Κατά κράτος επιβλήθηκε το ΔΝΤ αυξάνοντας δραματικά τα μέτρα και ζητούν πρόσθετα μέτρα €3,6 δισ. ως εγγύηση πιστής εφαρμογής του προγράμματος.

Όλες οι πληροφορίες από τις ΗΠΑ συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι οι πιστωτές, Ευρωπαίοι και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο κατέληξαν σε ενιαία στάση απέναντι στο ελληνικό πρόβλημα. Υπό το βάρος της αμφισβήτησης από την πλευρά του Ταμείου της επίτευξης των στόχων του προγράμματος απαιτούν από την ελληνική κυβέρνηση να ψηφίσει πρόσθετα μέτρα έτοιμα να εφαρμοστούν αυτόματα μόλις διαπιστωθεί απόκλιση από τους διακηρυγμένους στόχους για πλεόνασμα 3,5% το 2018.

Συγκεκριμένα απαιτούν από τον κ.Τσίπρα να ψηφίσει προληπτικά μέτρα, πέραν των προβλεπόμενων 5,5 δισ. ευρώ, ύψους 3,6 δισ. ευρώ.

Τα πρόσθετα αυτά μέτρα θα τελούν εν αναμονή , εν είδη αυτόματων σταθεροποιητών στην περίπτωση που διαπιστωθεί εκτροχιασμός του προγράμματος.

Ουσιαστικά οι πιστωτές απαιτούν πρόσθετες εγγυήσεις πιστής εφαρμογής του προγράμματος, λόγω της καχυποψίας που υπήρχε και ενισχύθηκε μετά την επιθετική διαχείριση των υποκλαπεισών συνομιλιών μεταξύ των μελών της αντιπροσωπείας ΔΝΤ στην Αθήνα.

Κοινή είναι η πεποίθηση ότι τα πράγματα δυσκολεύουν για την κυβέρνηση Τσίπρα, ιδιαιτέρως στο εσωτερικό μέτωπο έπειτα και από το επιθετικό γράμμα των «53».

Λαγκάρντ: Επιστρέφουμε στην Αθήνα, αλλά μην περιμένετε άμεσα αποτελέσματα

Όπως μεταδίδει το Reuters, η Λαγκάρντ, μία ημέρα μετά τη συνάντησή του με τον έλληνα ΥΠΟΙΚ  Ευκλ.Τσακαλώτο, δήλωσε: «Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι είχαμε εποικοδομητικές και εγκάρδιες συνομιλίες με διάφορα πρόσωπα που εμπλέκονται στην ελληνική υπόθεση, στη διάρκεια της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ. Υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει, οπότε μην περιμένετε άμεσα αποτελέσματα γιατί αυτά τα πράγματα παίρνουν χρόνο. Η θέση μας πάνω στο θέμα της βιωσιμότητας της ελληνικής οικονομίας δεν έχει μεταβληθεί».

Η συνάντηση με Τσακαλώτο

Δεύτερη συνάντηση -μέσα σε 24 ώρες- με την γενική διευθύντρια του ΔΝΤ είχε στην Ουάσινγκτον ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, αντιδρώντας στη συνέντευξη Τύπου της Κριστίν  Λαγκάρντ, η οποία τόνισε ότι «υπάρχει ακόμα αρκετή δουλειά για να γίνει», αλλά και στις δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Σόιμπλε, ο οποίος απέκλεισε την ελάφρυνση του χρέους.

Όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του MEGA Μιχάλης Ιγνατίου, η συνάντηση έγινε μετά από αίτημα του Έλληνα υπουργού μετά τη συνέντευξη Τύπου της Κριστίν Λαγκάρντ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τσακαλώτος ζήτησε διευκρινίσεις από την Κριστίν Λαγκάρντ και επεδίωξε να διασφαλίσει εκ νέου τη δέσμευση της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ στο θέμα της ελάφρυνσης του χρέους.

Μετά την 20λεπτη συνομιλία με την επικεφαλής του ΔΝΤ, ο Έλληνας υπουργός είπε πως τα πράγματα πήγαν καλά και ξεκαθαρίστηκαν ορισμένα ζητήματα, προσθέτοντας ότι και οι συζητήσεις σε επίπεδο πια θεσμών θα συνεχιστούν από Δευτέρα-Τρίτη στην Αθήνα.

