η ασύμμετρη απειλή των τραπεζών

  • Post author:
  • Post category:Άρθρα

Μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο, σε μια δραματική πραγματικά στιγμή , ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας ,Αλέξης Τσίπρας , παραδέχθηκε πως τα χρήματα που ήλθαν ως βοήθεια στην Ελλάδα , πήγαν όλα για τη χρηματοδότηση των ελληνικών και ευρωπαϊκών τραπεζών. Έπρεπε λοιπόν να φτάσουμε στο σημείο 0 (μηδέν), έπρεπε να μείνουμε με τράπεζες κλειστές και χωρίς καθόλου χρήματα για να παραδεχθεί δημόσια ο Πρωθυπουργός ότι ΝΑΙ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΕΧΟΥΝ ΕΛΘΕΙ ΣΤΗ ΧΩΡΑ , ΠΗΓΑΝ ΓΙΑ ΝΑ ΣΤΗΡΙΞΟΥΝ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ.

Αυτές λοιπόν οι Τράπεζες που πάντα είχαν το πάνω χέρι και αποδεικνύεται καθημερινά ότι κάνουν κουμάντο στην Ευρώπη, παραμένουν τώρα κλε

Δεδομένου ότι «ρευστότητα στη χώρα δεν υπάρχει και η οικονομία λειτουργεί δύσκολα, ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει μια προσπάθεια να βρει λύση με τους δανειστές. Σε περίπτωση που δεν τα καταφέρει, η κυβέρνηση πρέπει να πάρει ριζοσπαστικά μέτρα γρήγορα», τονίζει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Λαπαβίτσας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ιστότοπο “The Real News”.

«Πρέπει να πάρουμε τον έλεγχο των τραπεζών το συντομότερο δυνατόν, αυτή είναι η προτεραιότητα. Οι τράπεζες πρέπει να κρατικοποιηθούν. Είναι ζήτημα επιβίωσης», σημείωσε χαρακτηριστικά ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Κατά τον κ. Λαπαβίτσα, οι δανειστές δεν πρόκειται να κάνουν υποχωρήσεις. Στην ερώτηση του δημοσιογράφου εάν αυτό σημαίνει επιστροφή στη δραχμή, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε «Όχι απαραίτητα. Υπάρχουν εναλλακτικές» επικαλούμενος τη λύση των IOUs.

«Η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ πριν από τις εκλογές, αλλά και ενόσω είναι κυβέρνηση είναι να πετύχει ριζοσπαστικές αλλάγες στην Ελλάδα και μια νέα σχέση με τους δανειστές ώστε να επιλυθούν τα μακροικονομικά προβλήματα της χώρας μέσα στην  ευρωζώνη. Χρτησιμοποιώντας δημοκρατικά όπλα που έχουμε στα χέρια μας να επιτύχουμε μια καλύτερη συμφωνία», σχολίασε μεταξύ άλλων ο κ. Λαπαβίτσας. «Αυτή η στρατηγική έφτασε στο τέλος της», επισημαίνει ο κ. Λαπαβίτσας, ο οποίος πιστεύει πως οι δανειστές δεν θα κάνουν πίσω.  «ΣΥΡΙΖΑ χριεάζεται μια νέα στρατηγική γρήγορα. Δεν νομίζω ότι οι δανειστές θα δώσουν ρευστότητα, δεν νομίζω ότι θα κάνουν καλύτερη προσφορά».

«Δεν υπάρχει αμβιφολία πως αυτές είναι ιστορικές στιγμές τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρώπη», δήλωσε ο Κώστας Λαπαβίτσας.
Η Ελλάδα δεν εκβιάζεται, διαμήνυσε. «Όσοι πιστεύουν ότι οι Έλληνες θα υποκύψουν σε εκβιασμούς, δεν μπορούν να καταλάβουν τον ελληνικό λαό.» Αναφερόμενος στις πιέσεις από το εξωτερικό αλλά και τα μέσα ενημέρωσης, την τηλεόρασηγια να μην ψηφίσουν «όχι» οι Έλληνες στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου, ο κ. Λαπαβίτσας είπε χαρακτηριστικά: «Το μόνο που δεν τους είπαν είναι ότι υπάρχει κίνδυνος για επιδημία σύφιλης».

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου για τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, ο κ. Λαπαβίτσας τόνισε ότι ήταν προφανές ότι δεν μπορούσε να πάει να διαπραγματευτεί γι’ αυτό αναγκάστηκε να παραιτηθεί.

«Οι Έλληνες απέδειξαν με την ψήφο τους την Κυριακή πως είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν οτιδήποτε ακολουθήσει από την πλευρά των πιστωτών. Οι πιστωτές δεν πρέπει να το ξεχνούν αυτό», τόνισε ο ίδιος.