, ώστε να εξασφαλιστεί η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και η οποία θα είναι πιο ενισχυμένη από εκείνη που είχαν η Πορτογαλία, η Ιρλανδία και η Κύπρος.

danioliptes.gr-kelda.gr