Σαστισμένοι οι Podemos από το εκλογικό αποτέλεσμα

Ύστερη από δίωρη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας του Podemos ομολόγησαν σαστισμένοι και απορημένοι ότι «δεν κατάλαβαν τι τους συνέβη»!

Ας τους πούμε εμείς τι τους συνέβη !!! Οι Ισπανοί είδαν τα καλά της Ελλάδας και την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και πρόσεξαν. Σύμφωνα με την ρήση ¨ δείξε μου το φίλο σου να σου πω ποιος είσαι ¨, οι Ισπανοί φοβήθηκαν τον ομοϊδεάτη, φίλο και σύντροφο του κου Τσίπρα, καταλάβατε αγαπητοί Podemos ;; Δεν χρειαζόταν δίωρη συνεδρίαση !!!

Ανάμεσα στις διαφορετικές φωνές που ακούστηκαν αμφισβητήθηκε η όλη στρατηγική του Πάμπλο Ιγκλέσιας απέναντι στους Σοσιαλιστές (την πρόταση των οποίων για κυβερνητική συνεργασία απέρριψε τον Μάρτιο) αλλά και η εκλογική συμμαχία του με την Ενωμένη Αριστερά του Αλμπέρτο Γκαρσόν κάτω από το κοινό σχήμα Unidos Podemos.

Στις εκλογές του Δεκεμβρίου τα δύο αριστερά κόμματα είχαν λάβει συνολικά 24,4% (20,7% και 69 βουλευτές οι Podemos, 3,7% και 2 βουλευτές η Ενωμένη Αριστερά/Λαϊκή Ενότητα). Την Κυριακή τα κοινά τους ψηφοδέλτια άθροισαν μόλις 21,1% και εξέλεξαν ακριβώς τον ίδιο αριθμό βουλευτών (71), χάνοντας όμως συνολικά 1,1 εκατομμύριο ψήφους. Η ένωσή τους όχι μόνο δεν έφερε ψήφους, αλλά λειτούργησε μάλλον απωθητικά, ενώ ο στόχος του sorpasso, δηλαδή να περάσουν τους Σοσιαλιστές και τα τερματίσουν στη δεύτερη θέση, έμεινε όνειρο απατηλό.

Να σημειωθεί ότι η αποχή στις εκλογές της Κυριακής σε σχέση με τον Δεκέμβριο αυξήθηκε κατά 1,15 εκατομμύρια ψήφους -ακριβώς δηλαδή όσοι και οι απογοητευμένοι αριστεροί που δεν πήγαν να (ξαναψηφίσουν τους Unidos Podemos. Τους ξένισε προφανώς η στροφή του Ιγκλέσιας στο ρεαλισμό («είμαστε η νέα σοσιαλδημοκρατία»), η άκρατη εξουσιομανία του και η επιθυμία να γίνει πρωθυπουργός και η καιροσκοπική συμμαχία τους με τους νεο-κομμουνιστές, οι οποίοι σε πολλές περιφέρειες εξακολουθούν να συνεργάζονται με τους «διεφθαρμένους» Σοσιαλιστές.

Με πεσμένα τα φτερά ο Πάμπλο Ιγκλέσιας περιορίστηκε να δηλώσει ότι «το αποτέλεσμα δεν ήταν ικανοποιητικό, περιμέναμε περισσότερα», ενώ σε δηλώσεις του στο BBC τόνισε πως δεν είναι ευρωσκεπτικιστής και λυπήθηκε από το Brexit. «Ελπίζουμε», είπε, «σε μια διαφορετική Ευρώπη των πολιτών και των κοινωνικών δικαιωμάτων και θα αγωνιστούμε γι’ αυτή».

Ο Ιγκλέσιας δήλωσε πως το κόμμα του «τείνει το χέρι σε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις», αλλά αυτή τη φορά ο σοσιαλιστής Σάντσες έκανε ότι δεν τον ακούει, παίρνοντας ρεβάνς για την αλαζονική προεκλογική συμπεριφορά του Ιγκλέσιας απέναντί του.

Στις 20 Δεκεμβρίου Podemos και Unidad Popular συγκέντρωσαν 6.112.596 ψήφους και τώρα περίμεναν να τις αυξήσουν, κερδίζοντας τουλάχιστον 14 έδρες. Όχι μόνο δεν το πέτυχαν, αλλά πήραν 140 χιλιάδες ψήφους λιγότερες από όσες είχε πάρει μόνο του το Podemos στις προηγούμενες εκλογές.

Παρ’ όλα αυτά, τόσο ο αρχηγός της Unidad Popular, Αλμπέρτο Γκαρσόν, όσο και ηγετικά στελέχη των Podemos υπερασπίστηκαν την κοινή κάθοδο. Ο πρώτος μάλιστα τόνισε πως αν τα δύο κόμματα κατέβαιναν χωριστά θα πήγαιναν ακόμη χειρότερα!

Το καλύτερο που έχει να ελπίζει τώρα ο Ιγκλέσιας είναι να υποκύψουν οι Σοσιαλιστές στις πιέσεις του Ραχόι, ώστε να γίνει αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.