Η προεκλογική εκστρατεία, οι υποσχέσεις και οι μη αυτοδύναμες κυβερνήσεις -Οσα είπε ο Αλέξης Τσίπρας

Μπορεί να επανέλαβε ο Αλέξης Τσίπρας την «δέσμευσή» του για εξάντληση της τετραετίας («αποκάλυψε», μάλιστα, ότι θα την… παρατείνει κατά ένα μήνα, αφού σκοπεύει να στήσει κάλπες τον Οκτώβριο του 2019!), αλλά η εντύπωση που άφησε τόσο στην κοινωνία όσο και στα κόμματα της αντιπολίτευσης είναι ότι χθες κήρυξε ουσιαστικά την έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας!

Με στόχο την εκλογική διάσωση του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να παραμείνει «παίκτης» την επόμενη μέρα, και μακροπρόθεσμο όραμα, μέσω της συνταγματικής αναθεώρησης που επιδιώκει, την εξασφάλιση ότι… αυτοδύναμες κυβερνήσεις δεν θα ξαναϋπάρξουν στην Ελλάδα!

Και με την ομιλία του (που δεν προβλεπόταν) στην Βουλή κατά την ψηφοφορία για την έγκριση της καταβολής αναδρομικών στους δικαιούχους «ειδικού μισθολογίου», αλλά κυρίως με την… διαγγελματικού χαρακτήρα συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό «Άλφα», ο πρωθυπουργός «κωδικοποίησε» όλο το πακέτο των προεκλογικών εξαγγελιών του:

  • πρόσληψη στο δημόσιο 16.000 υπαλλήλων για το 2019 και άλλων… 18.500 το 2020. Ο πρωθυπουργός «εξήγησε» ότι οι… 35.000 προσλήψεις σε διάστημα δυο ετών είναι εφικτές αφού το προσεχές έτος θα συνταξιοδοτηθούν 8.500 δημόσιοι υπάλληλοι( άρα με το 1:1 θα προσληφθούν ισάριθμοι) στους οποίους θα προστεθούν άλλες 7.500 νεοπροσλαμβανόμενοι «για τη μισθοδοσία των οποίων έχει ήδη εξασφαλίσει τους πόρους…». Οι δε 18.500 χιλιάδες νέες προσλήψεις το 2020 (αρκεί, φυσικά, να έχει εκλεγεί…), προκύπτουν από τις 10.000 κληρικούς που θα διαγραφούν από τα μητρώα του δημοσίου (αλλά τη μισθοδοσία τους θα εξακολουθήσει να την καταβάλλει το κράτος, υπό μορφή… εσαεί επιχορήγησης στην Εκκλησία) συν τις άλλες 8.500 χιλιάδες που προβλέπει ότι θα βγουν στην σύνταξη εντός του 2020!
  • νομοθέτηση μέσα στο 2018 των μέτρων που ανήγγειλε στην ΔΕΘ-μειώσεις εισφορών, επιδότηση ενοικίου, μείωση της φορολογίας κ.λ.π.
  • εμφάνισε ως «βεβαία» την κατάργηση της περικοπής των συντάξεων (όχι την αναστολή της απόφασης, που η ίδια η κυβέρνηση νομοθέτησε), παρά το ότι εκκρεμεί ακόμη η συναίνεση των δανειστών
  • διέψευσε (το γεγονός…) ότι η υπουργός Εργασίας κ. Αχτσιόγλου έκανε έφεση για να μην δοθούν τα αναδρομικά στους συνταξιούχους.

Αλέξη δώστα όλα!

