Αυτό το χρέος δεν το πληρώνουμε

Το χρέος είναι «παράνομο, αθέμιτο και επονείδιστο» και για αυτό η Ελλάδα δεν πρέπει να το πληρώσει. Αυτό είναι το προκαταρκτικό συμπέρασμα της επιτροπής της Βουλής, που με εντολή της προέδρου του Σώματος, Ζωής Κωνσταντοπούλου διενεργεί λογιστικό έλεγχο του δημοσίου χρέους της χώρας.

Όπως αναφέρεται¸ «η Επιτροπή Αλήθειας του Δημόσιου Χρέους θεωρεί ότι η Ελλάδα ήταν και παραμένει θύμα μιας προσχεδιασμένης επίθεσης, η οποία οργανώθηκε  από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αυτό το βίαιο, παράνομο και ανήθικο εγχείρημά τους έχει μοναδικό σκοπό να περάσουν τα ιδιωτικά χρέη στο Δημόσιο».

Στο κείμενο που δόθηκε στην δημοσιότητα υποστηρίζονται μεταξύ άλλων:

  • Το χρέος προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πρέπει να χαρακτηριστεί παράνομο αθέμιτο, επονείδιστο.
  • Το χρέος προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να χαρακτηριστεί παράνομο αθέμιτο και επονείδιστο.
  • Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας παρέχει  δάνεια χωρίς μετρητά (cash-less loans) τα οποία πρέπει να θεωρηθούν παράνομα. Τα συγκεκριμένα χρέη είναι αθέμιτα και επονείδιστα.
  • Τα διμερή δάνεια πρέπει να θεωρηθούν παράνομα, είναι αθέμιτα, και επονείδιστα.
  • Το χρέος προς τους ιδιώτες δανειστές πρέπει να θεωρηθεί παράνομο. Μέρος του χρέους προς τις ιδιωτικές τράπεζες και τα κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου είναι αθέμιτο. Τέλος, το χρέος προς τις ιδιωτικές τράπεζες και τα κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου είναι επονείδιστο.

Καταληκτικά, διατυπώνεται η θέση πως η αξιοπρέπεια του λαού βαραίνει περισσότερο από το παράνομο, αθέμιτο, επονείδιστο και μη βιώσιμο χρέος» και πως «τα νομικά επιχειρήματα που επιτρέπουν σε ένα κυρίαρχο κράτος να αποκηρύξει μονομερώς το παράνομο, αθέμιτο και επονείδιστο χρέος είναι πολλαπλά».

‘Οσον αφορά την ελληνική περίπτωση, μια τέτοια μονομερής κυριαρχική πράξη θα μπορούσε να θεμελιωθεί, σύμφωνα με τους συντάκτες του κειμένου  στα εξής επιχειρήματα:

  • Στην κακή πίστη την οποία επέδειξαν οι δανειστές, ωθώντας την Ελλάδα να παραβιάσει το εσωτερικό της δίκαιο και τις διεθνείς της υποχρεώσεις σε σχέση με τα ανθρώπινα δικαιώματα.
  • Στη νομική υπεροχή και προτεραιότητα των ανθρώπινων δικαιωμάτων απέναντι σε διεθνείς συμφωνίες, όπως εκείνες που υπέγραψαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις με τους δανειστές ή με την Τρόικα. Τη χρήση καταναγκασμού.
  • Την επιβολή άδικων και ανεπιεικών όρων, οι οποίοι κατάφωρα παραβιάζουν το Σύνταγμα και την εθνική κυριαρχία.
  • Το δικαίωμα το οποίο αναγνωρίζει το διεθνές δίκαιο στο κράτος, να παίρνει μέτρα ενάντια σε παράνομες ενέργειες δανειστών.

«Τα κράτη έχουν δικαίωμα να κηρύξουν μονομερώς πτώχευση όταν δεν είναι βιώσιμη η εξυπηρέτηση του χρέους, στην οποία περίπτωση δεν διαπράττουν διεθνώς παράνομη πράξη και, επομένως, δεν φέρουν ευθύνη» αναφέρεται.

Το δικό μας χρέος;

Πάμε τώρα με βάση όλα τα παραπάνω να κάνουμε τη δική μας αναγωγή

  • Τα πανωτόκια που πληρώνουμε σύμφωνα και με αποφάσεις δικαστικές είναι παράνομα.
  • Το χρέος μας προς τις συστημικές τράπεζες πρέπει να χαρακτηριστεί παράνομο, αθέμιτο και επονείδιστο.
  • Η ανθρωπιστική κρίση που βιώνουμε πέντε χρόνια τώρα και που συνεχώς βαθαίνει έχει αφήσει τα δύο τρίτα του ελληνικού παραγωγικού πληθυσμού είτε χωρίς καθόλου δουλειά , είτε με δουλειές που μας δίνουν κυριολεκτικά ένα χαρτζηλίκι
  • Σύμφωνα με το ΣΥΝΤΑΓΜΑ θα πρέπει το Κράτος να μας παρέχει ίσα δικαιώματα και ελεύθερη πρόσβαση στην εργασία, στη στέγη, στην εκπαίδευση , στην υγεία. Συμβαίνει κάτι τέτοιο;
  • Αντίθετα οι τράπεζες έχουν ήδη λάβει όλη την οικονομική στήριξη που χρειάζονταν για να συνεχίσουν να υφίστανται. Στήριξη (με την ανακεφαλαιοποίηση) που έλαβαν και από όλους εμάς τους οδυνηρά φορολογούμενους
  • Εμάς λοιπόν τους δανειολήπτες ποιος θα μας διαγράψει το επονείδιστο χρέος μας;

Σε μας δεν έχουν επιβληθεί άδικοι και ανεπιεικείς όροι που κατάφορα παραβιάζουν τα δικαιώματά μας όπως προκύπτουν από το ΣΥΝΤΑΓΜΑ;