ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ ΚΡΑΤΗΣΕ ΤΟ CAPITAL CONTROL ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

Υπάρχει μεγάλο ενδεχόμενο τα γεγονότα που ζούμε τώρα στην Ελλάδα να έχουν μεγάλη διάρκεια. Ίσως ακόμη μεγαλύτερη απ αυτή που είχε το capital control , ο έλεγχος κεφαλαίων στην Κύπρο.

To 2013 H Κύπρος μπήκε σε καθεστώς capital control και οι μεταβιβάσεις πάνω από 5.000 ευρώ στο εξωτερικό απαιτούσαν έγκριση από ειδική επιτροπή, ενώ οι εταιρείες χρειάζονταν έγγραφα για κάθε εντολή πληρωμής, με εγκρίσεις για πάνω από 200.000 ευρώ που καθορίζονται από τη διαθέσιμη ρευστότητα.

Στην Κύπρο η κορύφωση της κρίσης ξεκίνησε με το κλείσιμο των τραπεζών για ημέρες, μεταξύ της 16 και 28 Μαρτίου του 2013.

Πρώτα άνοιξαν τα υποκαταστήματα των ελληνικών τραπεζών και δύο μέρες αργότερα τα καταστήματα των κυπριακών τραπεζών.

Στην αρχή, μέχρι την Παρασκευή 22 Μαρτίου, το ημερήσιο όριο αναλήψεων μετρητών από τις κυπριακές τράπεζες ήταν 500 ευρώ.

Από εκείνη την Παρασκευή, λόγω έλλειψης ρευστότητας, το όριο αναλήψεων κατέβηκε στα 260 ευρώ την ημέρα για όλες τις τράπεζες.

Περίπου στις 19.00 το απόγευμα της Κυριακής (24/3/2013), την ώρα δηλαδή που ξεκινούσε η κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup, έγινε γνωστό ότι το ημερήσιο όριο αναλήψεων από τα ATM της κεντρικής τράπεζας Κύπρου περιορίστηκε στα 100 ευρώ.

Οι ταξιδιώτες στο εξωτερικό μπορούσαν να εξάγουν έως 2.000 ευρώ σε μετρητά, ενώ στο εξωτερικό μπορούσαν να «σηκώνουν» από τα συνεργαζόμενα ATM έως 300 ευρώ ημερησίως.

Στο πλαίσιο των ελέγχων, καμιά εξαγωγή συναλλάγματος δεν επιτρεπόταν για επενδυτικούς σκοπούς, ενώ οι επιταγές γίνονταν δεκτές μόνο για καταθέσεις στο όνομα του δικαιούχου, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως μέσο χρηματοδότησης στο εμπόριο και στις συναλλαγές γενικότερα.

Έκτοτε η κατάσταση ομαλοποιήθηκε και οι έλεγχοι χαλάρωναν σταδιακά.

Στις 6 Απριλίου 2015 άρθηκαν και οι τελευταίοι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίου.

Η Κύπρος επέστρεψε στην ομαλότητα μετά από δύο χρόνια και ενώ εφάρμοσε πιστά ένα μεγάλο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής.

Στην Ελλάδα , θα έχουμε άραγε μια αντίστοιχη πορεία; Όλοι λένε πως οι διαφορές της οικονομικής κρίσης μεταξύ των δύο χωρών είναι μεγάλες. Όπως μεγάλη είναι και η διαφορά στο πολιτικό σκηνικό , έτσι όπως αυτό διαμορφώνεται το τελευταίο διάστημα.

Στην ουσία το δημοψήφισμα παίρνει τη διάσταση ΕΚΛΟΓΩΝ. Γιατί αν ψηφίσει ΝΑΙ ο λαός αυτή την Κυριακή, η …Αριστερή Κυβέρνηση θα είναι …παρελθόν.