Όχι ο λαός – Όχι και οι βουλευτές

Το OXI λαού στα μέτρα έγινε ΟΧΙ στο τρίτο μνημόνιο από τους βουλευτές και έκοψε στα δύο τον ΣΥΡΙΖΑ

Σημαντικό πλήγμα στην ηγεσία και βαθύ ρήγμα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε η ψηφοφορία στην Βουλή για το τρίτο μνημόνιο.  Σε δίνη εισέρχεται πλέον η κυβέρνηση, καθώς η διαρροή βουλευτών που ψήφισαν «όχι» ή «παρών» από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ήταν μεγάλη.

Οι 39 βουλευτές που πήραν αποστάσεις -32 «όχι», 6 «παρών» και μία αποχή- προκάλεσαν αρνητική έκπληξη καθώς πλησίασαν τον μεγαλύτερο πιθανό αριθμό διαφωνούντων. Το πλήγμα είναι πιο σκληρό για το Μέγαρο Μαξίμου καθώς οι βουλευτές αντιπαρήλθαν και τους δραματικούς τόνους του πρωθυπουργού αλλά και την προειδοποίησή του ότι τίθεται θέμα δεδηλωμένης και ότι σε περίπτωση καταψήφισης η κυβέρνηση θα «πέσει».

Από τους 149 πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ μετρά 110 βουλευτές που ψήφισαν υπέρ των μέτρων και αναμένεται με ενδιαφέρον το τι θα επακολουθήσει, καθώς πολύ σύντομα θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή το επόμενο πακέτο-μέτρων.

Το πρόβλημα που δημιουργεί στην κυβέρνηση και στον ΣΥΡΙΖΑ η αποστασιοποίηση 39 βουλευτών του κόμματος ανέδειξε με δήλωσή του και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης. «Το αποτέλεσμα της σημερινής ψηφοφορίας συνιστά σοβαρή διαίρεση στην ενότητα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ» τόνισε, εκφράζοντας ουσιαστικά τον προβληματισμό του Αλέξη Τσίπρα για τον διαχωρισμό 39 βουλευτών του και ιδίως στελεχών που κατέχουν υπουργικές θέσεις και υψηλά αξιώματα όπως η Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Σε μη αναστρέψιμη πορεία σύγκρουσης οδηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ, παρά τις διακηρύξεις για ενότητα, καθώς η επικείμενη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής κατόπιν αιτήματος 109 μελών της σε σύνολο 201, πιθανότατα το Σαββατοκύριακο, αναμένεται να δημιουργήσει νέα δεδομένα σε αυτό το πολυσυλλεκτικό κόμμα.

Η δυσκολία στην εξεύρεση κοινού παρονομαστή οξύνει την κατάσταση. Υπό αυτό το πρίσμα, οι διεργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη δίνουν την ακόλουθη εικόνα:

1. Οι υποστηρικτές του πρωθυπουργού θα ζητήσουν τις παραιτήσεις βουλευτών που καταψήφισαν τα προαπαιτούμενα σύμφωνα με τον Κώδικα Δεοντολογίας. Από καμία πλευρά προς το παρόν δεν έχει τεθεί θέμα ηγεσίας.

2. Η Αριστερή Πλατφόρμα θα απαντήσει ότι ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση παραβίασαν το πρόγραμμα του κόμματος και ότι εκείνοι πρέπει να πάρουν αποφάσεις για το τι θα πράξουν.

3. Θέμα παραίτησης της κυβέρνησης είναι πιθανό να διατυπωθεί από ομάδα μελών της Κ.Ε., δηλαδή συζητείται, αλλά δεν είναι σίγουρο αν θα τεθεί σε ψηφοφορία.

4. Θα υπάρξει ένα άνευ προηγουμένου παρασκήνιο σχετικά με τα θέματα που θα τεθούν σε ψηφοφορία και το ποιες δυνάμεις θα επικρατήσουν.

5. Εκτιμήσεις μελών της Κ.Ε. κάνουν λόγο για απώλεια της πλειοψηφίας από τις δυνάμεις που στηρίζουν τον πρωθυπουργό, άλλες πηγές όμως εκτιμούν ότι η κυριαρχία του πρωθυπουργού έχει μεν τρωθεί, αλλά δεν έχει ανατραπεί.

6. Όλες οι πλευρές θα προσπαθήσουν να αποφύγουν τη διάσπαση προκειμένου να οργανωθούν καλύτερα και για τον λόγο αυτό, είναι πιθανό η Κ.Ε. να αποφασίσει τη διεξαγωγή του Διαρκούς Συνεδρίου που μπορεί να συγκληθεί άμεσα με τη σύνθεση του προηγούμενου συνεδρίου προκειμένου να αποφευχθούν οι χρονοβόρες διαδικασίες του τακτικού συνεδρίου. Τη σύγκληση του Διαρκούς Συνεδρίου μπορεί να ζητήσει η Κ.Ε. ή οργανώσεις μελών που αντιπροσωπεύουν το 1/4 των μελών του ΣΥΡΙΖΑ ή απευθείας το 15% των μελών του.

7. Μια, επίσης, μεγάλη ομάδα μεταξύ μελών της Κ.Ε. υποστηρίζει ότι η συμφωνία ήταν αποτέλεσμα εκβιασμών, άρα να αποσυρθεί.

8. Μεγάλο μέρος του προβληματισμού αφορά το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ, τη διεκδίκηση του τίτλου του κόμματος, τις εκλογές και το ποιοι θα πάνε με ποιους.

Εκλογές δεν πρόκειται να γίνουν πρόσφατα διότι θα σταματήσει άμεσα το πρόγραμμα και πάλι από την αρχή !!

Θα σχιστούν ξανά τα μνημόνια από τον κο Τσίπρα ;;;