ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΑΤΗ

Ας ξεκαθαρίσουμε ευθύς εξαρχής ότι για να ερμηνεύσεις την κίνηση του Αλέξη Τσίπρα να «μοιράσει» σε 1.600.000 συνταξιούχους «φιλοδώρημα» 385 € (κατά μέσο όρο) πρέπει να βάλεις στην άκρη την καρδιά σου: Εκείνη που σου λέει πως ΝΑΙ οι διαλυμένοι από απανωτές μειώσεις συνταξιούχοι έχουν απόλυτη ανάγκη αυτά τα χρήματα και ειδικά τώρα που πλησιάζουν οι γιορτές… Και φυσικά με βάση τα όσα σου λέει η καρδιά σου, το θυμικό σου δεν μπορείς παρά να επικροτήσεις την συγκεκριμένη κίνηση.

 

Από εκεί και πέρα όμως δεν γίνεται να μην δεις πως πρόκειται για μια πολιτική απάτη: Απάτη γιατί λανσάρεται ως 13η σύνταξη ένα εφάπαξ βοήθημα που θα δοθεί μία φορά φέτος για ολόκληρο τον χρόνο σε χαμηλό-συνταξιούχους που έχασαν ΜΟΝΟΝ ΑΠΟ ΤΟ ΕΚΑΣ -και χωρίς να συνυπολογίζονται άλλες περικοπές- από 1.380 € έως 2.760 € τον χρόνο!!! Δηλαδή ο Πρωθυπουργός επιχειρεί να «γλυκάνει» με 385 €, «χασούρα» των συνταξιούχων που ξεπερνά τα 2.760 € !!!

 

Και βεβαίως εντέχνως αποκρύπτει ότι τα ποσά που.. «περίσσεψαν» και που τώρα μοιράζει απλόχερα προέρχονται από το «ψαλίδι» στο αφορολόγητο, την αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ, τις αυξήσεις στον ειδικό φόρο στο πετρέλαιο θέρμανσης, τις προηγούμενες περικοπές στις συντάξεις και..και… και.. άλλα πολλά.

Αν το δεις λοιπόν ψυχρά -αφήνοντας κατά μέρος την «καρδιά»- ο Αλέξης Τσίπρας κάνει αυτή την στιγμή μια κακόγουστη φάρσα στην ελληνική κοινωνία.

 

Μια διαλυμένη -χωρίς να ξέρει από που να πιαστεί- κοινωνία με πετσοκομμένους μισθούς και συντάξεις: Μια κοινωνία που ο Πρωθυπουργός της αισθάνεται την ανάγκη να της μοιράσει φιλοδωρήματα και που την μόνη διέξοδο που της δίνει είναι να πάρει κάποιο επιδοματάκι ή βρει μια θεσούλα στο Δημόσιο. Από εκείνες που προσφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ σε «φίλους», ακόμη και μέσω του νομοσχεδίου για το Κατώτατο Εισόδημα που κατέθεσε η Κυβέρνηση την ώρα του διαγγέλματος του Πρωθυπουργού!!

Κανένας λόγος για το πως θα ανοίξουν νέες θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, πως θα επιβιώσουν τα εκατομμύρια ανέργων αποκτώντας επιλογές για απασχόληση και όχι περιμένοντας πότε θα «βρέξει» κάνα «ψίχουλο» ανάλογο με αυτά που μοιράζει ο Αλέξης στους συνταξιούχους.

 

Γιατί όμως ο Αλέξης Τσίπρας αποφάσισε να μπει στον κόπο να «χρυσώσει» το «χάπι» των μειώσεων στους χαμηλοσυνταξιούχους με ένα αιφνίδιο διάγγελμα και εν μέσω μιας διαπραγμάτευσης με τους δανειστές που είναι ακόμη στον… «αέρα»;

Η προφανής εξήγηση είναι ότι έρχονται εκλογές… Το σκηνικό θυμίζει έντονα το 2014 όταν ο Αντώνης Σαμαράς και πάλι εν μέσω αλλεπάλληλων εμπλοκών στις διαβουλεύσεις με τους τροϊκανούς έδινε «κοινωνικό» μέρισμα… Ελπίζοντας προφανώς πως οι «αδύναμοι» θα «τσιμπήσουν»… όμως δεν… Η ιστορία … έγραψε πανωλεθρία!!

Ίσως ο Αλέξης Τσίπρας εκτιμά πως θα αποφύγει πιθανό Βατερλό σε ενδεχόμενες εκλογές δείχνοντας αρεστός την ύστατη ώρα σε συνταξιούχους και φίλους που προσελήφθησαν στο δημόσιο.. Όπως ίσως θέλει να αποφύγει την «καυτή πατάτα» της δεύτερης αξιολόγησης και του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος..

 

Υπάρχει όμως και το προηγούμενο και άλλου Πρωθυπουργού που έδωσε «κοινωνικό μέρισμα».. Εκείνος όμως δεν πήγε εκλογές: Ήταν ο Γιώργος Ανδρέα Παπανδρέου τον Νοέμβριο του 2009 που κατάφερε να δώσει μόνον την πρώτη δόση των όσων υποσχέθηκε! Όχι όμως γιατί πήγε εκλογές… αλλά επειδή πήγε Μνημόνιο!!

Ο Αλέξης Τσίπρας λοιπόν ποιον θέλει να …μιμηθεί; Τον Αντώνη Σαμαρά; Ή τον Γιώργο Παπανδρέου; Θέλει να πάει εκλογές; Ή θέλει να δώσει μια αίσθηση προοπτικής στις «περήφανες» διαπραγματεύσεις που κάνει με τους δανειστές … ώστε να υπογράψει 4ο Μνημόνιο;

Κυριακή κοντή γιορτή που λένε γιατί η αίσθηση είναι πως οι όποιες αποφάσεις θα παρθούν το πολύ μέχρι τέλος Ιανουαρίου…