Απαντώντας νωρίτερα σε σχετική ερώτηση, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ είχε χαρακτηρίσει εποικοδομητικές τις επαφές που είχε στην Ουάσινγκτον με τις ελληνικές Αρχές και είχε ανακοινώσει την επιστροφή της αποστολής του Ταμείου στην Αθήνα αυτή την εβδομάδα. Προειδοποίησε, όμως ότι υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά να γίνει και να μην αναμένονται άμεσα αποτελέσματα.

«Είχαμε», σημείωσε, «εποικοδομητικές και φιλικές επαφές με όλους τους συμμετέχοντες και νομίζω ότι το κατέστησα σαφές και στην ανακοίνωσή μου χθες αυτό το οποίο επιτύχαμε σε αυτές τις συναντήσεις. Συνεπώς η Αποστολή μας θα επιστρέψει στην Αθήνα στις αρχές της εβδομάδας. Υπάρχει ακόμη αρκετή δουλειά που πρέπει να γίνει. Μην περιμένετε άμεσο αποτέλεσμα διότι αυτά τα πράγματα παίρνουν χρόνο. Αλλά φυσικά και είμαστε της άποψης ότι πρέπει να προχωρήσει γρήγορα και αποτελεσματικά (η αξιολόγηση). Αλλά η θέση μας σε σχέση με την ελληνική βιωσιμότητα, την οικονομική βιωσιμότητα και σταθερότητα, δεν έχει αλλάξει. Παραμένει η προσέγγιση μας, των δύο πυλώνων».

Αισιόδοξοι Σόιμπλε και Σαπέν για τις διαπραγματεύσεις

Την αισιοδοξία τους ως προς τις διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους θεσμούς, εξέφρασαν από την Ουάσινγκτον οι υπουργοί Οικονομικών Γαλλίας και Γερμανίας, αφήνοντας να διαφανεί η πιθανότητα μιας προσεχούς συμφωνίας, ενώ ταυτόχρονα επέμειναν στην ανάγκη να συνεχίσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να συμμετέχει στο πρόγραμμα στήριξης της ελληνικής οικονομίας.

«Εκμεταλλευθήκαμε την παρουσία στην Ουάσινγκτον πολλών πολιτικών και οικονομικών αξιωματούχων για να προχωρήσουμε μπροστά» δήλωσε ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, που παραχώρησε στο πλαίσιο των εαρινών συνόδων του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, στις οποίες συμμετέχει επίσης ο έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

«Οι επαφές που έλαβαν χώρα μου επιτρέπουν να θεωρώ ότι μπορούμε να καταλήξουμε σε μια συμφωνία εν όψει του άτυπου συμβουλίου (22-23 Απριλίου) του Ecofin στο Άμστερνταμ» πρόσθεσε ο Σαπέν, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να αποφευχθεί το ενδεχόμενο να διεξαχθεί ξανά διαπραγμάτευση «στο χείλος του γκρεμού».

Αισιόδοξος δήλωσε και ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. «Η αισιοδοξία μου ήταν ήδη μεγάλη» πριν τις συζητήσεις οι οποίες διεξήχθησαν στην Ουάσινγκτον και «δεν έχει μειωθεί», ανέφερε.

Οι υπουργοί Οικονομικών των δύο χωρών επέμειναν στη θέση πως το ΔΝΤ πρέπει να συνεχίσει να συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα. «Όταν το ΔΝΤ δεν θα συμμετέχει πλέον, αυτό θα είναι ένα στοιχείο που θα έχει αρνητική επίπτωση στην επίλυση του προβλήματος» υποστήριξε ο Σαπέν.

Από την πλευρά του ο Σόιμπλε υπενθύμισε ότι το γερμανικό κοινοβούλιο είχε δεχθεί τη χορήγηση βοήθειας στην Ελλάδα υπό τον όρο της συμμετοχής του ΔΝΤ. «Δεν έχω τρόπο να ενεργήσω διαφορετικά» είπε χαρακτηριστικά, προειδοποιώντας πως δεν θα μπορούσε παρά να πει «όχι» σε μια συμφωνία με την Ελλάδα εάν το Ταμείο αποχωρούσε.

Ωστόσο θα ζήσουμε πολλά επικοινωνιακά τεχνάσματα που θα παρουσιάσουν την ήττα σε «μεγάλη νίκη».