Όπως επισημαίνουν κύκλοι της αντιπολίτευσης, ο κ. Τσίπρας σε μια λογική «Τσοβόλα δώστα όλα!», υποσχέθηκε τα πάντα στην δημοσκοπικά συρρικνούμενη εκλογική του πελατεία, προσδοκώντας την εξασφάλιση των απαιτούμενων κονδυλίων από την… μελλοντική (την υπολόγισε κατά το 2030!) πιθανή είσπραξη κερδών από την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας, 50-50 με την Εκκλησία, όπως υπολογίζει μετά την… «πρόθεση συμφωνίας» Τσίπρα- Αρχιεπισκόπου. Αλλά και από την «ανάπτυξη της οικονομίας, που ήδη εντυπωσιάζει…», παρά το γεγονός ότι στην χθεσινή έκθεσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαπιστώνει μείωσή της (από το προβλεπόμενο 2,5 %, στο 2%), και ανάγκη συνέχισης της δημοσιονομικής, λιτότητας και την εφαρμογή των συμφωνηθέντων, μεταξύ των οποίων η… περικοπή των συντάξεων και μη αύξηση του αριθμού ων δημοσίων υπαλλήλων!

Ο κ. Τσίπρας,, όπως παρατηρούν κύκλοι όχι μόνο της ΝΔ, αλλά και του ΚΙΝ.ΑΛ και του «Ποταμιού», δεν παρέλειψε για να… αυγατίσει το «λεφτά (ΘΑ) υπάρχουν», ν’ αναφερθεί και στο «μαξιλάρι» που έχει σχηματισθεί από τα υπερπλεονάσματα, χωρίς βεβαίως να πει ότι τα υπερπλεονάσματα αυτά είναι το αποτέλεσμα της εξοντωτικής υπερφορολόγησης και της μη πληρωμής των υποχρεώσεων του δημοσίου προς τους ιδιώτες, με αποτέλεσμα να εξαφανισθεί η παραγωγική μεσαία τάξη, η ραχοκοκαλιά της οικονομίας και της κοινωνίας, για να υπάρξει ευχέρεια ικανοποίησης στοχευμένων τμημάτων του εκλογικού σώματος.

Είναι δε, όπως σημειώνουν, απολύτως ενδεικτικό το γεγονός ότι στην συνέντευξή του ο πρωθυπουργός τόνισε με ιδιαίτερη έμφαση ότι «η μόνη περίπτωση να μην αποκατασταθούν αδικίες και να μην ωφεληθούν από τα μέτρα που θα ψηφίσει η κυβέρνηση οι λαϊκές τάξεις, είναι στις εκλογές να νικήσει… ο Πινοσέτ!», όπως έχουν αποκαλέσει υπουργοί και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Ηθική υποχρέωση»

Εντύπωση προκάλεσε η «διευκρίνιση» που έκανε ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στην Βουλή, ότι η καταβολή των αναδρομικών στους ένστολους και άλλους δικαιούχους ειδικού μισθολογίου,(σύνολο 800 εκ. ευρώ σε μια δόση εφ’ άπαξ, κάτι που δεν έχει ξαναγίνει ποτέ!) δεν ήταν… «νομική υποχρέωση» της κυβέρνησης, αλλά «ηθική» και αποτέλεσμα «πολιτικής απόφασης», όχι (αυτονόητη…) εφαρμογή τελεσίδικης δικαστικής απόφασης!

Οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των συνταξιούχων στρατιωτικών, με δηλώσεις τους υπογράμμισαν ότι τα όσα είπε ο κ. Τσίπρας στην Βουλή, δεν συνιστούν εφαρμογή της δικαστικής απόφασης, αφού τα αναδρομικά αφορούν σε μικρό μόνο χρονικό διάστημα, και δεν γίνεται και αναπροσαρμογή των συντάξεων στα προ περικοπών επίπεδα, όπως ορίζει η απόφαση.

Τέρμα οι αυτοδυναμίες!

Ο κ. Τσίπρας, στην συνέντευξή του στο «Άλφα» ξεκαθάρισε απόλυτα ότι στρατηγικός στόχος του ΣΥΡΙΖΑ, είναι η… θεσμική κατοχύρωση της αδυναμίας ανάδειξης αυτοδύναμων κυβερνήσεων! Το επιχείρησε με την αλλαγή του εκλογικού νόμου και την καθιέρωση της απλής αναλογικής (αλλά δεν εξασφάλισε την αυξημένη πλειοψηφία που προβλέπεται για να ισχύσει από τις επόμενες εκλογές, οπότε θα ισχύσει από τις μεθεπόμενες) αλλά είπε πεντακάθαρα ότι αυτό θα επιδιώξει με την συνταγματική αναθεώρηση που ελπίζει να περάσει.

Για την αλλαγή του εκλογικού νόμου, προσπάθησε να δελεάσει το ΠΑΣΟΚ κυρίως και το Ποτάμι, ώστε να ψηφίσουν υπέρ, για να μπορέσει να γίνουν οι προσεχείς εκλογές με «απλή και άδολη». Δεν το πέτυχε. Και επανέρχεται τώρα, σε καθαρά προεκλογικό περιβάλλον, να το επιχειρήσει εκ νέου, με την συνταγματική αναθεώρηση..

Όπως είπε χθες ο κ. Τσίπρας (εμφανιζόμενος ότι κόπτεται υπέρ της κατοχύρωσης της εξάντλησης της τετραετούς διάρκειας κυβερνητική θητεία, γι ’αυτό και προτείνει την μη διάλυση της Βουλής σε περίπτωση αδυναμίας εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας και εν τέλει εκλογή του από τον λαό), στην κυβερνητική πρόταση για συνταγματική αναθεώρηση περιλαμβάνεται και η καθιέρωση της απλής αναλογικής, ως πάγιο εκλογικό σύστημα.

Είπε ότι «δεν θα είναι απλή-απλή, δηλαδή το κάθε κόμμα να εξασφαλίσει τόσες έδρες όσες και το εκλογικό ποσοστό του…», αλλά κάτι «που μπορεί και να περιλαμβάνει κάποιο σύστημα μπόνους, που θ’ αυξάνει τον αριθμό των εδρών του πρώτου κόμματος το πολύ κατά 3-4% -πάντως σε κάθε περίπτωση οι αυτοδυναμίες δεν θα βγαίνουν με χαμηλότερα από 44%- 45%. Ξεχνάμε τη λογική των αυτοδύναμων κυβερνήσεων και πάμε σε ένα σύστημα πιο πλουραλιστικό, με θεσμικά αντίμετρα. να μην πέφτει η κυβέρνηση με απλή πρόταση δυσπιστίας ή με την εκλογή προέδρου.» Και την μη δυνατότητα ύπαρξης αυτοδύναμης κυβέρνησης, την χαρακτήρισε «στρατηγικό στόχο»…

Αυτό που επιδιώκει ο κ. Τσίπρας, παρατηρούν οι κύκλοι της αντιπολίτευσης, αλλά είναι αμφίβολο αν οι συσχετισμοί το επιτρέπουν, είναι με το συγκεκριμένο πολιτικό σκηνικό να μην υπάρξει αυτοδυναμία, αλλά και ούτε κυβέρνηση συνεργασίας αν σ’ αυτή  δεν περιλαμβάνεται και με αποφασιστικό ρόλο το… δεύτερο σε δύναμη κόμμα, όπως προσβλέπει να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ!

Είναι χαρακτηριστικό, και το επισημαίνουν οι ίδιοι κύκλοι, ότι ο πρωθυπουργός προσδιόρισε στη συνέντευξή του ότι «ποτέ στον πολιτικό βίο δεν υπήρξε περίοδος που να μην υπάρχουν συγκρούσεις και αντιπαραθέσεις. Αν θα υπάρχει δυνατότητα και όροι που θα ενισχύουν τις κυβερνητικές συγκλίσεις είναι ένα θέμα.Πολιτική ανωμαλία θα ήταν οι δύο πόλοι να τα έβρισκαν ξαφνικά, όπως έγινε με ΝΔ και ΠΑΣΟΚ που ξέχασαν τις διαφορές τους για να κουκουλώσουν τις ευθύνες τους για την κρίση…».

Πηγή: Η προεκλογική εκστρατεία, οι υποσχέσεις και οι μη αυτοδύναμες κυβερνήσεις -Οσα είπε ο Αλέξης Τσίπρας | iefimerida.gr