Νέα επίθεση Στουρνάρα στους συνταξιούχους

Μίλησε και πάλι ο πρωταγωνιστής του οικονομικού και πολιτικού βίου της χώρας, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας. Και όπως πάντα, όταν μιλάει ο Γ. Στουρνάρας, κάθε του κουβέντα είναι κατά των αδύναμων και υπέρ των ισχυρών.

 

Στη τελευταία του παρέμβαση στη Βουλή, υπερασπίστηκε για άλλη μια φορά το τραπεζικό σύστημα και την εξυγίανσή του, αλλά τάχθηκε ουσιαστικά κατά των συνταξιούχων, ενώ πολλοί χαρακτήρισαν την τοποθέτησή του ως προαναγγελία περικοπής των συντάξεων. Και αφού το είπε ο Γ.Στουρνάρας, είναι πλέον πολύ πιθανό να υπάρξει σε λίγο διάστημα μία τέτοια εξέλιξη. Αυτό είναι άλλωστε αυτό που θέλουν και οι δανειστές και πιέζουν με διάφορους τρόπους προς αυτή τη κατεύθυνση.
Ο Γ.Στουρνάρας εξέπεμψε λοιπόν νέο μήνυμα στη Βουλή, αυτή τη φορά για τη δυνατότητα μείωσης της συνταξιοδοτικής δαπάνης, όσον αφορά στα αναγκαία, άμεσα βήματα που πρέπει να γίνουν προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα τρέχοντα δημοσιονομικά και διαρθρωτικά προβλήματα της χώρας. Μεταξύ των βημάτων αυτών, είναι η διασφάλιση περιβάλλοντος πολιτικής σταθερότητας και κοινωνικής συναίνεσης, καθώς και η ταχύτατη ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.
«Η Ελλάδα πληρώνει υψηλές συντάξεις» είπε, μεταξύ άλλων, αναφερόμενος συνολικά στις κύριες, τις επικουρικές αλλά και το εφάπαξ. Δεν παρέλειψε επίσης να υπογραμμίσει ότι: «Στην Ελλάδα υπερπροστατεύουμε την τρίτη ηλικία σε βάρος των νέων γενεών. Έχουμε πολύ μεγάλη δαπάνη συντάξεων, άρα μικρές δυνατότητες για τον άνεργο, την επιμόρφωση και τις οικογενειακές παροχές. Κανείς δεν θέλει να μειωθούν οι συντάξεις, αλλά από την άλλη πλευρά, πρέπει να επιλέξουμε το μέγεθος εκείνο και το μέσο με το μικρότερο κόστος για το σύνολο της κοινωνίας».
Υπεροπροστασία της τρίτης ηλικίας θεωρεί λοιπόν ο Γ.Στουρνάρας τις συντάξεις πείνας που παίρνει η μεγάλη πλειοψηφία των συνταξιούχων. Και ξεχνά ότι με την πολιτική του ως υπουργού Οικονομικών επέβαλε ο ίδιος αυτές τις συντάξεις πείνας. Ξεχνάει ότι από αυτές τις συντάξεις, οι συνταξιούχοι καλούνται να πληρώσουν τα φάρμακά τους και τα έξοδα επιβίωσής τους. Ξεχνάει ότι με αυτές τις συντάξεις πείνας καλούνται να στηρίξουν τα παιδιά και τα εγγόνια τους. Και προσπαθεί να πείσει ότι ενδιαφέρεται για τις νέες γενιές και τη καταπολέμηση της ανεργίας. Μα ποιος νέος εργαζόμενος θα φτάσει να πάρει σύνταξη και τι ύψους; Από πότε ο Γ.Στουρνάρας που έστειλε στην ανεργία χιλιάδες εργαζόμενους ενδιαφέρεται για τη καταπολέμηση της ανεργίας;

 

Ή μήπως νομίζει ο Γ.Στουρνάρας ότι επειδή αυτός παίρνει έναν υψηλότατο μισθό και μπορεί να πληρώνει τι ασφαλιστικές εισφορές του, μπορούν να πράξουν το ίδιο και οι αμειβόμενοι με 300 και 400 ευρώ; Δεν μας λέει τίποτα ο Γ.Στουρνάρας για τις εισφορές που έχουν πληρώσει επί τόσα χρόνια οι συνταξιούχοι. Προτείνει να τις δώσει πίσω το κράτος; Ή μήπως πρέπει να τα ξεχάσουν όλα αυτά τα εκατομμύρια που πλήρωναν επί τόσα χρόνια, για να εξυγιάνει το τραπεζικό σύστημα ο κ.Στουρνάρας.
Δεν περιμέναμε βέβαια να δείξει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κάποια ευαισθησία για τις οικονομικά αδύναμες ομάδες του πληθυσμού. Άλλωστε, η παρουσία του όλα αυτά τα χρόνια στα κοινά, το αντίθετο έχει αποδείξει. Ας κάνει λοιπόν την αρχή κι ας μοιράσει το μισθό του και τις εισφορές του για την εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος. Ας δώσει αυτός το παράδειγμα. Ας ζητήσει να του μειώσουν το μισθό στα 500 ευρώ το μήνα για να εξυγιανθούν οι τράπεζες κι ας ζητήσει όλους όσους παίρνουν τα ίδια λεφτά, ας ζητήσει από τους βουλευτές και τα στελέχη των τραπεζών να μειωθούν οι μισθοί τους υπέρ της διάσωσης των τραπεζών και της πολυπόθητης σταθερότητας του τραπεζικού συστήματος. Έχει το θάρρος να το κάνει; Ή θα συνεχίσει να παίρνει τον παχυλό μισθό τους και να ζητάει να κοπούν οι συντάξεις των αδύναμων;