Καντο όπως η Ισλανδία – Γιατί σου αποκρύπτουν ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ

Την ώρα που η Ζάμπια βγαίνει στις αγορές περήφανη (όχι δε γίναμε Ζάμπια είμαστε παρακάτω) οι ειδήσεις που ΜΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ περνούν στα ψιλά.

 

Όπως για παράδειγμα της ΙΣΛΑΝΔΙΑΣ που βγήκε από την ΚΡΙΣΗ και ΕΝΗΜΕΡΩΣΕ ΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΟΤΙ ΣΤΑΜΑΤΑ ΤΙΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΕΝΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ.

 

Τι έκανε η ΙΣΛΑΝΔΙΑ και γιατί το αποσιωπούν;

 

Βγήκε από τη δίνη της κρίσης ρίχνοντας το φταίξιμο στους πραγματικούς ΕΝΟΧΟΥΣ, ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ.

 

Η Ισλανδία τόλμησε να κυνηγήσει δικαστικά τους τραπεζίτες της, επιβάλλοντάς τους ποινές που αγγίζουν τα 5 χρόνια φυλάκιση και έδωσε το λογαριασμό των 85 δις $ στις ίδιες τις τράπεζες να τον…πληρώσουν.

 

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ για να μαθαίνουμε τι κάνουν οι χώρες όταν πολιτικοί και πολίτες δείχνουν γενναιότητα

  • Η Ισλανδία επίσης αποφάσισε νακυνηγήσει δικαστικά τους τραπεζίτες της, σε αντίθεση με τις ευρωπαϊκές χώρες και τις ΗΠΑ όπου οι τράπεζες μπορεί να πληρώνουν πρόστιμο αλλά οι τραπεζίτες συνεχίζουν ελεύθεροι τη δουλειά τους. Ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Kaupthing, για παράδειγμα, καταδικάστηκε σε 4-5 χρόνια φυλάκιση.

 

Τα συνταξιοδοτικά ταμεία απαγορεύεται να επενδύσουν εκτός Ισλανδίας και η πρόσβαση σε ξένο νόμισμα ελέγχεται. Οι περιορισμοί στις μετακινήσεις κεφαλαίων επιβλήθηκαν τον Νοέμβριο του 2008 μετά την κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος της χώρας που έφερε την Ισλανδία στο χείλος της χρεοκοπίας. Οι τρεις μεγαλύτερες τράπεζες – Glitnir, Landsbanki and Kaupthing- χρεοκόπησαν το 2008, έχοντας φορτωθεί με χρέη που ισοδυναμούσαν με 10 φορές το ΑΕΠ της χώρας. Η κυβέρνηση τότε αρνήθηκε να φορτωθεί αυτά τα χρέη, εξοφλώντας με χρήματα των φορολογούμενων τους Βρετανούς και Ολλανδούς πιστωτές που κατέφυγαν στα δικαστήρια.

Κι όμως το 2013 το Διεθνές Δικαστήριο δικαίωσε την απόφαση της Ισλανδίας αμφισβητώντας την αποτελεσματικότητα αυτού του είδους των κρατικών εγγυήσεων για τα χρέη των τραπεζών.

Τώρα η Κυβέρνηση αποφάσισε να επιβάλει φόρο στους πιστωτές που επιδιώκουν να πάρουν πίσω  περιουσιακά στοιχεία των τραπεζών που κατέρρευσαν, ενώ ταυτόχρονα καταργεί σταδιακά τους περιορισμούς στη διακίνηση κεφαλαίων που είχαν επιβληθεί μετά την οικονομική κρίση του 2008. Και σε μια προσπάθεια να εμποδίσει τους ξένους επενδυτές να αποσύρουν μαζικά δισεκατομμύρια που είχαν «παγώσει» τα τελευταία χρόνια στις ισλανδικές τράπεζες, αναλήψεις μεγάλων ποσών και μετακίνησή τους στο εξωτερικό θα φορολογείται με 39%!

ΤΑ ΔΕΛΤΙΑ, Ο ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΜΑΣ ΝΟΜΙΣΜΑ

Φίλες και Φίλοι κάθε είδηση που τώρα «σκάει» από τα συστημικά Μέσα Ενημέρωσης (δεν υπάρχουν μόνο συστημικές τράπεζες) θα πρέπει να σας προβληματίζει.

Ειδικά τώρα ο Πρωθυπουργός της Ισλανδίας ερωτώμενος γιατί δεν ακολουθεί κι η Ελλάδα το παράδειγμα της Ισλανδίας για να βγει από την κρίση, απαντά «Εμείς χρειάστηκε να ακολουθήσουμε ανορθόδοξες μεθόδους για να ξεφύγουμε από την κρίση . To θέμα είναι ότι η Ελλάδα είναι μέλος της ΕΕ και βρίσκεται κάτω από το κοινό νόμισμα»

Φυσικά, ποιος μπορεί ανοιχτά να μιλήσει για ΣΕΙΣΑΧΘΕΙΑ και για πραγματικό ΚΟΥΡΕΜΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ στους δανειολήπτες Έλληνες;  Ποιος μπορεί ΕΙΛΙΚΡΙΝΑ ΝΑ ΠΕΙ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΖΗΣΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΔΊΝΟΝΤΑΣ ΤΟ 120% ΤΟΥ ΜΙΣΘΟΥ ΤΟΥ ΣΤΑ ΧΡΕΗ ΤΟΥ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΔΕΚΟ; Λοιπόν; Αν οι Τράπεζες που ήδη έχουν πάρει τα χρήματά τους, σταματήσουν να φορτώνουν με παράνομους τόκους τους λογαριασμούς των δανειοληπτών, θα παίρναμε όλοι μια ανάσα; Χρειάζεται να είσαι ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΕ γι αυτό; Τότε γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ είχε υποσχεθεί ΣΕΙΣΑΧΘΕΙΑ από τη Θεσσαλονίκη; (σσ Σεισάχθεια :Νόμος του Σόλωνα στην Αρχαία Αθήνα με τον οποίο χαρίζονταν όλα τα δάνεια των φτωχών καλλιεργητών, προς τους πλούσιους ακτήμονες)