Η Φινλανδία υποψήφια προς αποχώρηση από το ευρώ

  • Post author:
  • Post category:Άρθρα

Τη Φινλανδία θεωρεί βραχυπρόθεσμα ως υποψήφια προς αποχώρηση από τη νομισματική ένωση ο γνωστός Γερμανός οικονομολόγος Χανς Βέρνερ Ζιν, καθώς όπως υποστηρίζει τα οικονομικά προβλήματα της σκανδιναβικής χώρας είναι σοβαρά και τυχόν αποχώρησή της από την Ευρωζώνη δεν θα ήταν τόσο επώδυνη.

Όπως γράφει σε άρθρο του στο έγκριτο οικονομικό περιοδικό Wirtschaftswoche (WiWo), ήδη στις αγορές γίνεται λόγος για Fiexit.

Στις αρχές της δεκαετίας του ΄90, μετά την διάλυση της τότε Σοβιετικής Ένωσης, η Φινλανδία υποτίμησε το νόμισμά της κατά 30% σε σχέση με το γερμανικό μάρκο.

Αυτόν τον καιρό η σκανδιναβική χώρα προσπαθεί να αυξήσει την ανταγωνιστικότητά της μέσω μιας πραγματικής υποτίμησης εντός της Eυρωζώνης.

Έως ότου αποδώσουν όμως τέτοια μέτρα θα μπορούσαν να περάσουν χρόνια όπως δείχνει η εμπειρία της νότιας Ευρώπης, γράφει ο Ζιν.

Οι σημερινές δυσκολίες της Φινλανδίας έχουν κατά τον ίδιο τρεις λόγους: την κατάρρευση της Nokia, τη μείωση της τιμής του χαρτιού και τις κυρώσεις που επέβαλε η Ε.Ε. στη Ρωσία, οι οποίες εμποδίζουν τις εξαγωγές τροφίμων προς τη γειτονική χώρα.

Σήμερα το ΑΕΠ της Φινλανδίας είναι μόνο 5,5% μικρότερο από εκείνο πριν από την κρίση, αλλά η παραγωγή του μεταποιητικού εμπορίου είναι 20% χαμηλότερη.

«Πολλοί στην Φινλανδία αναρωτιούνται γιατί πρέπει να παραμένει η χώρα στην Ευρωζώνη, αφού η οικονομία της θα μπορούσε να ανακάμψει σύντομα εάν επιστρέψει στο εθνικό της νόμισμα» σημειώνει ο Ζιν, ο οποίος συντάσσεται με την γνώμη αυτή.

Η Φινλανδία θα βγει κερδισμένη από την έξοδό της από την Ευρωζώνη αφού «η παραίτηση από το ευρώ θα ήταν λιγότερο επώδυνη για τη χώρα από ό,τι για την Ελλάδα, την Ισπανία ή την Ιταλία διότι η Φινλανδία δεν επωφελείται από αυτό υπερβολικά και θα μπορούσε να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη σχετικά χωρίς απώλειες».