Ακούγεται απίστευτο, αλλά είναι αληθινό.

Στην Ελλάδα της κρίσης υπάρχουν 40 πρώην βουλευτές που πήραν άτοκα δάνεια από το ταμείο της Βουλής τα οποία δεν επέστρεψαν ποτέ.
Τα ποσά φτάνουν έως και τα 15.000 ευρώ, ενώ το δάνειο, που έχει μηδενικό επιτόκιο, αρνούνται επισήμως να αποπληρώσουν, αγνοώντας επιδεικτικά τις δύο προειδοποιητικές επιστολές του προέδρου της Βουλής, Νίκου Βούτση.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα της “Εφημερίδας των Συντακτών” και των “Παραπολιτικών”, το συνολικό «φέσι» ανέρχεται περίπου στις 400.000 ευρώ, ενώ ο αριθμός των βουλευτών με τα… κόκκινα δάνεια ήταν αρχικά 70, αλλά οι 30 ανταποκρίθηκαν στη γραπτή έκκληση του Ν. Βούτση και προχώρησαν σε ρύθμιση, καταβάλλοντας ποσά περί τα 200 ευρώ τον μήνα.
Η σύνθεση των κοινοβουλευτικών «μπαταχτσήδων» είναι πάντως διακομματική. Από τους 40, οι 17 ανήκουν στη Ν.Δ., οι 15 στο ΠΑΣΟΚ, τρεις στον ΣΥΡΙΖΑ (οι περισσότεροι σήμερα ανήκουν στη ΛΑ.Ε.), τρεις στους Ανεξάρτητους Έλληνες, ένας στον ΛΑΟΣ και ένας από την κοινοβουλευτική ομάδα των ανεξάρτητων βουλευτών της περιόδου 2012-2014.
Ανάμεσά τους βρίσκονται κομματικά στελέχη που είναι και σήμερα ενεργά, αν και εκτός Βουλής, πρώην υπουργοί και υφυπουργοί, αλλά και αρκετοί νέοι βουλευτές που εξελέγησαν για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια.
Απίθανες οι δικαιολογίες, αδύναμη η Βουλή
Ορισμένοι πάντως από τους μπαταχτσήδες έχουν εμφανιστεί στη Βουλή προσπαθώντας να βρουν «μέσο» για να τακτοποιήσει την υπόθεσή τους. Πρώην βουλευτής παρακάλεσε μέλη του προεδρείου του Κοινοβουλίου να τον… λυπηθούν διότι για όλη την περσινή χρονιά δήλωσε μόλις 430 ευρώ στην εφορία.
Έτερος, για τον οποίο υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις ότι ζει μια άνετη ζωή, αιτήθηκε μείωση της δόσης από τα 200 στα… 100 ευρώ. Τρίτη περίπτωση αφορά γαλάζιο πρώην υπουργό, ο οποίος δήλωσε ότι έχει πλέον 1.200 ευρώ μηνιαίο εισόδημα και δεν μπορεί να καταβάλλει τις δόσεις διότι, όπως είπε, «δεν θα μπορέσει να ζήσει».

Η Βουλή αντιμετωπίζει πλήρη αδυναμία είσπραξης των οφειλομένων, καθώς για τους μεν εν ενεργεία βουλευτές που έχουν αντίστοιχο δάνειο η παρακράτηση της δόσης γίνεται αυτόματα από τη βουλευτική αποζημίωση των περίπου 6.500 ευρώ μηνιαίως, ωστόσο για τους πρώην δεν υπάρχει αντίστοιχη δυνατότητα.
Για τον λόγο αυτό, ένα από τα σενάρια που εξετάζονται είναι να μετατραπούν τα κοινοβουλευτικά «φέσια» σε χρέη προς το Δημόσιο και μάλιστα ληξιπρόθεσμα, ώστε να εμπλακεί η εφορία και να αναγκαστούν οι οφειλέτες να τα ρυθμίσουν ή, διαφορετικά, να βιώσουν τη διαδικασία της κατάσχεσης.