Πωλούνται οι τράπεζες, σώζονται οι τραπεζίτες

  • Post author:
  • Post category:Άρθρα

Με την εικόνα που παρουσιάζουν η ελληνική οικονομία και το τραπεζικό σύστημα, είναι πλέον παγκοσμίως γνωστό ότι οι ελληνικές τράπεζες όχι μόνο δεν διασώζονται, αλλά δεν πρόκειται καν να διασωθούν εις τον αιώνα τον άπαντα. Αλλά τα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών δεν αποτελούνται από ηλίθιους οι οποίοι πιστεύουν σε διάφορες ουτοπικές κυβερνητικές εξαγγελίες, που απευθύνονται στη κοινή γνώμη και είναι περί ευρείας κατανάλωσης. Οι τραπεζίτες γνωρίζουν πάρα πολύ καλά τι έρχεται στο άμεσο μέλλον στον τραπεζικό τομέα, γνωρίζουν πολύ καλά τι θέλει να κάνει το τραπεζικό σύστημα των τραπεζών σχετικά το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και γνωρίζουν επίσης πάρα πολύ καλά ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις τους ώστε να μην χάσουν ούτε μισό ευρώ από τα λεφτά που έχουν ήδη συγκεντρώσει από τις απανωτές αποκρατικοποιήσεις.

Βέβαια, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας, έχει εκφράσει δημοσίως την ικανοποίησή του για την ολοκλήρωση της διαδικασίας αύξησης κεφαλαίων των τραπεζών, για τρίτη συνεχή φορά – επειδή, κατά τον ίδιο, οι επενδυτές εμπιστεύθηκαν ξανά την Ελλάδα.

Πρόκειται για τις ίδιες τράπεζες που έχουν ήδη πουληθεί πολύ φτηνά στους ξένους επενδυτές με αποτέλεσμα να χάσουν εκατομμύρια ευρώ οι μικρομέτοχοί τους, αλλά και το ελληνικό κράτος, στο οποίο πια ανήκει ένα πολύ μικρό ποσοστό των ελληνικών τραπεζών. Αυτό με λίγα λόγια σημαίνει ότι, στο τι θα γίνει με το ελληνικό τραπεζικό σύστημα δεν έχει κανέναν απολύτως λόγο το ελληνικό κράτος. Άλλωστε, όπως όλοι γνωρίζουν, το ελληνικό κράτος δεν κυβερνάται από την ελληνική κυβέρνηση, αλλά από τους δανειστές, οι οποίοι διατάζουν και η ελληνική κυβέρνηση απλώς εκτελεί τις εντολές που της δίνουν.

Έτσι λοιπόν, και σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν, δύο τουλάχιστον από τις τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες, έχουν πλέον ιδιωτικοποιηθεί εντελώς, χωρίς το ελληνικό κράτος να έχει εισπράξει ούτε ένα ευρώ. Αντίθετα, έχει χάσει όλα σχεδόν τα χρήματα του, από τις δύο προηγούμενες κεφαλαιοποιήσεις. Αυτό σημαίνει ότι αυτά τα χρήματα που έχασε το ελληνικό κράτος, έχουν χαθεί στην ουσία από τα ελληνικά ταμεία. Πρόκειται για χρήματα που θα μπορούσαν να διατεθούν για πληρωμή συντάξεων και μισθών, ώστε να μην χρειάζεται να μπαίνουν νέοι φόροι κάθε λίγο και λιγάκι, για να μην χρειάζεται να γίνονται συνεχείς μειώσεις μισθών και συντάξεων, για να μην χρειάζεται να ζουν οι Έλληνες φορολογούμενοι καθημερινά μέσα σε έναν αγώνα επιβίωσης. Κι αυτό συνέβη γιατί τα κεφάλαια που είχε διαθέσει ως τώρα το κράτος, μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Στήριξης (ΤΧΣ), στις τέσσερις συστημικές τράπεζες ήταν περίπου 25 δις ευρώ, τα οποία είχαν εκτοξεύσει το πραγματικό έλλειμμα ξανά στα ύψη, οπότε και το δημόσιο χρέος, για να ενισχύονται οι τράπεζες, έτσι ώστε να είναι σε θέση να κατασχέσουν τα σπίτια των δανειοληπτών. Την ίδια στιγμή, έχει σχεδόν μηδενισθεί η αξία των μετοχών που κατέχει το κράτος στις τέσσερις μεγάλες τράπεζες, έχοντας πετάξει άνω των 31 δις ευρώ από το παράθυρο.

Καθώς οι ελληνικές τράπεζες δεν έχουν καμία ελπίδα διάσωσης, ιδίως αν υποχωρήσει η κυβέρνηση στις απαιτήσεις των δανειστών για άμεση πώληση όλων των κόκκινων δανείων – που όπως φαίνεται προς τα κει οδεύουμε – ο μόνος δρόμος που διαφαίνεται για τις ελληνικές τράπεζες είναι η πώλησή τους στις ξένες, που σιγά – σιγά έρχονται και ανοίγουν υποκαταστήματα στην Ελλάδα, η μία μετά την άλλη. Αυτή η εξέλιξη είναι πλέον ολοφάνερη, γι αυτό και αυξάνονται τα δημοσιεύματα που λένε ότι οι τράπεζες έχουν ήδη προετοιμασθεί, για να μεταφέρουν όλη την ιδιωτική περιουσία σε ξένα χέρια.

Παράλληλα, με τις συνεχείς μειώσεις μισθών και συντάξεων, με την συνεχή αύξηση της φορολογίας, η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων φορολογούμενων μειώνεται καθημερινά. Και όσοι από αυτούς είναι δανειολήπτες θα δουν τις περιουσίες τους – σπίτια, ακίνητα και επιχειρήσεις – να περνούν σιγά – σιγά στα χέρια των τραπεζών, οι οποίες με τη σειρά τους ετοιμάζονται να τα ξεπουλήσουν στις ξένες τράπεζες. Επομένως, καταδικάζονται να χάσουν ότι έχουν και δεν έχουν, καταλήγοντας άβουλοι σκλάβοι χρέους στα χέρια των ξένων αφεντικών που θα αναλάβουν τα πάντα. Σύντομα λοιπόν θα αποδειχτεί ότι πρόκειται για ένα σχέδιο των δανειστών, οι οποίοι εξυπηρετούν το ευρωπαϊκό οικονομικό κατεστημένο, το οποίο, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, είτε ως τράπεζες, είτε ως «επενδυτές», θα αποκτήσουν εξ’ ολοκλήρου τον έλεγχο της χώρας, καθιστώντας τόσο την όποια ελληνική κυβέρνηση, αλλά και όλους τους Έλληνες βουλευτές, σε απλούς υπηρέτες των συμφερόντων τους.