Το κομματικό κράτος και οι «στρατηγοί»

 

Για άλλη μία φορά το κομματικό και πελατειακό κράτος στην Ελλάδα ζει και βασιλεύει. Γι’ αυτό στο χακί έντυσε η κυβέρνηση Μητσοτάκη το ΕΣΥ επιλέγοντας έξι απόστρατους για τις διοικήσεις νοσηλευτικών ιδρυμάτων.

Έτσι, Απόστρατοι, αποτυχημένοι πολιτευτές και κομματάρχες, επιστρατεύθηκαν άλλη μια φορά για να στελεχώσουν τις διοικήσεις των νοσοκομείων, την ώρα που η κυβέρνηση υποτίθεται ότι παλεύει ώστε να βελτιώσει τις συνθήκες για να επιστρέψουν στην Ελλάδα οι χιλιάδες επιστήμονες που έφυγαν στο εξωτερικό τη δεκαετία της κρίσης.

Όμως οι νέοι με προσόντα «δεν έφυγαν γιατί ήταν άνεργοι» όπως πιστεύουν πολλοί, ή για να είμαστε ακριβείς, η εργασιακή αποκατάσταση δεν αποτέλεσε το μοναδικό κίνητρο.

Οι νέοι επιστήμονες εγκατέλειψαν την Ελλάδα γιατί απαύδησαν από τις στρεβλώσεις που ταλαιπωρούν διαχρονικά το ελληνικό κράτος και κορυφώθηκαν την περίοδο της κρίσης. Η νέα έρευνα του Πανεπιστημίου Μπρουνέλ του Λονδίνου, την οποία δημοσίευσαν Τα Νέα, είναι αποκαλυπτική.

Όπως διαπιστώνεται, «η μετανάστευση βιώθηκε και ως μορφή χειραφέτησης και κοινωνικής κριτικής απέναντι στην ανισότητα και τη διάβρωση των θεσμών πέρα και πάνω από τη σαφή ύπαρξη και οικονομικών κινήτρων».

Το μόνο βέβαιο είναι ότι το brain drain δεν πρόκειται να αναστραφεί όταν η πολιτική ηγεσία επιμένει να πορεύεται με την κομματική νοοτροπία της δεκαετίας του 60…