Έρχονται νέα μέτρα λιτότητας ή εκλογές ;;

Νέα μέτρα λιτότητας -πέρα από εκείνα που είναι ήδη προγραμματισμένα- εξετάζουν οι δανειστές σε περίπτωση που η Αθήνα δεν πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους, αναφέρει η Wall Street Journal.

 

Τα νέα μέτρα αποτελούν στην ουσία μια προσπάθεια να γεφυρωθούν οι διαφορές μεταξύ του ΔΝΤ και των Ευρωπαίων αξιωματούχων, καθώς οι διαπραγματεύσεις έχουν φτάσει σε αδιέξοδο που απειλεί εκ νέου την Ελλάδα με χρεοκοπία.

 

Σύμφωνα με αξιωματούχους που εμπλέκονται στις συνομιλίες, που επικαλείται η Wall Street Journal, η πρόταση περιλαμβάνει μέτρα έως και 3 δισ. ευρώ, εκτός από το πακέτο 5 δισ. ευρώ σε φόρους και περικοπές δαπανών που έχει ήδη συμφωνηθεί με τους δανειστές.

 

Τα νέα μέτρα θα ληφθούν σε περίπτωση που η Αθήνα δεν πιάσει τους στόχους για το πλεόνασμα των επόμενων ετών, οι οποίοι διαμορφώθηκαν στη συμφωνία του καλοκαιριού, τονίζουν οι αξιωματούχοι.

 

Τα νέα μέτρα θα μπορέσουν να υπερκεράσουν τις διαφορές μεταξύ των ευρωπαϊκών θεσμών και του ΔΝΤ σχετικά με τον δημοσιονομικό προϋπολογισμό της Ελλάδας, γράφει η Wall Street Journal.

 

«Η διαφωνία έχει παραλύσει τις συζητήσεις για το τι πρέπει να κάνει η Ελλάδα ώστε να εξασφαλίσει ένα νέο πρόγραμμα βοήθειας από το ΔΝΤ και να ξεκλειδώσει τα κεφάλαια από την Ευρώπη» γράφει χαρακτηριστικά η WSJ.

 

Χωρίς δισεκατομμύρια ευρώ, η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με χρεοκοπία τον Ιούλιο, όταν και λήγουν ομόλογα πολλών δισ. ευρώ. Οι πολύμηνες συζητήσεις χωρίς συμφωνία έχουν προκαλέσει ένα νέο «ελληνικό δράμα» αυτό το καλοκαίρι, αναβιώνοντας τους φόβους ότι η χώρα μπορεί να βρεθεί εκτός Ευρωζώνης, καταλήγει το δημοσίευμα.

 

Με σημείωμά του το Μέγαρο Μαξίμου επιβεβαιώνει την επιμονή της πρότασης των δανειστών για την ψήφιση επιπλέον “προληπτικών” μέτρων που θα εφαρμοστούν σε περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι στόχοι το 2018 και το κυριότερο τα αποδέχεται!

Μέσα στις διαφορετικές προτάσεις που κατατέθηκαν προκειμένου να υπάρξει προσέγγιση ανάμεσα στους θεσμούς, είναι και αυτή για περαιτέρω μέτρα που θα αποφασιστούν μεν από τώρα αλλά θα εφαρμοστούν, εάν και μόνο εάν, δεν καλύψουμε το στόχο του 3,5%, το 2018. Με δυο λόγια, η συγκεκριμένη πρόταση προβλέπει να κλείσει η αξιολόγηση με τα μέτρα που υπολογίζουν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και συμφωνούν και οι ελληνικές αρχές και, μόνο αν το 2018 δεν πιάσουμε το στόχο, να είμαστε υποχρεωμένοι, τότε, να εφαρμόσουμε και κάποια από τα μέτρα που προτείνει το Δ.Ν.Τ. Και είναι ξεκάθαρο ότι σ’ αυτή την πρόταση, τα περαιτέρω μέτρα προτείνεται να είναι ανάλογα με την απόκλιση από το στόχο. Για παράδειγμα, μια απόκλιση 0,3% (δηλαδή, να έχουμε 3,2% πρωτογενές πλεόνασμα και όχι 3,5%) θα οδηγούσε σε μέτρα ύψους μόνο 0,3%.

Τα ζητούν ως προληπτικά ώστε εάν δεν επιτευχθούν οι στόχοι να εφαρμοσθούν άμεσα και η κυβέρνηση το αποδέχεται!

Φυσικά αυτό σημαίνει ότι κάποιος θα πρέπει να τα ψηφίσει αλλά τότε πολύ πιθανό κάποιος άλλος να υποχρεούται να τα εφαρμόσει. Το σενάριο των εκλογών παίζει έντονα ξανά τις τελευταίες ημέρες.