ΓΙΑ ΚΛΑΜΑΤΑ ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Μόνο εμπιστοσύνη δεν έχουν οι Έλληνες πολίτες στις ελληνικές τράπεζες. Αυτό δείχνει έρευνα της ίδιας της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, που βλέπει το μέλλον της δυσοίωνο, καθώς οι Έλληνες, όσοι έχουν ακόμη κάποια χρήματα στην άκρη, προτιμούν να τα κρύβουν στα σπίτια τους, ενώ αυτοί που έχουν πολλά χρήματα, τα βγάζουν στις τράπεζες του εξωτερικού.

Σύμφωνα με την έρευνα, το 80,3% των Ελλήνων, εμπιστεύεται λίγο έως καθόλου το τραπεζικό σύστημα. Το 2008, πριν το ξέσπασμα της κρίσης στη χώρα μας το ποσοστό αυτό ήταν 38,5%. Σήμερα, μόλις το 19,3% δηλώνει ότι εμπιστεύεται πολύ έως αρκετά το τραπεζικό σύστημα. Το 67,1% θεωρεί ότι το τραπεζικό σύστημα δεν έχει καταστεί πιο ασφαλές μετά τη τελευταία ανακεφαλαιοποίηση. Το 86,8% πιστεύει ότι οι Ελληνικές τράπεζες δεν βοήθησαν τους Έλληνες πολίτες κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, ενώ το 80,7% θεωρεί ότι οι τράπεζες δεν ενδιαφέρονται για το κοινωνικό σύνολο.

Αξίζει να αναφερθεί τι ζητούν οι πολίτες από τις τράπεζες. Σύμφωνα λοιπόν με την έρευνα, το 37,3% θέλει «κούρεμα» δανείων για όσους δεν έχουν τη δυνατότητα αποπληρωμής, μείωση των επιτοκίων δανεισμού ( 24,1 % ), και διεύρυνση του χρονικού περιθωρίου αποπληρωμής των δανείων (15,8%). Δηλαδή, το 77% αναζητούν κάποια αποτελεσματική ρύθμιση του χρέους τους .

Και πώς θα μπορούσαν να έχουν εμπιστοσύνη οι Έλληνες στις τράπεζες, όταν αυτές ήταν καλές και πάντα δίπλα τους στις καλές εποχές, αλλά τώρα κυνηγάνε, εκβιάζουν και απειλούν τους δανειολήπτες που, χτυπημένοι από την οικονομική κρίση, την ανεργία, τη μείωση μισθών και συντάξεων, αλλά και από την διαρκώς αυξανόμενη φορολογία, αδυνατούν να πληρώσουν τα δάνειά τους, και οι τράπεζες, αντί να τους προτείνουν λύσεις, τους απειλούν με πλειστηριασμό της κύριας κατοικίας τους;

Είναι πολύ λογικό λοιπόν οι Έλληνες να γυρίσουν τη πλάτη στις τράπεζες που τα δίνουν όλα στα distress funds, είτε κόκκινα είτε εξυπηρετούμενα δάνεια. Και δεν πρόκειται να αλλάξει αυτό. Γι αυτό, ας δουν καλά οι τραπεζίτες τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας, κι ας αλλάξουν επιτέλους τακτική. Οι εκβιασμοί προς τους δανειολήπτες δεν θα τους  βοηθήσουν καθόλου. Το αντίθετο μάλιστα. Και τώρα που έρχονται και οι ξένες τράπεζες στην Ελλάδα, όσοι Έλληνες έχουν ακόμη κάποια χρήματα, θα προτιμήσουν τις υγιείς τράπεζες, παρά τις ελληνικές, που είναι κοινοί εκβιαστές.