Διευθετήσεις υποθέσεων υπαλλήλων και «κόκκινων δανείων» βουλευτών ψήφισε η Ολομέλεια

Τακτοποιήσεις υποθέσεων ορισμένων υπαλλήλων της Βουλής, διευθετούνται μέσω των ελαχίστων αλλαγών του Κανονισμού που ψηφίστηκε απόψε από την Ολομέλεια, μαζί με τον Κώδικα Δεοντολογίας των βουλευτών και μια ειδική Απόφαση, μέσω της οποίας επιχειρείται να ρυθμιστούν «κόκκινα δάνεια» νυν και πρώην βουλευτών και ευρωβουλευτών, που ελήφθησαν μέσω ειδικού λογαριασμού του Κοινοβουλίου.

Συγκεκριμένα, και στον απόηχο παλαιότερων δεσμεύσεων ότι σχεδιάζονται μεγάλες και αναγκαίες αλλαγές στον Κανονισμό της βουλής, στόχος των οποίων θα ήταν η αναβάθμιση της λειτουργίας της εθνικής αντιπροσωπείας, μεταξύ των διευθετούμενων υποθέσεων που εγκρίθηκαν είναι και εκείνη που προβλέπει ότι υπάλληλος της Βουλής που μπορεί να έχει εκλεγεί ακόμα και μέλος δημοτικής και τοπικής κοινότητας ή εκπρόσωπος τοπικής κοινότητας» θα μπορεί εάν θέλει να αποσπαστεί για όσο διαρκεί η θητεία του, σε δημόσια υπηρεσία της περιφέρειάς του, μισθοδοτούμενος από τη Βουλή.
Σύμφωνα με ανεπίσημη πληροφόρηση, η επίμαχη αυτή διάταξη αφορά μόνο μία υπάλληλο. Ανώτερη κοινοβουλευτική πηγή, ερωτηθείσα σχετικά, υποστήριξε ότι «μεγάλες αλλαγές» θα προωθηθούν προς ψήφιση σε περίπου δύο εβδομάδες. Σε ό,τι αφορά τα «κόκκινα δάνεια», το θέμα αφορά χρηματικά ποσά που είχαν λάβει βουλευτές και ευρωβουλευτές από το λεγόμενο «Λογαριασμό αλληλοβοηθείας βουλευτών και ευρωβουλευτών», υπογράφοντας αίτημα χορήγησης άτοκου δανείου. Η σχετική διαδικασία, βάσει σχετικού νόμου, στηριζόταν στην πρόνοια σύμφωνα με την οποία από τον εν λόγω λογαριασμό δίδονταν «βοηθήματα» σε όσους τα ζητούσαν. Από την υπάρχουσα πληροφόρηση προκύπτει ότι παρά το έγγραφο που υπέγραφαν οι «δανειολήπτες», ορισμένοι δεν ήταν συνεπείς στο να τα αποπληρώνουν.

Έτσι τώρα, με την νέα Απόφαση που ψηφίστηκε, προβλέπεται η δυνατότητα να κηρύσσει ο Πρόεδρος της Βουλής το ποσό οφειλής, ως «ληξιπρόθεσμο και απαιτητό». Τώρα, αν δεν συμμορφωθούν στην νέα πρόσκληση για ρύθμιση της οφειλής τους (εντός τριμήνου να ζητήσουν ρύθμιση εξόφλησης σε έως και 48 άτοκες μηνιαίες δόσεις) ή αν παρατηρηθεί το ίδιο φαινόμενο για τους νέους δανειολήπτες, τότε -με την πράξη του Προέδρου- θα εμφανίζονται ως οφειλέτες έναντι του Δημοσίου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας.