Έλληνας δανειολήπτης, ο μεγαλύτερος… αδικημένος επενδυτής!

Ο μεγαλύτεροι επενδυτές στην Ελλάδα, έως σήμερα, είναι οι Έλληνες δανειολήπτες. Αυτό ακούγεται ως ανέκδοτο αλλά δεν είναι! Είναι μια πραγματικότητα όπως προκύπτει από τα στοιχεία που διαθέτει ο Σύλλογος Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος.

Σύμφωνα με τα πιο επίσημα χείλη, του πρώην υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, μέσα σε μόνο δύο χρόνια, δηλαδή τη διετία 2015-2017, οι δανειολήπτες προσέφεραν 852 εκατ. ευρώ στα κρατικά ταμεία για την αντιμετώπιση των συνεπειών από φυσικές καταστροφές και τρομοκρατικές ενέργειες.

Αυτά τα χρήματα, τα οποία ο κ. Τσακαλώτος είχε μάλιστα χαρακτηρίσει ως «καβάτζα», προέρχονται από την εισφορά του ν.128/1975. Όπως όμως διαπιστώθηκε, μετά την υποβολή σχετικής ερώτησης στη Βουλή στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου που άσκησε ο τότε βουλευτή Α’ Θεσσαλονίκης της Ένωσης Κεντρώων Γ. Σαρίδη, η εν λόγω εισφορά ήταν παράνομη!

Η προηγούμενη κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, της «πρώτης φοράς αριστερά», όμως φρόντισε να την νομιμοποιήσει πριν τις εκλογές, το Μάιο του 2019, μέσω τροποποίησης του ν.4607/2019. Σύμφωνα με την απάντηση του υπουργείου Οικονομιών στην ερώτηση Σαρίδη, ο λογαριασμός του νόμου 128/1975, ο οποίος τηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδος, δημιουργήθηκε για την «επιστροφή τόκων σε εξαγωγικές επιχειρήσεις» στο πλαίσιο της ΕΟΚ. Αυτές οι εισφορές καταργήθηκαν στην χώρα μας με διοικητική πράξη το 1991 αλλά συνέχισαν να παρακρατούνται από τις τράπεζες επιβαρύνοντας τους δανειολήπτες.

Με την τροποποίηση που πέτυχε η προηγούμενη κυβέρνηση, από την 1η Μαΐου 2019 η εισφορά του άρθρου 1 του ν. 128/1975 επανήλθε και επιβάλλεται «στις πάσης φύσεως χορηγήσεις πιστώσεων, στα υπόλοιπα αυτών, καθώς και στις πάσης φύσεως χρηματοπιστωτικές συμβάσεις ισοδύναμου αποτελέσματος προς την παροχή πιστώσεων, από χρηματοδοτικά ιδρύματα που λειτουργούν στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό».

Σύμφωνα με την επίσημη απάντηση του Υπουργείου Οικονομικών στις 17 Ιανουαρίου 2018 τα ποσά που εισπράχτηκαν από τους Έλληνες δανειολήπτες από το 1991 έως 2015 αποτελούσαν εισφορές που καταργήθηκαν και ανήλθαν συνολικά στα 435. 932.032 ευρώ και απ’ αυτά πληρώθηκαν 65. 077.001 ευρώ.

Με μια απλή αφαίρεση προκύπτει ότι υπολείπονται 370.855.031 ευρώ τα οποία θα έπρεπε να βρίσκονται στα κρατικά ταμεία.

Όμως κανένας μέχρι σήμερα δεν λέει που είναι αυτά τα λεφτά!

Συνεχίζεται…!

danioliptes.gr – kelda.gr