Εκβιασμοί και παιχνίδια τραπεζιτών;

Με φόντο την πεσμένη κάτω χώρα μας εξελίσσεται μία διαμάχη μεταξύ τραπεζιτών και Κυβέρνησης ή μάλλον εξυφαίνεται μία ακόμη πλεκτάνη σε βάρος του δύσμοιρου ελληνικού λαού.

Η αρχή έγινε με το πρώτο χτύπημα του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννη Στουρνάρα , ο οποίος μετά την «έκθεση» που επιστράφηκε ως απαράδεκτη, από την Πρόεδρο της Βουλής Ζ Κωνσταντοπούλου, ξαναχτυπά:

Έτσι διαρρέεται έμμεσα ή άμεσα στο Reuters ότι «ζητήθηκε από Έλληνες επικεφαλής τραπεζών να είναι έτοιμοι για την επόμενη μέρα της Συνόδου Κορυφής»

Τι σημαίνει αυτό; Φαίνεται , λένε οι αναλυτές ότι υπάρχει στόχος να ενταθεί το bank run   και στην καλύτερη περίπτωση να λειτουργήσει ως μοχλός πίεσης της κυβέρνησης στην υπηρεσία των ξένων .

Στο μεταξύ με 9 ψήφους υπέρ και 5 κατά υπερψηφίστηκε η πρόταση της προέδρου της Βουλής να κληθεί και να παρουσιαστεί την ερχόμενη Παρασκευή 25 Ιουνίου στην Επιτροπή ΔΕΚΟ της Βουλής ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, προκειμένου να δώσει εξηγήσεις σχετικά με την δημοσιοποίηση της ενδιάμεσης έκθεση Νομισματικής Πολιτικής.

Σύμφωνα με την ίδια πρόταση, την επόμενη εβδομάδα ο κ. Στουρνάρας, με την ιδιότητα του πρώην υπουργού Οικονομικών που υπέγραψε τον εξώδικο συμβιβασμό μεταξύ ελληνικού δημοσίου και Siemens, θα κληθεί να παρουσιαστεί στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας που διερευνά την υπόθεση αυτή.

Επισημαίνεται, ότι ο κ. Στουρνάρας που είχε κληθεί να παρουσιαστεί σήμερα στην Επιτροπή Θεσμών είχε αποστείλει επιστολή προς την πρόεδρο της Βουλής με την οποία γνωστοποιούσε ότι λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων του και ενόψει των κρίσιμων διαπραγματεύσεων που είναι σε εξέλιξη δεν μπορεί μέχρι τις 6 Ιουλίου να ανταποκριθεί στο αίτημα των μελών της. Διευκρίνιζε πάντως ότι αμέσως μετά είναι στη διάθεση της Βουλής.

Ο κ Στουρνάρας ο πρώτος στην Ιστορία που αρνήθηκε να παραστεί στην Βουλή όταν του ζητήθηκε!

 

Υπέρ της πρότασης της προέδρου της Βουλής να κληθεί άμεσα και στις συγκεκριμένες ημερομηνίες που ορίζουν τα μέλη της Επιτροπής Θεσμών ψήφισαν οι βουλευτές από ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ και Χρυσή Αυγή, ενώ καταψήφισαν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι και ΚΚΕ, υποστηρίζοντας την δεύτερη πρόταση που κατέθεσε ο Σπύρος Λυκούδης.

 

Η πρόταση του βουλευτή του Ποταμιού, ήταν να κληθεί ο κ. Στουρνάρας στις ημερομηνίες που είχε υποδείξει ο ίδιος ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος!

 

Η πρόταση της προέδρου της Βουλής να κληθεί στο αμέσως προσεχές διάστημα ο κ. Στουρνάρας, με την επίκληση της ότι σε περίπτωση που αρνηθεί να παρουσιαστεί, να ενεργοποιηθούν οι διατάξεις τόσο του κανονισμού της Βουλής όσο και της ποινικής δικονομίας που προβλέπουν ακόμη και τη βίαιη προσαγωγή του, προκάλεσε την έντονη αντίδραση των βουλευτών ΝΔ, Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ, που την κατηγόρησαν για εμπάθεια.

 

Τίθεται θέμα όμως και για τον πρόεδρο της Eurobank Νικόλαο Καραμούζη o oποίος επί της ουσίας διέπραξε το ίδιο ακριβώς ατόπημα σε συνέντευξή του στο BBC,όπου προειδοποίησε ότι ενδεχόμενη αποτυχία συμφωνίας σήμερα ίσως οδηγήσει στο κλείσιμο των ελληνικών τραπεζών από αύριο!

 

Κι όμως όπως φαίνεται τώρα ορισμένοι τραπεζίτες έσπευσαν όλο αυτό το κρίσιμο διάστημα να σπείρουν τον πανικό λέγοντας σε συνεντεύξεις στο BBC «“Υπάρχει το ενδεχόμενο οι ελληνικές τράπεζες να μην ανοίξουν αύριο αν η ελληνική κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα αποτύχει να πείσει τους υπουργούς Οικονομικών και τις ξένες κυβερνήσεις στη Σύνοδο Κορυφής”!

Μάλιστα ο κ Κουρμούζης σε συνέντευξή του προς ξένα ΜΜΕ δεν παρέλειψε να αποκαλύψει πως «υπάρχει μεγάλη εκκροή καταθέσεων και οι ελληνικές τράπεζες παραμένουν ζωντανές από την τροφοδότησή τους από την Κεντρική Τράπεζα της Ελλάδας αλλά και από το ΕΚΤ και τη στήριξη του ELA”.

Ορισμένοι έλληνες τραπεζίτες προχωρώντας σε εκτιμήσεις εξήγησαν πως «η  διοίκηση της ΕΚΤ ίσως τερματίσει τον ELA , αν δεν υπάρξει συμφωνία ,γεγονός που θα αποκλείσει την πρόσβαση των ελληνικών τραπεζών στο ευρωπαϊκό σύστημα με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Αν τελικά συμβεί κάτι τέτοιο , οι τράπεζες θα παραμείνουν κλειστές μέχρι να οριστεί capital control  κάτι που θα είναι καταστροφικό»

Πώς λοιπόν μετά να μην σπέρνεται ο πανικός; Πώς λοιπόν μετά να μη στρώνεται κόκκινο χαλί για μία ακόμη οδυνηρή συμφωνία;