Ή αλλάζετε ή βουλιάζετε

Νομική προστασία και ασυλία υπόσχεται στους τραπεζίτες ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, βγάζοντας τους από την εξαιρετική δύσκολη θέση στην οποία βρίσκονται με την παροχή θαλασσοδανείων, αλλά και άλλων ατασθαλιών.

Ο κ. Μητσοτάκης έδειξε για ακόμη μια φορά ότι προτεραιότητα του κόμματός του είναι η εξασφάλιση των τραπεζιτών και η συνεχιζόμενη κερδοφορία των τραπεζών.

Ο κ. Μητσοτάκης υποσχέθηκε τα πάντα στους τραπεζίτες και δεν βρήκε να πει τίποτα για τους δανειολήπτες, οι οποίοι έχουν σηκώσει το σταυρό του μαρτυρίου καθόλη την περίοδο της κρίσης, τα τελευταία οχτώ χρόνια.

Παράλληλα, ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας δήθεν τα βάζει με τους επιχειρηματίες που πτώχευσαν τις επιχειρήσεις τους, αφού πρώτα πήραν δάνεια εκατομμυρίων που ποτέ δεν πλήρωσαν.

Βέβαια, ξεχνάει ο κ. Μητσοτάκης ότι αυτοί οι επιχειρηματίες ήταν οι κομματικοί του πελάτες και στην ουσία υπήρξαν δημιουργήματα του πολιτικού συστήματος και της διαπλοκής στην οποία πρωταγωνίστησαν Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ.

Βέβαια, ο κ. Μητσοτάκης υποστηρίζει ότι τα δάνεια του κόμματος του εξυπηρετούνται. Αν είναι έτσι ας μας παρουσιάσει τις κινήσεις και να δούμε και τους τόκους υπερημερίας, αντί να τα κρατάει κλειδωμένα μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας…

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών Νίκος Καραμούζης δήλωσε προβληματισμένος από το γεγονός ότι ο ρόλος και η συμβολή των τραπεζών δεν έχει αποτιμηθεί θετικά από την κοινωνία.

Επίσης, έκανε λόγο για θετικά αποτελέσματα του 2017, τη στιγμή που κάθε άλλος κλάδος και όλα τα νοικοκυριά κατέγραψαν αρνητικά αποτελέσματα για το 2017 και είδαν τα έσοδα τους να μειώνονται.

Ο κ. Καραμούζης δεν παρέλειψε να τονίζει ότι οι τράπεζες είναι ο βασικός πυλώνας της εθνικής οικονομίας, ξεχνώντας βέβαια τους πολίτες, που χωρίς αυτούς οι τράπεζες δεν είναι απολύτως τίποτα.

Επιπλέον, ο πρόεδρος των Ελληνικών Τραπεζών είπε ότι βασικός στόχος είναι να μειώσει με κάθε δυνατό τρόπο τα “κόκκινα” δάνεια.

Τέλος, ο κ. Καραμούζης δεν έκρυψε τη χαρά του που η κυβέρνηση έκανε υποχρεωτική την διεξαγωγή ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και άνοιξε το δρόμο για την πώληση χιλιάδων δανείων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τόσο ο κ. Μητσοτάκης, όσο και ο κ. Καραμούζης δεν είπαν κουβέντα για τη μη τήρηση από τις εγχώριες τράπεζες των κατευθυντήριων γραμμών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σχετικά με τις ρυθμίσεις των δανείων.

Καμία από τις τράπεζες δεν τις ακολουθεί και η ΕΚΤ αδυνατεί να παρέμβει, όπως αποκάλυψε μετά από σχετική αναφορά που κατέθεσε ο Σύλλογος Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Β. Ελλάδος.

Η ΕΚΤ στην απάντησή της λέει ρητώς ότι για το συγκεκριμένο θέμα πρέπει να παρέμβουν οι εθνικές ανεξάρτητες αρχές.

Δυστυχώς, ο Συνήγορος του Πολίτη έχει συμβουλευτικό ρόλο και απλώς μεταβιβάζει τις αναφορές και τις καταγγελίες στην Τράπεζα της Ελλάδος, σαν ταχυδρόμο πολυτελείας.

Από την πλευρά της η ΤτΕ δεν κάνει απολύτως τίποτα και βάζει στο αρχείο όλες τις καταγγελίες.

Παράλληλα, ο κ. Στουρνάρας με την αλαζονεία που τον διακρίνει έχει δημιουργήσει ένα είδος άβατου και είναι πιο εύκολο να συναντήσεις τον… Τραμπ, παρά τον Διοικητή της ΤτΕ.

Στην κατάσταση που έχουμε φτάσει σήμερα ένας δρόμος υπάρχει.

Ή θα αλλάξουν τα κόμματα και το τραπεζικό σύστημα και θα τεθούν στην υπηρεσία του πολίτη, ή θα βουλιάξουν όλοι μαζί χωρίς να συμπαρασύρουν αυτή τη φορά τον Έλληνα πολίτη.

danioliptes.gr-kelda.gr