Αυτοδιοικητικές εκλογές: Μεγάλο άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ σε σχήματα και υποψηφίους προερχόμενους από τον χώρο του ΚΙΝΑΛ

  • Post author:
  • Post category:Άρθρα

Στους ρυθμούς της επερχόμενης (πολλαπλής) εκλογικής μάχης μπαίνει από το Σαββατοκύριακο ο ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτό θα γίνει με τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, κατά τη διάρκεια της οποίας θα αποφασιστούν το πλαίσιο της πολιτικής μάχης και οι συνεργασίες (με τα μάτια στραμμένα στο ΚΙΝΑΛ), ενώ θα εκλεγούν και νέα κομματικά όργανα.

Όπως κάθε φορά, της συνεδρίασης προηγείται πλούσιο παρασκήνιο με συνεχείς διαβουλεύσεις μεταξύ των τάσεων.

Αύριο το μεσημέρι αναμένεται να συνεδριάσει το Πολιτικό Συμβούλιο προκειμένου να αποφασιστεί αν τελικά στη νέα περίοδο (με τον Σκουρλέτη στη θέση του γραμματέα) θα εξακολουθήσουν να λειτουργούν δύο όργανα, η Πολ. Γραμματεία και το Πολιτικό Συμβούλιο ή αν αυτά θα συμπτυχθούν σε ένα.

Στην περίπτωση που το Πολιτικό Συμβούλιο καταργηθεί, αναμένεται να μείνει μόνο η Πολιτική Γραμματεία, κατά τι διευρυμένη ως προς τον αριθμό των μελών προκειμένου να τους χωρέσει όλους και να σβήσουν έτσι εσωκομματικές εστίες που άναψαν το τελευταίο διάστημα και κορυφώθηκαν με αφορμή άλλα θέματα, όπως αυτό της ΕΡΤ  επί του οποίου διασταύρωσαν πυρά ο Νίκος Φίλης και ο Νίκος Παππάς.

Εκ των πραγμάτων η αντικατάσταση Ταλαμάγκα στην ΕΡΤ αναμένεται να λειτουργήσει εκτονωτικά εν όψει της συζήτησης που θα γίνει στην Κ.Ε.

Παράλληλα, η προσθήκη δύο ακόμα μελών στην Π.Γ ώστε να αριθμεί 21 μέλη (+Πρόεδρο και Γραμματέα) θα λειτουργήσει επίσης κατευναστικά αφού θα απομακρύνει τον φόβο «απομακρύνσεων» ή «αποκλεισμών» στελεχών που θέλουν να μετέχουν στο όργανο.

Η συζήτηση και οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Προεδρικών και 53+ ωστόσο συνεχίζονται καθώς αναζητείται κοινός τόπος ως προς τους συσχετισμούς που θα αντικατοπτριστούν στο νέο όργανο.

Σε περίπτωση που δε βρεθεί κοινός τόπος, δεν αποκλείεται τελικά να παραμείνει το μοντέλο των δύο οργάνων (πολιτική γραμματεία και πολιτικό συμβούλιο) προκειμένου να κλείσει η εσωκομματική συζήτηση για το πόσα μέλη θέλει η κάθε τάση να την εκπροσωπεί στην πολιτική γραμματεία.

Η στρατηγική

Μετά τις νέες εξελίξεις με τη συμπαράταξη του «δεξιού» μετώπου στην Ευρώπη, ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να επιμείνει στην ανάγκη για αναζήτηση συνεργασίας μεταξύ των προοδευτικών δυνάμεων (δηλαδή Σοσιαλδημοκρατίας, Αριστεράς και Πρασίνων) ώστε να μπει ανάχωμα στην ακροδεξιά επέλαση στην Ευρώπη.

Μάλιστα οι εξελίξεις φαίνεται να επικαιροποιούν την επιλογή για άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ στο προοδευτικό κομμάτι της εκλογικής βάσης για μια «από τα κάτω» σύγκλιση, αφού σε επίπεδο ηγεσίας η γραμμή συνεννόησης με την Φώφη Γεννηματά  παραμένει κλειστή.

Αυτό το άνοιγμα αναμένεται να αποτυπωθεί με τη στήριξη στις αυτοδιοικητικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ σε σχήματα και υποψηφίους προερχόμενους από  χώρο του ΚΙΝΑΛ, στους περισσότερους από τους μισούς δήμους της χώρας και πολλές περιφέρειες.

Πηγή: Αυτοδιοικητικές εκλογές: Μεγάλο άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ σε σχήματα και υποψηφίους προερχόμενους από τον χώρο του ΚΙΝΑΛ | iefimerida.gr