Έσβησαν τις κόκκινες γραμμές για δάνεια – αφορολόγητο. Τι περιμένεις την λήξη της προστασίας;

Παρά τη διαφωνία για το έξτρα πακέτο την Δευτέρα έκλεισε, μετά από τέσσερις μήνες διαβουλεύσεων, το πακέτο των 5,4 δισ ευρώ που βρισκόταν στο επίκεντρο των συζητήσεων από τις αρχές Ιανουαρίου. Συμβιβασμός επιτεύχθηκε και στα κόκκινα δάνεια και στο θέμα του αφορολόγητου μέσω νέας μείωσης.

Το ντιλ οδηγεί στο σφυρί όλα τα δάνεια από την Πρωτοχρονιά του 2018. Ο συμβιβασμός προβλέπει τυπικώς παράταση 18 μηνών για την πώληση κόκκινων δανείων στα funds, αντί για 3 χρόνια που ζητούσε η κυβέρνηση.  Ωστόσο πρόκειται επί της ουσίας για ένα χρόνο παράτασης, εφόσον θα πωλούνται από 1.1.2018 και όχι από 1.1.2017 που δέχονταν οι δανειστές καθώς σε κάθε περίπτωση το σύστημα δεν θα μπορούσε τεχνικά να είναι έτοιμο πριν τις αρχές του 2017.

Το αφορολόγητο υποχώρησε κάτω από την τελευταία κόκκινη γραμμή των 9.090 ευρώ τελικά στα 8.900 ευρώ, ποσό που θα προσαυξάνεται κατά 100 ευρώ για κάθε παιδί.

Το «τρικ» που βρήκαν οι δυο πλευρές προβλέπει ότι ένας μισθωτός με δύο ανήλικα παιδιά θα δικαιούται παραπάνω από 8.900 όπου υποχώρησε η βάση, ώστε να δικαιούται το αφορολόγητο των 9.090 ευρώ που προβλέπει το νομοσχέδιο που συζητείται στη Βουλή και να μην εκτεθεί πολιτικά Ευκλείδης Τσακαλώτος ο οποίος είχε δηλώσει ότι δεν καταθέτει νομοσχέδιο με αφορολόγητο κάτω από 9.100 ευρώ.