Αρμαγεδδών στα κόκκινα δάνεια

Ανησυχία προκαλούν στους δανειολήπτες δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία η κυβέρνηση έχει ήδη συμφωνήσει με τους δανειστές για το τι θα γίνει με τα κόκκινα δάνεια, καθιστώντας έτσι τη συνεχιζόμενη διαπραγμάτευση ένα απλό θέατρο για εσωτερική κατανάλωση. Και δυστυχώς επιβεβαιώνεται από τις εξελίξεις ο Σύνδεσμος Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος καθώς βλέπαμε από πολύ νωρίς ότι η διαπραγμάτευση θα καταλήξει σε άτακτη υποχώρηση από ελληνικής πλευράς, με σκοπό πάντα την θετική αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από τους δανειστές, για να έχει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να παρουσιάσει κάτι το οποίο να μπορεί να το υπερασπιστεί σαν θετική εξέλιξη. Γιατί, δεν είναι μυστικό πια, ότι η κυβέρνηση δεν έχει να πανηγυρίζει για τίποτα απολύτως, καθώς όλα τα προεκλογικά της συνθήματα, όλες οι υποσχέσεις, όλες οι εξαγγελίες, αποδείχτηκαν ότι ήταν τα μόνα που έσκισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, σε αντίθεση με τα όσα μας έλεγε προεκλογικά ότι θα σκίσει τα μνημόνια. Τελικά η κυβέρνηση εννοούσε ότι θα σκίσει τα προηγούμενα μνημόνια για να φέρει το δικό της σκληρότερο μνημόνιο.

Το ίδιο λοιπόν φαίνεται ότι ισχύει και για τα κόκκινα δάνεια, καθώς, όπως διαβάζουμε, απελευθερώνονται τα πάντα.

Πλειστηριασμοί και πωλήσεις κόκκινων δανείων αλλά και ενήμερων δανείων. Τα δημοσιεύματα που επικαλούνται πολύ αξιόπιστες πηγές, προφανώς μέσα από το τραπεζικό σύστημα, κάνουν λόγο για πλήρη απελευθέρωση των πλειστηριασμών, αρχικά με πώληση 500 ακινήτων από τις τράπεζες μετά την λήξη της απεργίας των δικηγόρων, και μετά πλήρη απελευθέρωση πώλησης κόκκινων δανείων προς τα διεθνή funds με σταδιακό τρόπο. Παρατίθενται επίσης

δηλώσεις των συναρμόδιων υπουργών, Σταθάκη και Τσακαλώτου, ότι η πρόταση που εξετάζεται είναι, να ξεκινήσουν οι πωλήσεις στα μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια, για να δει η κυβέρνηση πώς θα προχωρήσει αυτό, και ακολούθως να επεκταθεί το μέτρο σε όλα τα δάνεια και στα στεγαστικά και στα καταναλωτικά.

Έτσι λοιπόν, σύμφωνα με τα άκρως ανησυχητικά δημοσιεύματα, με την λήξη της απεργίας των δικηγόρων θα ξεκινήσουν άμεσα οι πλειστηριασμοί ακινήτων, με στόχο να εκποιηθούν 5.000 ακίνητα το 2016. Και μάλιστα οι τράπεζες θα προχωρήσουν και στις πωλήσεις κόκκινων δανείων που συνδέονται με την κύρια κατοικία. Δηλαδή, δεν θα αφήσουν τίποτα όρθιο. Σκοπός τους είναι να εκφοβίσουν όσους ακόμη μπορούν να πληρώνουν τα δάνειά τους, ώστε με τον τρόπο αυτό να τους αναγκάσουν να σπεύσουν στις τράπεζες για να προχωρήσουν σε ρύθμιση του δανείου τους. Οι τράπεζες στοχεύουν αρχικά στο να βγάλουν σε πλειστηριασμό επαγγελματικά ακίνητα, οικόπεδα ή κατοικίες που δεν θα είναι πρώτη κατοικία. Κι αυτό γιατί οι τράπεζες υπολογίζουν ότι μεταξύ των περίπου 400.000 δανειοληπτών με προβληματικά δάνεια, υπάρχουν περίπου 70.000 δανειολήπτες, οι οποίοι, αν πιεστούν θα σπεύσουν στις τράπεζες για να κάνουν διακανονισμό. Οι τραπεζίτες διακηρύσσουν ότι δεν θέλουν να πλήξουν την πρώτη κατοικία, αλλά οι πρακτικές τους δείχνουν μια εντελώς διαφορετική εικόνα. Γατί, με το πρόσχημα του εκφοβισμού, θα βρουν την ευκαιρία να πουλήσουν κόκκινα δάνεια πρώτης κατοικίας.

Βέβαια, όπως φαίνεται, και με την πίεση των δανειστών, αλλά και του εγχώριου υποστηρικτή τους, του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γ.Στουρνάρα, θα επιλέξουν τη λάθος συνταγή. Το λεγόμενο «ιρλανδικό μοντέλο» που οδήγησε στη μαζική πώληση κόκκινων δανείων στην Ιρλανδία, αλλά δεν απέφερε τα αναμενόμενα, με αποτέλεσμα, όχι μόνο να μη λυθεί το πρόβλημα των κόκκινων δανείων, όχι μόνο να μην αντλήσουν οι τράπεζες τα απαραίτητα κεφάλαια, αλλά και να βρεθούν ξαφνικά χιλιάδες ακίνητα στην αγορά, με τιμή όμως πολύ χαμηλότερη από τη πραγματική.